TS_Slovenská Atlantída, 2003 získala prestížnu cenu, odvysiela ju francúzska televízia ARTE!

Keď jeho bakalársky film Atlantída, 2003 vybrali do jednej z najvýznamnejších súťaží krátkych filmov na svete na prestížnom festivale v Cannes, hovoril režisér Michal Blaško o splnenom sne. Ale keď v sobotu dostal správu z francúzskeho festivalu Premiers Plans Angers, že jeho krátky film získal Cenu Arte, mladý filmár hovoril, že o takom niečom si ani len netrúfol snívať.

Snímku o mladej Ukrajinke, ktorú jej priateľ počas ilegálneho prechodu cez slovenské hranice „vymenil“ s pašerákmi za pas do vysnívaného Nemecka, totiž odkúpi a odvysiela jedna z najväčších a najprestížnejších francúzskych televízií ARTE. Michal Blaško je zároveň prvým slovenským tvorcom, ktorý v histórii domácej kinematografie získal toto ocenenie.

 

A po sobotňajšej správe o výhre na francúzskom festivale, sa v nedeľu večer navyše stala Atlantída, 2003 víťazom Národnej súťaže na Festivale krátkych filmov Praha – Prague Shorts. Táto cena potešila Michala Blaška najmä kvôli českej časti štábu, ktorý na filme spolupracoval. Atlantída, 2003 totiž vznikla v koprodukcii bratislavskej Filmovej a televíznej fakulty VŠMU a pražskej FAMU.

Úspech polhodinovej snímky Atlantída, 2003 potvrdil aj minulotýždňový zisk prestížnej nominácie na Cenu Magnesia za najlepší študentský film, udeľovanej v rámci cien Český lev. Slovensko-český finalista vzišiel zo 101 prihlásených krátkometrážnych študentských filmov.

TRAILER K FILMU ATLANTÍDA, 2003

Na plátne zvečnil príbeh mladej Ukrajinky, ktorú jej priateľ počas ilegálneho prechodu cez slovenské hranice „vymenil“ s pašerákmi za pas do vysnívaného Nemecka. Vo svetovej premiére uviedol 30-minútovú snímku na 70. ročníku prestížneho festivalu v Cannes, kde ju vybrali do jednej z najvýznamnejších súťaží krátkych filmov na svete – sekcie Cinéfondation. Ako jediný slovenský reprezentant sa dostal aj do medzinárodnej súťaže Art Film Festu v Košiciach, kde mal slovenskú festivalovú premiéru a ako jeden z desiatich najväčších nových talentov sa predstavil v sekcii Future Frames na á-čkovom festivale v Karlových Varoch.

Po svetovej premiére v Cannes dostal mladý režisér Michal Blaško pozvania pre film z desiatok zahraničných festivalov, z Poitiers Film Festivalu vo Francúzsku si odniesol Cenu za najlepší scenár a Cenu študentskej poroty za najlepší film, z Film Festival Cottbus v Nemecku si priniesol Cenu za najlepší krátky film. Momentálne je jedným z pätice filmov v Národnej súťaži Festivalu krátkých filmů Praha – Prague Shorts a tento týždeň ho čaká účasť v medzinárodnej súťaži krátkych filmov na Festivale Premiers Plans Angers vo Francúzsku.

O CENE MAGNESIA

Cena Magnesia sa bude tento rok udeľovať už po ôsmy raz, vyhlásená bude na slávnostnom ceremoniáli 25. ročníka Českých levov 10. marca 2018 v pražskom Rudolfíne. Cenu Magnesia mladým filmárom udeľuje spoločnosť Karlovarské minerální vody v spolupráci s Českou filmovou a televíznou akadémiou a Czech Film Center.

Tvorca víťazného filmu získa odmenu 100 000 českých korún, všetkých 20 autorov z užšieho výberu sa navyše môže tešiť na podporu propagácie na európskej úrovni. „Hlavným cieľom Ceny Magnesia je zviditeľnenie českého študentského filmu a finančná podpora začínajúcich umelcov. Ocenenie má motivovať mladých tvorcov, študentov filmových škôl v ich ďalšej tvorivej práci a objavovať výrazné talenty domácej kinematografie,“ píše na svojej stráne Czech Film Center.

O FILME
Atlantída, 2003 rozpráva príbeh mladého ukrajinského páru. Martin a Denisija snívajú o tom, že sa dostanú do Nemecka. Do krajiny, kde nikde neboli, do krajiny, kde sa však žije ako v rozprávke. Napovedajú tomu aj články v nemeckom magazíne, ktorý si Denisa s radosťou číta v starom aute, kým Martin šoféruje so svojim tajomstvom medzi výmoľmi na ceste k hraniciam. Plazia sa v lesoch, spia skrývajúc sa v aute, až sa im napokon podarí ilegálne prejsť cez „zelené hranice“ z Ukrajiny na Slovensko. Sen je už na dosah. Je však rok 2003, štyri roky pred vstupom Slovenska do Schengenu. A kým v súčasnosti je hranica medzi našim východným susedom jednou z najstráženejších v celej Európe, vtedy ešte slúžila ako prekypujúca križovatka nekalých obchodných ciest pašerákov cigariet, alkoholu, a aj bieleho mäsa. Martin je odhodlaný obetovať pre svoj sen o lepšom živote všetko. Dokonca aj svoju priateľku.

NÁZOV ATLANTÍDA, 2003 ANGLICKÝ NÁZOV ATLANTIS, 2003 KRAJINA PÔVODU SLOVENSKÁ REPUBLIKA, ČESKÁ REPUBLIKA ROK VÝROBY 2017 MINUTÁŽ 30 MIN. PRODUKCIA FTF VŠMU, FAMU

SCENÁR A RÉŽIA MICHAL BLAŠKO KAMERA ADAM MACH ZVUK IVAN ĎURKECH STRIH PETR HASALÍK PRODUCENT VŠMU, FAMU HRAJÚ ELIZAVETA MAXIMOVÁ, LEVAN MANIA, VLADISLAV ŠARIŠSKÝ

MICHAL BLAŠKO

Narodený v roku 1989, Bratislava, je študentom magisterského stupňa Ateliéru hranej réžie na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU v Bratislave. Jeho krátkometrážny film Strach, ktorý bol postupovým cvičením druhého ročníka bakalárskeho stupňa a vznikol v koprodukcii s pražskou FAMU, bol premiérovo uvedený na Medzinárodnom filmovom festivale v San Sebastiane a získal viacero ocenení, vrátane ceny za Najlepší krátkometrážny film na festivale vo Vilniuse. S animátorkou Martou Prokopovou momentálne vyvíja animovaný film Divoké bytosti, ktorý bol súčasťou Short Film Project Lab na 67. ročníku Berlinale. Atlantída, 2003 je jeho bakalárskym filmom, ktorý bol uvedený v sekcii Cinéfondation na festivale v Cannes.

Zdroj: TS