Beata Hlavenková – Zahrada

Videoklip Zahrada, již druhý z aktuálního alba Žijutě, vydává skladatelka, zpěvačka, pianistka, aranžérka a producentka Beata Hlavenková, nominovaná za Žijutě na dvě Ceny Anděl 2021.

Text písně Zahrada vznikl na začátku prvního covidového lockdownu. „Seděla jsem na zahradě, pršelo, sice byl pracovní den, ale děti u počítače kvůli online vyučování, auta moc nejezdila. Přemýšlela jsem nad tím, co všechno mě na tom štve, ale i co je na tom pozitivního. Trochu cítila vztek i možnost odpočinku. A protože mám ráda ironii, vypadly ze mě první slova “Zavřela jsem zahradu, spálila trávu, proklela květenu a pokácela stromy…. konečně je ticho, nikde nikdo..“ říká k inspiraci Hlavenková. V písni zazní její stálí spoluhráči a hosté.

Měla jsem jasnou představu o bicích a aranži. Využila jsem své spoluhráče, Patricka Karpentski, který vždy vytvoří krásné kytarové nápady a protimelodie a Miloše Klápště na basu. Tehdy mi přišla nabídka od Tomáše Neuwertha (Kittchen, Tata Bojs), že až budu chtít, rád něco nahraje, což byl skvělý nápad. A přišly tóny ze zámoří. Prvotřídního newyorského saxofonistu Riche Perryho, jehož hru miluju, jsem schválně chtěla mít v té harmonicky nejjednodušší písni.“

Klip vznikající ve spolupráci s filmařkou a fotografkou Anežkou Horovou se namísto ironie, temnosti či legrace vydal cestou “divnopěknosti”, jak sama Hlavenková glosuje. Točilo se ve vesnickém prostředí v krajině hradů Kost a Trosky, herecky se zapojila celá rodina Hlavenkové i sama Anežka Horová.

„Když jsem si píseň pustila poprvé bylo mi jasné, že bych chtěla vycházet z textu. Některé jeho prvky se objeví v obraze, jiné části jsou příběhově abstraktnější. Beatu jsem v klipu chtěla mít jako jednu z postav společně trávících čas na zahradě. Byl to moc hezký den dvou rodin na chalupě,“ dodává Horová.

I náš pes má v klipu premiéru,“ směje se Hlavenková.Bylo krásné se alespoň na jeden den vymanit z myšlenek na hrůzy nedaleké války. Užít  si slunce a klid – ten vnější i vnitřní.“

Hlavenková je jednou z nejvýraznějších současných muzikantek s nezaměnitelným nadžánrovým autorským rukopisem. Žánrová svoboda, opírající se o hluboké povědomí o jazzu, moderní klasické hudbě, popu i písničkářství,se ve všech jejích projektech prolíná s jasně rozpoznatelnou soustředěnou a citlivou interpretací. Na kontě má vlastní alba oceněná prestižními hudebními cenami, spolupracuje jak s českými, tak světovými hudebníky, skládá hudbu pro film (Dukla 61, Zátopek) a divadlo (VerTeDance a další), pro děti (Pišlické příběhy, Ó, ó, ó, vajíčko). Věnuje se též hudebnímu mentoringu.

Právě za hudbu k filmu Zátopek byla nominována na cenu Český lev 2021 v kategorii Nejlepší hudba. Je také hudební producentkou debutového alba Vojtěcha Nýdla Dítě z větru.

Se vznikem desky Sně roku 2019, jejího prvního zpívaného alba, postavila Kapelu Snů, kam přizvala trumpetistu a bubeníka Oskara Töröka, baskytaristu Miloše Petera Klápště a kytaristu Patricka Karpentskiho.

S Kapelou Snů a řadou hostů jako David Stypka, Oto Klempíř, Thom Artway, Rich Perry, Vojta Nýdl aj. vydala u českého vydavatelství Minority Records v říjnu 2021 své šesté sólové album Žijutě, které získalo dvě nominace na Cenu Anděl 2021. Natáčení videoklipu Zahrada podpořil OSA – Ochranný svaz autorský v rámci Grantu Partnerství.

Nejbližší koncerty proběhnou 23. 3. v brněnském Anděl Music Café, 22. 4. v DK Poklad v Ostravě nebo 28. 4. v pražském JazzDocku. 2. dubna zve Beata Hlavenkové zájemce na celodenní hudební workshop v Praze.

Zdroj: TS