Slávnosť krátkeho filmu uvedie viaceré slovenské filmy v predpremiére

Decembrové oslavy krátkeho filmu budú tento rok online. Šiesty ročník prehliadky krátkometrážnej tvorby ovplyvnila pandemická situácia a s ňou spojené opatrenia. Tohtoročná Slávnosť krátkeho filmu sa preto bude konať vo virtuálnej kinosále Kina Lumière, odkiaľ si ju 17. a 18. decembra budú môcť pozrieť diváčky a diváci zadarmo.

Program Slávnosti krátkeho filmu už minulý rok oklieštila pandémia, kedy sa filmy v Kine Lumière premietali iba v jeden deň miesto plánovaných dvoch. Tento raz sa organizátorky rozhodli pre online verziu, ktorá im síce neumožňuje uviesť celý pripravovaný program, avšak výrazne otvára možnosť osloviť širšie publikum, k čomu by mohlo dopomôcť aj rozhodnutie sprístupniť projekcie bezplatne.

Podujatie otvára výber krátkometrážnych filmov slovenských autoriek a autorov, ktorý je pre organizátorky jedným z najdôležitejších filmových blokov už od začiatku. „Naším hlavným cieľom, ktorý sme si v našom občianskom združení Disco Sailing vytýčili, je propagácia slovenských krátkometrážnych filmov doma aj v zahraničí. Mrzí nás, že na Slovensku neexistuje veľa príležitostí spoznať filmy nastupujúcej generácie slovenských tvorcov. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo sme sa rozhodli priniesť na Slovensko medzinárodnú iniciatívu Deň krátkeho filmu, z ktorej sa neskôr stala Slávnosť,“ hovorí organizátorka Alexandra Gabrižová.

V piatok sa preto môžete tešiť na filmové pásmo Matrac z pamäťovej peny, v ktorom sa predstavia viaceré slovenské filmy v predpremiérach, a teda si ich slovenské diváčky a diváci budú môcť pozrieť medzi prvými. „Kladieme si za cieľ objavovať nové talenty nastávajúcej generácie. Matrac pamäťovej peny pozostáva z filmov slovenských autoriek a autorov, ktorým už tradične venujeme v programe špeciálnu pozornosť. Vzhľadom na to, že uplynulý rok bol pre filmárov náročný, je až prekvapivé, aká vysoká je kvalitatívna úroveň ich výstupov,“ prezrádza Alexandra Gabrižová a pokračuje: „Som špeciálne hrdá, že blok otvára film Chlieb náš každodenný o rodine, ktorá pozná iba jeden (tradične slovenský)  typ riešenia situácií. Režisérka Alica Bednáriková a jej štáb na seba upriamili pozornosť už predchádzajúcim filmom Nuda, ktorý bol jedným z festivalovo najúspešnejších majoritne slovenských krátkych filmov minulého roka. V programe máme zastúpenie hraných filmov, dokumentov aj animácie, spomedzi ktorých zmienim ešte V plytkej vode režiséra Mareka Moučku, ktorý sme v kontexte načasovania naprogramovali ako istý ´vianočný špeciál´ na záver.“

Sobotný program pokračuje blokom filmov Minútu denne, ktorý sa mal pôvodne premietať vlani. „Ten blok si zaslúži vidieť čo najviac ľudí. Je plný slobody, tanca a hudby, a je stvorený pre tieto pandemické časy. Nechceli sme ho nechať ležať prachom, takto sa budú môcť diváčky a diváci nechať unášať vlastným rytmom u seba doma,“ vysvetľuje toto rozhodnutie Erika Paulinská z Disco Sailingu. Nasledovať ho bude premietanie pásma Girls in Film, ktoré tento rok prináša výber krátkych filmov českých a slovenských filmárok. Filmy z kolekcie Girls in Film  patria neodmysliteľne k Slávnosti krátkeho filmu a sú jednoznačnou diváckou srdcovkou, ktorá uzatvára slávnostné podujatie.

Tohtoročný vizuál Slávnosti krátkeho filmu vychádza z koláže Bruna Húsku. Odkazuje na film Mareka Moučku V plytkej vode, ktorý sa bude premietať v bloku venovanému súčasnej slovenskej krátkometrážnej tvorbe Matrac z pamäťovej peny.

Slávnosť krátkeho filmu 2021 finančne podporili Nadácia mesta Bratislavy a Fond LITA. Podujatie  každoročne vzniká v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom, Filmovou a televíznou fakultou Vysokej školy múzických umení a Kinom Lumière. Veľká vďaka patrí kurátorskému tímu Girls in Film Prague a časopisu Film.sk. Slávnosť krátkeho filmu organizuje a kurátorsky zastrešuje občianske združenie Disco Sailing.

