Slovenský film Atlantída o ukrajinských imigrantoch mieri do Cannes.

Zvečnil príbeh mladej Ukrajinky, ktorú jej priateľ počas ilegálneho prechodu cez slovenské hranice „vymenil“ s pašerákmi za pas do vysnívaného Nemecka. Mladý režisér Michal Blaško teraz dostal pozývací list na jeden z najprestížnejších festivalov sveta. Jeho študentský film Atlantída, 2003 je oficiálne potvrdený reprezentant slovenskej kinematografie v programe blížiaceho sa 70. ročníka prestížneho festivalu v Cannes. Bude súťažiť v sekcii Cinéfondation, jednej z najvýznamnejších súťaží krátkych filmov na svete.

„Všetci zo štábu sme tajne dúfali v svetovú premiéru na jednom z väčších festivalov. A fakt, že film zaujal a bol vybratý práve do Cannes, je tou najväčšou odmenou. Je zároveň dôkazom, že sa môžeme kvalitatívne porovnávať so zvyškom sveta. Cítime sa tým silne poctení,“ povedal študent Vysokej školy múzických umení Michal Blaško. Atlantída, 2003 je jeho bakalárskym filmom, vznikol v produkcii bratislavskej FTF VŠMU a pražskej FAMU.

Martin a Denisija, mladý ukrajinský pár. Snívajú o tom, že sa dostanú do Nemecka. Do krajiny, kde nikde neboli, do krajiny, kde sa však žije ako v rozprávke. Napovedajú tomu aj články v nemeckom magazíne, ktorý si Denisa s radosťou číta v starom aute, kým Martin šoféruje so svojim tajomstvom medzi výmoľmi na ceste k hraniciam. Plazia sa v lesoch, spia skrývajúc sa v aute, až sa im napokon podarí ilegálne prejsť cez „zelené hranice“ z Ukrajiny na Slovensko. Sen je už na dosah. Je však rok 2003, štyri roky pred vstupom Slovenska do Schengenu. A kým v súčasnosti je hranica medzi našim východným susedom jednou z najstráženejších v celej Európe, vtedy ešte slúžila ako prekypujúca križovatka nekalých obchodných ciest pašerákov cigariet, alkoholu, a aj bieleho mäsa. Martin je odhodlaný obetovať pre svoj sen o lepšom živote všetko. Dokonca aj svoju priateľku.

Nápad na film vznikol v hlave režiséra i scenáristu ešte pred jeho nástupom na VŠMU, keď v novinách čítal rozhovor s mladou Ukrajinkou, ktorá sa na Slovensko dostala ilegálne spolu s priateľom. Ten ju však po prechode cez hranice zradil, čo ju donútilo robiť tri roky prostitútku.

„Fascinovala ma skutočnosť, že niekto, komu plne dôverovala a kto s ňou prežil nielen ten náročný prechod, ale aj spoločný čas predtým, ju zradil a chladnokrvne opustil. Zaujímala ma dilema, ktorú musel ten muž predtým riešiť, váhania, výčitky svedomia a či si to celé nechcel v určitom momente rozmyslieť a rozhodnúť sa inak. Rovnako ma však zaujímal charakter toho dievčaťa a to, čo musela cítiť v momente, keď bola predaná,“ vysvetlil Michal Blaško, aktuálne študent 4. ročníka Filmovej a televíznej fakulty VŠMU.

„Ten príbeh sa síce odohral v roku 2003, ale je vo svojej podstate stále aktuálny. Umelo vytvárané hranice nedokážu zastaviť podobné živly, akým bol napríklad priateľ spomínaného dievčaťa, len ich prinútia prekročiť vlastné morálne hranice, aby dosiahli svoj vytúžený cieľ. Ľudia ako on chodia medzi nami a my o ich minulosti ani len netušíme,“ dodal.

Spolu s kameramanom Adamom Machom z FAMU sa snažili o čo najautentickejšie zobrazenie udalostí, lokácie preto hľadali nielen na Slovensku, ale aj v Česku, Poľsku a na samotnej Ukrajine.

Jubilejný 70. ročník filmového festivalu v Cannes sa uskutoční od 17. do 28. mája 2017. Súťažná sekcia Cinéfondation je súčasťou prestížneho festivalu od roku 1998 a je zameraná na prezentáciu filmových škôl a objavovanie nových talentov. Každoročne sa do nej hlási vyše 2400 študentských filmov, vybraných je 15 až 20 krátkych a stredometrážnych snímok z filmových škôl po celom svete. O víťazovi Cinéfondation rozhodne tento rok porota na čele s rumunským režisérom Cristianom Mungiuom, držiteľom Zlatej palmy z roku 2007 za film 4 mesiace, 3 týždne a 2 dni. Ocenenia pre tri najlepšie filmy sekcie budú odovzdané na slávnostnom záverečnom ceremoniáli.

Atlantída, 2003 je piatym slovenským zástupcom v Cinéfondation v novodobej histórii slovenskej kinematografie. V Cannes bol uvedený animovaný film Keď nie, tak nie Vladimíra Krála, stredometrážny film Matyása Priklera Ďakujem, dobre, krátky film režiséra Aramisova Cagey Tigers a naposledy v roku 2013 animovaný film Pandy režiséra Matúša Vizára.

Zverejnené na oficiálnej stránke festivalu v Cannes: https://www.festival-cannes.com/en/actualites/articles/the-short-films-selections-at-the-70th-festival-de-cannes
O porote sekcie Cinéfondation sa dočítate tu: https://www.cinefondation.com/en/news/63   

NÁZOV ATLANTÍDA, 2003 ANGLICKÝ NÁZOV ATLANTIS, 2003 KRAJINA PÔVODU SLOVENSKÁ REPUBLIKA, ČESKÁ REPUBLIKA ROK VÝROBY 2017 MINUTÁŽ 30 MIN. PRODUKCIA FTF VŠMU, FAMU

SCENÁR A RÉŽIA MICHAL BLAŠKO KAMERA ADAM MACH ZVUK IVAN ĎURKECH STRIH PETR HASALÍK PRODUCENT VŠMU, FAMU HRAJÚ ELIZAVETA MAXIMOVÁ, LEVAN MANIA, VLADISLAV ŠARIŠSKÝ

MICHAL BLAŠKO

Narodený v roku 1989, Bratislava, je študentom magisterského stupňa Ateliéru hranej réžie na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU v Bratislave. Jeho krátkometrážny film Strach, ktorý bol postupovým cvičením druhého ročníka a vznikol v koprodukcii s pražskou FAMU, bol premiérovo uvedený na Medzinárodnom filmovom festivale v San Sebastiane a získal viacero ocenení vrátane ceny za Najlepší krátkometrážny film na festivale vo Vilniuse. S animátorkou Martou Prokopovou momentálne vyvíja animovaný film Divoké bytosti, ktorý bol súčasťou Short Film Project Lab na 67. ročníku Berlinale. Atlantída, 2003 je jeho bakalárskym filmom, ktorý bol uvedený v sekcii Cinéfondation na festivale v Cannes.

Zdroj: Zuzana Kizáková, PR manažérka