BEATA HLAVENKOVÁ VYDÁVÁ SVŮJ PĚVECKÝ DEBUT.

Jako klavíristka a skladatelka se BEATA HLAVENKOVÁ představila na labelu Animal Music už čtyřikrát, s alby Joy For Joel (2009), Theodoros (2013), Scintilla (2015) a Bethlehem (2017). Album Theodoros získalo cenu Anděl pro nejlepší jazzové album roku a všechna ostatní alba byla na tuto cenu nominována. 

Nyní  přichází   s novým  autorským   projektem s poetickým názvem SNĚ, na němž se poprvé představuje také v roli zpěvačky. Beata zde zhudebnila básně svých oblíbených autorů Petra Borkovce a Bohuslava Reynka, dvě písně opatřila svými vlastními texty, po jednom textu obsahuje album od Martina Vedeje a Doroty Barové. Hlavním hudebním partnerempři vzniku alba byl Beatě OSKAR TÖRÖK (Vertigo, Wojtek Mazolewski Quintet), zde nejen ve své tradiční roli trumpetisty, ale též jako hráč na bicí, perkuse a zpěvák. Spoluproducentem alba, který nahrávky opatřil kytarovými party, je její manžel PATRICK KARPENTSKI.

Název SNĚ popisuje ve výstižné zkratce, co všechno album obsahuje a z čeho se skládá: BÁSNĚ, PÍSNĚ, SNĚNÍ. „Vždy mě fascinovalo dodávat melodii textu, který je už nositelem nějaké emoce, rytmu, někdy iharmonické nálady. Naopak mi není blízké vkládání slov do už hotové melodie“, popisuje autorka svůj přístup ke zhudebňování textů a básní. Na albu SNĚ Beata upřednostnila písňovou formu, její tvorba tak ještě více a téměř úplně vybočuje z hranic jazzu, v nichž se kdysi pohybovala, směrem k současnému nadžánrovému písničkářství, její charakteristický a unikátní rukopis však zůstává zachován. Se snovou rovinou názvu alba koncepčně pracovala také designérka Zuzana Lednická ze Studia Najbrt při tvorbě obalu a videoklipu k písni „Husa v mlze“ – inspirovala se vědeckým znázorněním aktivity mozku během snové spánkové fáze a propojila jej se znázorněním zvukového záznamu Beatiny hudby. Album SNĚ bylo nahráno ve studiu Sono Records ve spolupráci s Milanem Cimfem a ve studiu Czechmate s Patrickem Karpentským. Nahrávky smíchal Lukáš Martinek a mastering alba provedl Matouš Godík. Album je ve fyzické i digitální distribuci společnosti SUPRAPHON a je též k dispozici na CD, mp3 a wav v e-shopu na stránkách ANIMAL MUSIC.

Nadžánrová tvorba Beaty Hlavenkové se vyznačuje jasně rozpoznatelným autorským rukopisem a citlivou a soustředěnouintepretací. Kromě své vlastní hudby píše také scénickou hudbu (VertTeDance) a filmovou hudbu (Dukla 61, Zátopek) a také hudbu pro děti (Pišlické příběhy, Óóó vajíčko,  projekt  Loutky   v nemocnici),  spolupracuje   také s dětskou scénou Bajka Těšínského divadla. Dlouhodobě se věnuje pedagogické práci (New York University v Praze) a mentoringu, například v rámci stipendijního programu Nadačního fondu Magdaleny Kožené MenArt. V současné době vystupuje převážně jako sólistka nebo v duu s trumpetistou Oskarem Törökem a příležitostně také s Dorotou Barovou. V minulosti dlouhodobě spolupracovala s Lenkou Dusilovou (Baromantika, Eternal Seekers) a s mnoha dalšími osobnostmi české i zahraniční hudební scény (Iva Bittová, Dagmar Voňková, Jaromír Honzák, David Koller, IngridJensen).

Koncertní křest alba proběhne 23. ledna 2020 od 19:30 hodin v pražském Paláci Akropolis.

Obal © Zuzana Lednická (Studio Najbrt), 2019 / Foto © Pavel Horák, 2019