Slávnosť krátkeho filmu nadväzuje na podujatie, ktoré vzniklo vďaka medzinárodnej iniciatíve Deň krátkeho filmu. Tá prináša do rôznych kútov sveta krátke filmy v rozličných podobách a formách. Toto podujatie sa spravidla koná 21. decembra, v najkratší deň v roku, ktorý je symbolicky vyhlásený za svetový deň krátkeho filmu.

Slávnosť krátkeho filmu 2021 sa uskutoční 17. a 18. decembra 2021 vo virtuálnej sále Kina Lumière.

program a rezervácie na webstránke kina: https://tinyurl.com/slavnostkratkehofilmu
webstránka podujatia: www.denkratkehofilmu.sk
webstránka hlavného organizátora: www.discosailing.com
FB: https://www.facebook.com/slavnostkratkehofilmu/
IG: https://www.instagram.com/discosailing/

jednotlivé bloky na webstránke kina:
MATRAC Z PAMÄŤOVEJ PENY: https://tinyurl.com/matraczpamatovejpeny
MINÚTU DENNE: https://tinyurl.com/minutudenne
GIRLS IN FILM: https://tinyurl.com/girlsinfilm

<<<PROGRAM>>>

<<<PIATOK 17. 12. 2021 o 20:20>>>

MATRAC Z PAMÄŤOVEJ PENY
Projekcia krátkych filmov slovenských autoriek a autorov s diskusiou.
Do matraca z pamäťovej peny sa vtláča telo. Zloženie polyuretánu a chemických zmesí zvyšujúcich viskozitu a hustotu v reakcii na telesné teplo mäkne a pena človeka do niekoľkých minút zahrieva ako tekutý chlieb. Horúca postava sa topí a kvapky pomarančovej šťavy presakujú až do podlahy. Pamäťová pena to je krabica naplnená až po okraj tvojimi záznamami. Je v nej 15-tisíc fotografií, 27 filmových cievok a 21 magnetofónových pásov, ktoré vzkriesi záhadný kúzelník z vlakovej stanice. Posledné zvyšky peny sa rozplynú v jazierku medzi kaprami a všetky roky sa scvrknú na päť vianočných večerí. Ostávajú ešte posledné dve predtým, ako si konečne ľahneš do svojej postele.

Chlieb náš každodenný
Réžia: Alica Bednáriková
Južné Slovensko, horúce leto, tri generácie rodiny pod jednou strechou. Nečakaná návšteva vnučky Zoje rozbúri hladinu pokojnej rutiny. V tichej spoločnosti Boha a alkoholu rodina rozpletá svoju tragicko-komickú minulosť a (takmer) zamlčané tajomstvá.

R a u u
Réžia: Zlatka Golecová
V prasknutom zrkadle chýba črepinka. Tajomná postava sa k nemu približuje, aby to napravila, no ak sa chce pohnúť ďalej, musí sa zbaviť nadbytočných vrstiev. Čo z nej nakoniec zostane?

Memoria
Réžia: Peter Podolský
Projekt Memoria komponuje foundfootage – vizuálne denníky Jozefa Homéra. Film koncepčne tematizuje fenomén času a pamäte ako definujúce zložky našej existencie a identity.

My Deer Dear
Réžia: Šima Mullerová
Filmová báseň o láske, čase a zázname. Autorka sa snaží sprostredkovať obrazy, ktoré sú reálne, ale súčasne malými krokmi prekračujú svet imaginácie.

V plytkej vode
Réžia: Marek Moučka
Hľadanie metafory medzi štedrovečerným kaprom a odsúdenými väzňami prináša bližší pohľad na otázku slobody a vlastnej identity. Ryba, ktorá je vo svojej podstate slobodná prichádza o život rukami väzňov, ktorých tváre sa nedajú rozpoznať, ich hlas však stále ostáva. Dá sa dlh voči spoločnosti splatiť pokorou?

<<<SOBOTA 18. 12. 2021 o 18:00>>>

MINÚTU DENNE
Projekcia krátkych filmov.
Čas plynie a telo sa snaží vymedziť. Aby splynulo: v tanec. Ako nádych a výdych vytvárajúci hudbu. Rytmus. Takto vyzerá revolta. Robte čokoľvek minútu denne, možno zmeníte svet.

Morning Yawn
Réžia: Timothy Jacob Elledge
Videoklip indie rockovej kapely Febueder rozpráva príbeh mladej ženy a pouličného zametača stratených v čase.

