Atlantída 2003: Slovák zabojuje o cenu na prestížnom Cannes.

Uviesť film v svetovej premiére na najprestížnejšom festivale sveta v Cannes, je snom každého filmára. Teraz sa v dejisku na Francúzskej riviére, kam sa už po 70-ty raz presťahovala filmová smotánka sveta, nachádza aj slovenský reprezentant.

Film študenta Vysokej školy múzických umení Michala Blaška sa totiž dostal do oficiálneho výberu jednej z najvýznamnejších súťaží krátkych filmov na svete – Cinéfondation. Jeho polhodinová dráma Atlantída, 2003 zabojuje o jednu z troch cien v konkurencii 15 filmov z rôznych kontinentov. V svetovej premiére ju osobne uvedie medzinárodnej verejnosti už 25. mája 2017 v Cannes, za účasti hercov a členov štábu.

Michal Blaško zvečnil príbeh mladej Ukrajinky, ktorú jej priateľ počas ilegálneho prechodu cez slovenské hranice „vymenil“ s pašerákmi za pas do vysnívaného Nemecka. Kurátorka sekcie, ktorá vyberala spomedzi 2600 prihlásených filmov, označila snímku slovenského študenta za „pôsobivú a znepokojujúcu“. Atlantída, 2003 je jeho bakalárskym filmom, vznikol v koprodukcii bratislavskej Filmovej a televíznej fakulty VŠMU a pražskej FAMU.

„Ak nejaký študentský film chce mať niekde premiéru, tak je to práve v Cinéfondation v Cannes,“ približuje režisér a scenárista Michal Blaško. „Veríme, že to nášmu filmu a jeho príbehu otvorí cestu na zahraničné i domáce festivaly,“ dodáva.

Názov filmu Atlantída, 2003 odkazuje na bájny kontinent, v prípade príbehu mladých ukrajinských migrantov, na vysnívané Nemecko. A na to, že rovnako ako sa rozpadol tento bájny kontinent, rozpadne sa Denisije pred očami aj jej bájny sen. Rok v názve zas odkazuje na dobu pred vstupom Slovenska do Schengenu, keď naša hranica s východným susedom slúžila ako prekypujúca križovatka nielen nekalých obchodných ciest pašerákov cigariet, alkoholu, ale aj bieleho mäsa.

Nápad na film vznikol ešte pred jeho nástupom na VŠMU. V novinách čítal rozhovor s mladou Ukrajinkou, ktorá sa na Slovensko dostala ilegálne spolu s priateľom. Ten ju však po prechode cez hranice predal za prostitútku.

„Ten príbeh sa síce odohral v roku 2003, ale je vo svojej podstate stále aktuálny. A v dnešnej dobe, keď Európa prežíva tzv. utečeneckú krízu, azda ešte aktuálnejší. Ukazuje jeden z tisícov skrytých príbehov, aké sa môžu odohrávať aj dnes. Umelo vytvárané hranice totiž nedokážu zastaviť na ceste ľudí ako je filmový Martin, len ich prinútia prekročiť vlastné morálne hranice, aby dosiahli svoj vytúžený cieľ – život v lepšej krajine, život inde, ako na okraji biedy niekde v Ukrajine,“ vysvetlil Michal Blaško. „Ľudia ako on chodia medzi nami a my o ich minulosti, o ich motiváciách, dilemách ani len netušíme,“ dodal študent 1. ročníka magisterského štúdia Filmovej a televíznej fakulty VŠMU.

V najslávnejšom festivalovom dejisku ho čakajú okrem uvedenia snímky stretnutia so zástupcami festivalov, účasť na červenom koberci, tlačové konferencie, oficiálne fotenia, rozhovory, večera s porotou, v ktorej bude rozhodovať aj čerstvý držiteľ Oscara za film Moonlight Barry Jenkins, a medzi najočakávanejšie zážitky patrí masterclass so svetovo uznávaným rumunských režisérom Cristianom Mungiuom, držiteľom Zlatej palmy, ktorý tento rok predsedá porote sekcie Cinéfondation. Ocenenia pre tri najlepšie filmy sekcie budú odovzdané na slávnostnom záverečnom ceremoniáli 26. mája 2017.

