Slovensko 2.0 mieri na zahraničné festivaly.

Unikátny poviedkový film Slovensko 2.0, ktorý sa očami 10 režisérov pozerá na 20 rokov samostatného Slovenska, mieri na zahraničné festivaly. Počas októbra a novembra sa predstaví divákom na 3 medzinárodných festivaloch a 2 filmových trhoch.

Medzinárodná festivalová premiéra sa odohrá na 30. ročníku prestížneho Filmového festivalu vo Varšave 11. októbra 2014. Filmy oceňovaných režisérskych osobností – Juraja Herza, Martina Šulíka, Petra Kerekesa, Zuzany Liovej, Miša Suchého, Ondreja Rudavského, Ivety Grófovej, Petra Krištúfka, Viery Čákanyovej a Mira Jeloka prinášajú jedinečnú umeleckú reflexiu moderných dejín krajiny a zároveň aj moderných dejín slovenskej kinematografie v jej rôznych podobách. V slovenskej premiére sa k divákom dostali v apríli 2014, v rovnakom čase v kinách, v televízii, na internete aj na DVD.

SLOVENSKO 2.0 foto

„Varšavský filmový festival je festival A-kategórie. Patria do nej aj festivaly v Cannes, Benátkach, Berlíne alebo v Karlových Varoch. Navštevuje ho viac ako 100-tisíc divákov. Navyše Poľsko je nášmu dianiu i filmu veľmi blízke. Preto je Varšava výbornou platformou na festivalový štart Slovenska 2.0,” povedali producenti filmu Zora Jaurová a Mátyás Prikler.

Slovensko 2.0 bude uvedené aj na jedinom trhu dokumentárnych filmov East Silver Market, ktorý sa koná každoročne popri Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov v Jihlave a ponúka tri stovky filmov na zahraničné uvedenia a prehliadky producentom a distribútorom zo strednej a východnej Európy. Okrem špeciálnej projekcie celého filmu bude krátky film režiséra Petra Kerekesa Druhý pokus, v ktorej pozval fínsku armádu na okupáciu Slovenska v snahe nastoliť ozajstnú demokraciu, súťažiť o cenu Silver Eye Award.

Festivalová cesta prvého filmu svojho druhu v slovenskej kinematografii bude od 25. októbra do 2. novembra pokračovať na najväčšej filmovej udalosti v Ukrajine – na Medzinárodnom filmovom festivale Molodist, kde ho premietnu v sekcii Focus: Slovakia.

Slovensko 2.0 zamieri aj do Grécka, od 1. do 8. novembra bude na pultoch Agora Film Market-u počas Medzinárodného filmového festivalu Thessaloniki.

PETER-KEREKES_DRUHY-POKUS

Svoje jesenné festivalové turné zavŕši film o 20 rokoch Slovenska očami 10 režisérov na v novembri na FilmFestivale v nemeckom Cottbuse, ktorý prestížny magazín Variety zaradil medzi neprehliadnuteľné svetové podujatia a za jeden z 50 najdôležitejších festivalov na svete.

„Teší nás, že film, ktorý nakrútili slovenskí filmári o Slovensku zaujíma aj publikum v iných krajinách Európy.

Okrem toho, že projekt ukazuje prierez súčasnej slovenskej kinematografie, zaujal aj svojou témou – reflexia vlastnej krajiny a identity je totiž otázkou, ktorú riešia filmári i diváci všade na svete“, uzatvárajú producenti filmu Slovensko 2.0.

Zdroj: MPhilms s.r.o.