Rise
Réžia: Barbara Wagner, Benjamin de Burca
Mladí, talentovaní a čierni! Skupina mladých čiernych umelcov okupuje torontské metro, aby predviedla ohromujúce prestavenie v štýle „edutainmentu“ (pojem zložený zo slov „education“ (vzdelávanie) a „entertainment“ (zábava)) .

Vymedzenie
Réžia: Tereza Vejvodová
Mladá žena hľadá v rušnom meste nový byt. Film kombinuje štylizované pohyby s expresívnym tancom, ktorý v určitých chvíľach prerušuje tok príbehu.
Film získal na minuloročnom MFDF Jihlava ocenenie pre Najlepší český experimentálny dokumentárny film.

Veitstanz/Feixtanz
Réžia: Gabriele Stötzer
1988, Erfurt, Východné Nemecko. Skupinka ľudí sa oslobodí. Každý si vytvorí svoj vlastný pohyb a bez akejkoľvek hudby ho opakujú až do zbláznenia. Doslovne. Takto nejako by mohla vyzerať sloboda.

Galantní Indovia
Réžia: Clement Cogitore
Tanečný štýl krum sa zrodil v losangeleských getách po nepokojoch z roku 1995. Na javisku Opery Bastille režisér inscenuje súboj v rape medzi predstaviteľmi mestskej kultúry, podkreslený Rameauovou hudbou. Film vznikol ako projekt Parížskej opery v rámci ateliéru 3e Scène (3. scéna). Virtuálna 3. scéna predstavuje originálne práce známych autorov s cieľom ponúknuť širokému publiku nové pohľady na operu, hudbu a tanec.

Się poruszam
Réžia: Grzegorz Szpotowicz
„Krútim sa ako najlepšie viem, vyhýbajúc sa stisku, vyhýbajúc sa davu, v jemnom amoku,“ spieva sa v piesni legendárnej poľskej jazzrockovej kapely Voo Voo. A je to vlastne takmer manifest – tancom a pohybom proti realite. Osamelým tancom proti masovému šialenstvu. Tanec ako návrat k sebe.
Videoklip pochádza z projektu francúzskej umelkyne Nadie Vadori-Gauthier, ktorý spustila v roku 2015 po útokoch na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo. Une minute de danse par jour – Minúta tanca denne. Performance, z ktorej vznikol klip k piesni Się poruszam, vznikla uprostred vrcholiacich protestov hnutia Žltých viest.

<<<SOBOTA 18. 12. 2021 o 20:20>>>

GIRLS IN FILM
Projekcia krátkych filmov.
V spolupráci s platformou Girls in Film Prague vám tento raz predstavíme nastupujúcu generáciu odvážnych českých a slovenských filmárok.

Inverzia
Réžia: Lucia Kajánková
Plaváreň o chvíľu zatvoria, svetlá postupne zhasínajú a René jej dve “kamarátky” z oddielu zamkli pri vonkajšom bazéne. Dievča sa rozhliada z vysokej skokanskej veže a snaží sa vymyslieť, ako sa odtiaľ dostať skôr, ako zamrzne. Krátky film o zložitosti priateľstva troch dospievajúcich dievčat, dvoch bazénoch a jednej zlomyseľnej pomste.

Denník princeznej
Réžia: Barbara Vojtašáková
Krátky dokument Denník princeznej je osobnou výpoveďou o neistote prestupujúcej rodinnú atmosféru, všednosť, láskavosť, ročné obdobia. Režisérka sleduje rodinné príbehy bez toho, aby ich narúšala. Jemne pozoruje svoje okolie, a to nielen so zvedavosťou, no aj so strachom a s otázkou, či môže načrtnúť i svoj vlastný príbeh.

A tu sa zjavil princ
Réžia: Cristina Grosan
Na divadelnom workshope pre mládež jeden z účastníkov naviaže sexuálny vzťah s o niečo starším dievčaťom. Myslia to celé vážne? Okolie reaguje rôzne, chladným však tento vzťah nenechá nikoho. Najlepší film Národnej súťaže na Pragueshorts Film Festivale 2021.

Sme si o smrť bližšie
Réžia: Bára Anna Stejskalová
Nežný príbeh o hľadaní lásky uprostred odpadkových košov.
Krátky film o parazitovi, ktorý žije v zdochline psa. V nepeknom svete na skládke hľadá spriaznenú dušu, nikto však nedokáže vidieť skrz jeho telesnú schránku. Túžba po priateľstve ho napokon dovedie na pokraj smrti. A iba láska mu môže dať krídla.

Zdroj: TS