SLOBODA POD NÁKLADOM MÁ ĎALŠIE OCENENIE!

Nový dokument Pavla Barabáša SLOBODA POD NÁKLADOM má za sebou úspešný týždeň. Po cene za Najlepší dokument na Medzinárodnom horolezeckom filmovom festivale v Tepliciach nad Metují získal v nedeľu hlavnú cenu v poľskom Zakopanom na Stretnutí s horským filmom – medzinárodnej súťaži horských filmov . 

Hlavná cena, teda Grand Prix putovala spomedzi 22 filmov v súťaži slovenskej snímke Pavla Barabáša – Sloboda pod nákladom. Medzinárodná súťaž horským filmov v Zakopanom má za sebou svoj 12. ročník a pravidelne prináša filmy s témou horolezectva, dobrodružstva, kultúry, prírody či ľudských práv. Tento rok sa prihlásilo 200 snímok, z ktorých o 7 cien nakoniec bojovalo 22 filmov. Tú najdôležitejšiu si odniesol dokument o tatranských nosičoch, ktorý do slovenských kín prišiel 1. septembra v distribúcii Asociácie slovenských filmových klubov. Niekedy s obdivuhodnou ľahkosťou, inokedy v nesmiernych útrapách, nesú nosiči svoj náklad vysoko na tatranské chaty. Nie je to zápas s vynáškou, ale predovšetkým so sebou samým. Často musia telo presvedčiť, aj keď už nevládze. Poznanie vedie cez bolesť zažitú pod nákladom. Nikto z nosičov však nikdy svoje rozhodnutie vykonávať toto remeslo neoľutoval. A aj o tom je tento dokument.

Slova netreba

Porota odôvodnila udelenie Grand Prix takto: „Tento vznešený film je o slobode, vášni a sile charakteru. Prostredníctvom výnimočných postáv filmu nám režisér ponúka intímny pohľad do ich sveta. Pokojný štýl dokumentu Sloboda pod nákladom pôsobí blahodárne v kontraste s našim hlučným, agresívnym svetom. Režisér využíva hudbu ako silný, prirodzený a efektívny prostriedok, ktorý umocňuje hlboký dojem.  Veľkoleposť tohto citlivého filmu je badateľný vo výroku jedného z mužov: „Tatry sú jedným z najkrajších pohorí sveta.“ A práve z týchto hôr čerpajú nosiči energiu na svoju neuveriteľne ťažkú prácu, ktorú robia s radosťou a pokojom.“

Film uvedie Pavol Barabáš osobne v Bratislave v kine Cinemax Bory v utorok 6. septembra o 19:30.

Zdroj: Asociácia slovenských filmových klubov