Space Cats – Space Cats EP

Po niekoľkých rokoch pôsobenia na scéne vydáva bratislavské trio známych hudobníkov zoskupených pod názvom Space Cats svoje debutové, eponymné EP. Vychádza 20. októbra 2020 na značkách Deadred Records a Starcastic Records v digitálnej podobe.

Ich hudba je prierezom rôznych elektronických žánrov, ktoré členovia kapely obľubujú a interpretujú „naživo” – beaty bubeníka Luboša Ambrozaia dopĺňa Miloš Bulík na basgitare, prehnanej cez množstvo efektových „krabičiek” a Julián Ratica na syntezátoroch. „Naša hudba vzniká predovšetkým priamo na koncertoch v rámci improvizácie a tie najživotaschopnejšie nápady sa nám konečne podarilo zachytiť v štúdiu, dať im formu a rozvinúť do plnohodnotných skladieb.”, približuje Luboš proces vzniku EP.

Kolekcia obsahuje päť skladieb, pričom skladba Dogs & Birds sa na nej nachádza v dvoch verziách – pôvodnej inštrumentálnej a taktiež s hosťujúcim MC menom Jimmy Danger, ktorý pochádza z Veľkej Británie a už pár rokov žije a pôsobí na Slovensku.

S Jimmym sa poznáme už dlhšie, párkrát sme spolu aj hrali a jeho štýl v našich končinách prakticky nemá konkurenciu. Tento track je dosť eklektický, ale jeho jadro tvorí drum´n´bass a pri nahrávaní sme si uvedomili, že by sa tam Jimmy veľmi hodil,” objasňuje Julián, ktorý sa na EP zhostil aj role zvukového inžiniera, strihača a postaral sa aj o finálny mix. „Text vznikal priamo v štúdiu. Zachytáva vzťah mačiek s ich večnými ‚sokmi′ – psami, a ‚obeťami′ – vtákmi. Dosť sme sa pri tom samozrejme nasmiali. Mamé radi mačky a celé EP sa nesie v duchu analýzy veľmi špecifickej mačacej mentality, vysvetľuje Miloš a dodáva: „Titulná pieseň Belmondo – tak sa volá môj kocúr. Ten takisto ′hosťuje′ v skladbe Invasion – vysamplovali sme jeho pradenie aj typickú zvukovú reakciu na holuba za oknom.”

Ďalšia spolupráca na skladbe Humans vznikla úplne prirodzene. „S Isobutanom nás spája veľké kamarátstvo, boli sme aj kolegovia v práci a roky spolu hrávame v rôznych projektoch. Zároveň je to extrémne šikovný človek a synťákový odborník, takže bolo jasné, že nejakú skladbu musíme urobiť aj s ním.”, popisuje Miloš.

Tvorba a koncertovanie so Space Cats je pre členov kapely srdcovou záležitosťou, aj keď sú všetci dosť zaneprázdnení inými povinnosťami – či už kapelovými alebo rodinnými. Súbežne totiž účinkujú aj v iných formáciách, Luboš s Modrými Horami, Vecom alebo Zuzanou Mikulcovou, Miloš s La3no Cubano, Erikom Šulcom & Tribal Colours či Isobutanom a Julián vo vlastnom projekte Pánko.

„Konečne sme sa dokopali k serióznemu audio záznamu, no najradšej máme živé koncerty, kde je naša hudba jeden obrovský ‚featuring′ s publikom. Práve ľudia nás ‚nakopávajú′, nielen energeticky, ale často nás aj usmerňujú, akými žánrami by sme sa v danej chvíli mohli uberať. Občas kričia ‚drum´n´bass′, občas ‚psytrance′… Je to zábava aj výzva zároveň a už sa tešíme na priaznivejšie podmienky pre hranie v kluboch, aby sme to mohli opäť zažívať.”, uzatvárajú spoločne členovia kapely.

Épečko sa nahrávalo a mixovalo v štúdiu Verklik v bratislavskom Prievoze, o mastering sa postaral Miroslav Chyška. Artwork, v podstate logo kapely, si zobral na starosť ilustrátor, art-director a hudobník Karol Krištofovič alias Knup.

Space Cats EP vychádza 20. októbra 2020 na značkách Deadred Records / Starcastic Records digitálne na všetkých známych streamovacích platformách a ako download zo stránok vydavateľstiev a Bandcamp profilu kapely.

VYDAVATEĽ –  
Deadred Records / Starcastic Records

DÁTUM VYDANIA  
20. október 2020

FORMÁT
digital download & stream

DĹŽKA –  
26:35 min.

KATALÓGOVÉ ČÍSLA  
DR-074 / STC095

ZOZNAM SKLADIEB

1. Belmondo
2. Invasion
3. Dogs & Birds (feat. Jimmy Danger)
4. Humans (feat. Isobutane)
5. Dogs & Birds (Instrumental)

Space Cats EP:
https://deadred.sk/releases/space-cats-ep
https://space-cats.fanlink.to/ep
https://spacecatsband.bandcamp.com/album/space-cats-ep

Space Cats
https://spacecatsband.bandcamp.com/

Vydavateľstvá:
https://deadred.sk
http://starcasticrecords.cz/

Zdroj: TS