Na svetovej premiére filmu, ktorý sa nakrúcal v štyroch krajinách, sa osobne zúčastnia domáci aj medzinárodní členovia štábu, herci Elizaveta Maximová a Levan Mania, kameraman Adam Mach, architektka Sofie Othmanová, strihač Petr Hasalík, zvukár Ivan Ďurkech a Jakub Brychta za produkciu.

Jubilejný 70. ročník filmového festivalu v Cannes sa uskutoční od 17. do 28. mája 2017. Súťažná sekcia Cinéfondation je súčasťou prestížneho festivalu od roku 1998 a je zameraná na prezentáciu filmových škôl a objavovanie nových talentov. Každoročne sa do nej hlási vyše 2400 študentských filmov, vybraných je 15 až 20 krátkych a stredometrážnych snímok z filmových škôl po celom svete. Počas jej histórie sekcia uviedla viac ako 320 filmov z viac ako 100 filmových škôl z celého sveta.

Atlantída, 2003 je piatym slovenským zástupcom v Cinéfondation v novodobej histórii slovenskej kinematografie. V Cannes bol uvedený animovaný film Keď nie, tak nie Vladimíra Krála, stredometrážny film Matyása Priklera Ďakujem, dobre, krátky film režiséra Aramisova Cagey Tigers a naposledy v roku 2013 animovaný film Pandy režiséra Matúša Vizára.

PROFIL FILMU ATLANTÍDA, 2003 NA STRÁNKE FESTIVALU CANNES: https://www.festival-cannes.com/en/festival/films/atlantida-2003
VÝBER SÚŤAŽNÝCH FILMOV: https://www.festival-cannes.com/en/festival/selection/cinefondation-1
O POROTE SEKCIE CINÉFONDATION: https://www.cinefondation.com/en/news/63

SYNOPSA

Martin a Denisija, mladý ukrajinský pár. Snívajú o tom, že sa dostanú do Nemecka. Do krajiny, kde nikde neboli, do krajiny, kde sa však žije ako v rozprávke. Napovedajú tomu aj články v nemeckom magazíne, ktorý si Denisa s radosťou číta v starom aute, kým Martin šoféruje so svojím tajomstvom medzi výmoľmi na ceste k hraniciam. Plazia sa v lesoch, spia skrývajúc sa v aute, až sa im napokon podarí ilegálne prejsť cez „zelené hranice“ z Ukrajiny na Slovensko. Sen je už na dosah. Je však rok 2003, štyri roky pred vstupom Slovenska do Schengenu. A kým v súčasnosti je hranica medzi naším východným susedom jednou z najstráženejších v celej Európe, vtedy ešte slúžila ako prekypujúca križovatka nekalých obchodných ciest pašerákov cigariet, alkoholu, a aj bieleho mäsa. Martin je odhodlaný obetovať pre svoj sen o lepšom živote všetko. Dokonca aj svoju priateľku.

MICHAL BLAŠKO

Narodený v roku 1989, Bratislava, je študentom magisterského stupňa Ateliéru hranej réžie na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU v Bratislave. Jeho krátkometrážny film Strach, ktorý bol postupovým cvičením druhého ročníka bakalárskeho stupňa a vznikol v koprodukcii s pražskou FAMU, bol premiérovo uvedený na Medzinárodnom filmovom festivale v San Sebastiane a získal viacero ocenení, vrátane ceny za Najlepší krátkometrážny film na festivale vo Vilniuse. S animátorkou Martou Prokopovou momentálne vyvíja animovaný film Divoké bytosti, ktorý bol súčasťou Short Film Project Lab na 67. ročníku Berlinale. Atlantída, 2003 je jeho bakalárskym filmom, ktorý bol uvedený v sekcii Cinéfondation na festivale v Cannes.

vimeo.com/michalblasko

Zdroj: FTF