Sně Beaty Hlavenkové vychází na vinylu.

Kritiky ceněné album Sně, nadžánrové hudebnice, skladatelky a producentky Beaty Hlavenkové zazní z vinylu. Po albu Theodoros (2013) se jedná o vydání druhého vinylu Hlavenkové u labelu Minority Records. Deska bude představena v rámci streamovaného koncertu Live from obývák 26. března 2020 na youtube kanálu Hlavenkové.

„Jsem moc ráda, že Sně budou dostupné nejen pro příznivce alternativního probásněného popu s prvky jazzu i folku, ale i pro narůstající počty gramofonových nadšenců. Vinyl alba Theodoros bude mít sourozence, navíc u stejného vydavatelství. Dan Dudarec jako velký milovník hudby dává tu největší a nejkvalitnější péči výrobě desky, ” říká Hlavenková.

Páté album Sně je pro Beatu Hlavenkovou nepochybně přelomovou desku. V rámci své sólové dráhy se totiž poprvé představuje v roli zpěvačky a také textařky. Kromě vlastních textů nazpívala básně Bohuslava Reynka a Petra Borkovce.

Na zhudebněné poezii alba Sně mě zaujal dialog Beatina romanticky slovanského přístupu s nordickým chladem Oskarovy trubky a hlasového doprovodu. Pro vinylové vydání jsem oslovil Hendrika Paulera ze studia Pauler Acoustics v německém Northeimu s žádostí o přípravu DMM matrice, album vylisovala německá lisovna Schallplattenfabrik Pallas, jež je vyhledávaná audiofily pro prémiovou kvalitu lisovaných alb a se kterou dlouhodobě spolupracuji. Výjimečné nahrávce se tak dostalo v Evropě nejlepšího možného zpracování.” dodáví zakladatel Minority Records Dan Dudarec.

Významnou měrou se na desce podílel slovenský multiinstrumentalista Oskar Török známý z formace Vertigo, Points Septet Luboše Soukupa nebo Wojtek Mazolewski Quintet, v několika písních zazní kytara Patricka Karpentského (Toxique, Lake Malawi, Baromantika).

Sně získaly nejen nadšené recenze mluvící o novém vývoji tvorby Beaty Hlavenkové, ale také dvě nominace na cenu Anděl v kategorii folk i sólová interpretka roku a nominaci na Moravskoslezské kulturní ceny Jantar v kategorii interpretka roku.

Hlavenková v současnosti vystupuje sólo či s kapelou ve složení Török, Karpentski a baskytarista Miloš P. Klápště a věnuje se skládání filmové hudby. Její skladby doprovodí čtyřdílnou sérii České televize o Boženě Němcové a snímek Zátopek režiséra Davida Ondříčka.

Vinylová edice alba Sně vychází u vydavatelství Minority Records v licenčním vydání na bílém 180 gramovém vinylu a zároveň v limitované edici 100 kusů na čirém 180 gramovém vinylu, určeném pro exkluzivní prodej v e-shopu vydavatelství.

Z recenzí alba Sně:

„…právě rezignace na žánrové ukotvení a interpretační a autorská originalita jsou tu tím nejcennějším…jakkoli je nenápadná a popové žebříčky nejspíš budou tuhle desku ignorovat, její nadčasovost jí nejspíš zajistí zpětné objevování.“ Antonín Kocábek (Reflex)

Album Sně je jiné než předchozí instrumentální nahrávky Beaty Hlavenkové. Nemá tedy smysl porovnávat, zda je zajímavější než třeba čistě klavírní Theodóros. O tom, že jde o jednu z nejpozoruhodnějších domácích desek roku 2019, však není pochyb.” Milan Tesař (UNI)

Její album je definitivním krokem k nadžánrovému a nadčasovému „písničkářství“. A sledovat její další vývoj bude nesmírným potěšením“. Ondřej Bezr (Lidové noviny)

www.minorityrecords.com
www.instagram.com/minority_records
www.beatahlavenkova.com
www.facebook.com/hlavenkovabeata
www.instagram.com/beatahlavenkova

Zdroj: TS