Slovenský režisér so svetovým úspechom: Michal Kunes robí Slovensku dobré meno na svetovej hudobnej scéne!

Slovensko už neraz dokázalo svetu, že má filmárov, ktorí môžu kvalitou svojej práce pokojne konkurovať aj zahraničným kolegom.

Najnovšie sa však naša scéna môže popýšiť už i úspešným režisérom z veľmi špecifického segmentu – najvyhľadávanejší slovenský režisér hudobných videoklipov Michal Kunes Kováč nedávno úspešne expandoval na svetový hudobný trh. Prekvapením je, že hneď prvé kroky za hranice ho doviedli k legendárnej skupine Dope D.O.D..

Keď umelec vymaže hranice… 

Slovenského režiséra Michala Kováča kolegovia z hudobnej brandže nenazvú inak než Kunes. Tento umelecký pseudonym sa v priebehu uplynulých rokov stihol spojiť už s bezmála každým umelcom na slovenskej scéne. Keď domáca scéna začala byť pritesná, úspešný režisér prijal prvé pracovné ponuky z Českej republiky, kde žije a tvorí už dva roky. Odvtedy mu postupne zverili svoje skladby po vizuálnej stránke mená ako Kontrafakt, Rytmus, Majk Spirit, Ektor, Monika Bagárová či Igor Kmeťo ml. a mnohí ďalší. Obmedzené mantinely slovenského i českého trhu však spôsobili, že úspešný slovenský režisér sa postupne začal rozhliadať ešte ďalej za hranicami. A odpoveď na seba nenechala dlho čakať…

_MG_2551 (1)

Za vyhľadávaným režisérom pricestovali do Prahy

Jednou z jeho posledných spoluprác a rozhodne tou najvýznamnejšou sa stalo nedávne nakrúcanie pre skupinu Dope D.O.D., ktorú preslávil dávnejší hit What happened. Holandská hardcore rap/ dubstepová legenda zverila Kunesovi réžiu videoklipu k svojej skladbe Boiling Pointhttps://www.youtube.com/watch?v=azabG1jlcck. Štartu medzinárodnej spolupráce, prirodzene predchádzali rokovania na diaľku. „Nie je ťažké, presvedčiť známu kapelu, aby mi dala točiť klip – myslím si, že portfólio mám pestré, no ťažšie je, sa k tej kapele vôbec dostať,“ hodnotí Kunes s odstupom času prekvapenie, keď mu manažment známej kapely na ponuku spolupráce odpísal. Po niekoľkotýždňových rokovaniach a prípravách pricestovala skupina na jediný výrobný deň do Prahy. Nakrúcanie teda muselo prebehnúť veľmi rýchlo. Jedinou výrobnou lokáciou sa stalo pražské štúdio Rockwell. Nakrúcalo sa tzv. greenscreen (zelené kľúčovacie pozadie), na ktoré režisér nechal nailustrovať originálne pozadie, ktoré úmyselne vyvoláva surreálny dojem. „Ilustráciu si vzal pod palec Skunkid a motion mal na starosti kolega Martin Darnadi. Výsledný efekt realistických postáv v kreslenom pozadí je veľmi zaujímavý a nezvyčajný pre oko diváka,“ vysvetľuje svoj umelecký zámer Kunes, ktorý sa postavil za kameru a okrem réžie klipu zastrešil aj jeho strih. Ako prezrádza, jedinou konkrétnou požiadavkou kapely v námete klipu bola chôdza na bežiacom páse v štúdiu. Zvyšok nechali v rukách režiséra. „Verím, že skupina, ktorá cestuje a koncertuje po celej Európe, nemá energiu „skackať“ dva dni vkuse niekde v meste, ateliér bol preto výborná alternatíva. Aby klip korešpondoval s pesničkou, selektívne som zasadil každého člena skupiny do iného prostredia. Jay kráča spustošeným lesom z bojového poľa neznámej fiktívnej vojny, Dopey prechádza ako zombie cez cintorín pomedzi ostatných zombie a Skits kráča postapokaliptickým mestom,“ opisuje Michal, ktorý sa pri tvorbe spomínaného mesta a efektov pohral so symbolmi a rozhodol sa zakomponovať do námetu vlastné rodné mesto. „Je tam Prešov – v pozadí je vidieť Kostol sv. Mikuláša či Prešovskú vežu,“ dodáva.

_MG_2571-2

Hviezdy bez manierov 

Ako prezrádza na margo vydareného klipu manažment Dope D.O.D., práve spolupráca so slovenským režisérom bola ich prvou, kedy zverili réžiu videa režisérovi zo zahraničia. „Prácu s Michalom sme si užili. Vedel sa úplne prispôsobiť našim požiadavkám a urobil výborný klip!“ nešetria chválou ani niekoľko týždňov po release videa. „Chalani boli maximálne pokorní, ale pri tom vzbudzovali rešpekt,“ opisuje Kunes dojem z hviezdneho klienta. „Nemali žiadne extra požiadavky. Keď nastúpili pred kameru, poprosili iba o minútku pokoja, aby sa prepli na režim hrania. Sú to veľkí profesionáli. Dokonca aj keď boli celí od umelej krvi a štípali ich oči, nemali voči nám žiadne výčitky a bez problémov nakrúcali ďalej.“

Ako Kunes dodáva, je možné, že na ceste je dokonca už i ďalšia podobná spolupráca: „Nerád by som to zakríkol, no chalani pri nakrúcaní vraveli, že náš prístup a výroba sú profesionálne a predstavili mi projekty, ktoré pripravujú a ktoré by chceli, aby som točil. Keď som im odovzdal hotový klip Boiling Point, po otázke, či nakrútime niečo nové, znela ich odpoveď „hell yea!“ :)“

_MG_2606

Michal Kunes Kováč je slovenský režisér, pochádzajúci z Prešova. Aktuálne žije a tvorí v Prahe. Ku dnešnému dňu má na konte viac ako 60 videoklipov. Prvým videoklipom z jeho dielne, ktorý prekročil hranicu milión vzhliadnutí, bol klip „Si sám“ (Tina).  Najviac vzhliadnutí zo všetkých jeho videoklipov dosiahol klip „V mojom svete“ (Kontrafakt) /9 a pol milióna vzhliadnutí/.

V súčasnosti je zakladateľom a členom novej spoločnosti We are Cell, ktorá je spojením top odborníkov z rôznych odvetví, ktorí spoločnými silami vytvárajú fabriku na reklamy a kvalitné videoklipy.

_MG_2655

www.wearecell.com
www.facebook.com/wearecell
www.dopedod.com

Zdroj: SOUL FOR SHOW
Foto: Kubo Križo