VÝROČNÉ CENY ASOCIÁCIE SLOVENSKÝCH FILMOVÝCH KLUBOV ZA ROK 2016 SÚ ROZDANÉ.

Na slávnostnom otvorení 24.ročníka Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest sa už po deviatykrát odovzdávali Výročné ceny Asociácie slovenských filmových klubov. Symbolické filmové kotúče od sklárskeho výtvarníka Pala Macha opäť putovali do rúk ocenených v 4 kategóriách – Najlepší filmový klub,  Najlepší klubový film,  Prínos slovenskej kinematografii a klubovému hnutiu a Prínos svetovej kinematografii.  Kotúčov však bolo pripravených až päť.

V Kine Lumière – kine Slovenského filmového ústavu sa dnes oslavovalo. Nielen, že sa slávnostne otvoril tohtoročný MFFK Febiofest, počas otvorenia prebehlo aj tradičné odovzdávanie Výročných cien Asociácie slovenských filmových klubov. O víťazoch rozhodli hlasovaním zástupcovia 57 slovenských filmových klubov.

Najlepším filmovým klubom za rok 2016 sa stal Filmový klub Iskra v Kežmarku. Ten odštartoval svoje pôsobenie v novembri v roku 2010 a odvtedy si neustále posilňuje svoje postavenie a obľubu u divákov. Cenu prišiel prebrať osobne dramaturg kina Boris Švirloch „Je pre mňa veľkou cťou, že tu môžem byť,“ povedal pri preberaní. Za inšpiráciu a priazeň poďakoval nielen divákom, ale aj ostatným filmovým klubom. Poďakoval aj Pavlovi Barabášovi, ktorého letná predpremiéra filmu Sloboda pod nákladom priniesla na nádvorie do letného kina v Kežmarku až 500 divákov.

Ďalšou kategóriou je Najlepší klubový film. Za rok 2016 je ním podľa klubistov práve slovenský dokumentárny film Sloboda pod nákladom.  Snímka, ktorá má na konte už medzinárodné ocenia z Kanady, Španielska, Slovinska či Poľska, nakrútil režisér Pavol Barabáš, ktorý si ocenenie prevzal osobne. „Ja si veľmi vážim túto cenu, že mi ju udelili klubisiti ,“ vyjadril sa. Distribúciu filmu do kín totiž zvažoval, je rád, že nakoniec sa pre ňu rozhodol. Sloboda pod nákladom si získala aj srdcia divákov, na Slovensku si ho do kín prišlo pozrieť do dnešného dňa viac ako 15 000 divákov.

Výročnú cenu za prínos slovenskej kinematografii a klubovému hnutiu získali až dve významné osobnosti. Prvým oceneným bol slovenský spisovateľ, básnik, surrealista, kolážista, patafyzik, esejista, scenárista, dramaturg, výtvarník, kritik a prekladateľ Albert Marenčin. Filmový kritik Richard Blech o ňom do festivalového katalógu napísal: „ Slovenská kultúra nepozná iného človeka takého širokého rozmachu (…). Patrí ku grunderskej generácii, ktorá posunula slovenský film od prvých zakladateľských krokov na úroveň porovnateľnú s inými európskymi filmovými kultúrami.“ Tento rok oslávil úctyhodných 95 rokov, filmový kotúč si prebral osobne. „ Je pre mňa cťou, že sa mi dostalo takého ocenenia,“ dodal. MFFK Febiofest premietne snímku Stanislava Barabáša Pieseň o sivom holubovi, kde je spoluautorom scenára.

Za prínos slovenskej kinematografii a klubovému hnutiu bol však ocenený aj Meir Lubor Dohnal,  významný český scenárista, režisér a dramaturg. „ Bez neho by nevznikli kľúčové rané filmy Juraja Jakubiska či Ela Havettu. Bez neho by sme nemali dokonalú adaptáciu románu Petrolejové lampy,“ píše o ňom v katalógu MFFK Febiofest umelecký riaditeľ festivalu Přemysl Martinek. Cenu si Lubor Dohnal prebral z rúk prezidenta festivalu Petra Dubeckého. Tešil sa najmä z toho, že ocenenie mu udelili na Slovensku. „ Pokladám Bratislavu za taký svoj adoptívny domov. Tu som začínal…,“ povedal. Festival premietne počas trvania film Archa bláznů aneb vyprávění z konce života, na ktorom sa podieľal ako scenárista a Sklenené obrazy, kde sa okrem scenára zhostil aj réžie .

Poslednou cenou je Výročná cena za prínos svetovej kinematografii. Tú získal rumunský režisér Radu Jude. Práve jeho snímka – Aferim! bol zatváracím filmom MFFK Febiofest v roku 2015, kedy aj získal na Berlinale Strieborného medveďa za réžiu. Tento rok príde počas festivalu do Bratislavy, aby predstavil svoj najnovší film Zjazvené srdcia osobne. Práve počas tohto uvedenia mu bude odovzdaný aj symbolický filmový kotúč.

Zdroj: Asociácia slovenských filmových klubov