Kino Lumière uvedie prednášku a dva filmy legendárnej komediálnej skupiny Monty Python

Do Kina Lumière zavíta na dve projekcie kultová britská komediálna skupina Monty Python. Okrem filmov Monty Python a Svätý Grál (1975) a Život Briana (1979), ktoré budú uvedené v cykle Reštaurovaná klasika, sa v Kine Lumière uskutoční aj prednáška venovaná televíznej tvorbe tohto zoskupenia. Prednáška programového dramaturga Rastislava Steranku sa uskutoční v utorok 26. marca o 18.00 hod. a vstup na ňu je voľný.  

Britská komediálna skupina Monty Python vznikla v roku 1969. Preslávila sa televíznym seriálom Lietajúci cirkus Montyho Pythona, ktorý s úspechom odvysielala televízia BBC. Legendárnou sa stala svojím anarchistickým a absurdným humorom, ktorým si jej členovia dovolili porušiť formálne i obsahové pravidlá dovtedajšej televíznej komediálnej zábavy. Práve seriál Lietajúci cirkus Montyho Pythona bude predmetom prednášky programového dramaturga Rastislava Steranku, riaditeľa Národného kinematografického centra SFÚ. Jeho prednáška nesie názov Anarchia, chaos a verejnoprávna televízia.

Jadrom prednášky bude televízna tvorba skupiny Monty Python – Lietajúci cirkus. Prehistória, vplyvy, vznik a stručná analýza ich humoru, čo ich formovalo a čo zanechali pre ďalšie generácie. Pozrieme sa bližšie na jednotlivých členov Lietajúceho cirkusu, na ich charakteristické úlohy a hlavne, pozrieme si veľa dnes už legendárnych, skečov. Ich filmy nie je potrebné rozoberať, tie sú prirodzeným vyústením všetkého, čo napáchali v Lietajúcom cirkuse. V nich sa vykryštalizovalo všetko, čo skúšali a s čím sa pohrávali v televíznom formáte,“ približuje Steranka. V prednáške, ktorú Steranka nazýva aj komentovaným audiovizuálnym exkurzom do histórie sa nezameria len na obsahovú a formálnu stránku tvorby zoskupenia Monty Python, ale pokúsi sa zodpovedať aj na otázku „ako sa vlastne stal ten zázrak, že konzervatívna verejnoprávna televízia BBC schválila a zaplatila tri a pol sezóny kontrolovaného chaosu, bezhranične anarchistického, maniakálneho a ´nič-im-nie-je-sväté´ komediálneho programu“. Podľa neho „humor Lietajúceho cirkusu je stále aktuálny, aj keď na dnešnú, politicky korektnú dobu, možno príliš extrémny a nekorektný.“ 

Kino Lumière uvedie aj dve komédie zoskupenia Monty Python, ktoré boli vyústením ich televíznej tvorby. Monty Python a Svätý Grál svojrázne adaptuje legendu o kráľovi Artušovi, ktorý sa vydáva so svojím verným sluhom a rytiermi okrúhleho stola na neohrozenú výpravu za svätým grálom. Biblická fraška Život Briana rozpráva príbeh Briana, ktorý sa narodil v rovnaký deň a na rovnakom mieste ako Ježiš. Omylom je považovaný za Spasiteľa a skončí na mučeníckom kríži. Film je najčistejšou esenciou humoru skupiny Monty Python a v niekoľkých úlohách necháva zažiariť každého jej člena. Podľa Steranku ide o „film, ktorý bol v mnohých krajinách zakázaný za účelom ochrany katolíckej mládeže. Život Briana spojil v proteste proti nemu predstaviteľov katolíckej i židovskej obce. Nie je však paródiou organizovaných náboženstiev ani politických prejavov, nerobí si žarty z viery a veriacich ako takých, ale z ľudí, ktorí nedokážu samostatne myslieť“.

Na 41. ročníku udeľovania cien Britskej filmovej akadémie v roku 1988 získali Monty Python cenu BAFTA za mimoriadny prínos britskej kinematografii a ich diela Monty Python a Svätý grál a Život Briana sa často umiestňujú v zoznamoch najlepších komediálnych filmov. Na otázku, čím si tvorba tejto skupiny opakovane získava divácku pozornosť, Steranka odpovedá, že „svojou ostrou inteligenciou, nepredvídateľnosťou a momentami, pri ktorých sa divákom zastavuje rozum, a skvelo budovanými skečmi, ktorých pointa zostane visieť vo vzduchoprázdne. Ich pohľadom na svet – boli to absolventi prestížnych vysokých škôl (Oxford, Cambridge) a vždy presne vedeli, o čom hovoria. Témy mali dôkladne naštudované a robili si žarty zo všetkých vážnych vecí, ako sú politika, umenie, filozofia, história či náboženstvo. Ich humor je nespútaný, anarchistický a zároveň postavený na pevných základoch. Ovplyvnili ďalšie generácie komikov, zbúrali základné piliere dovtedajšej komédie a postavili ich na hlavu. Zoskupenie Monty Python dalo svetu formu komédie, v ktorej vtipy nevychádzali len z komických prešľapov alebo trápnych situácií, ale z metanaratívov a dekonštrukcie mýtov. Priniesli svetu modernú komédiu, bez nich by sme dnes nemali Simpsonovcov, South Park či Saturday Night Live,“ dodáva Steranka.

Projekcia filmu Monty Python a Svätý grál sa uskutoční v pondelok 25. marca o 20.00 hod., film Život Briana sa premietne v utorok 26. marca o 20.00 hod. Prednáška Rastislava Steranku Anarchia, chaos a verejnoprávna televízia sa uskutoční v utorok 26. marca o 18.00 hod. pred projekciou filmu Život Briana. Ako bonus k programu zaradilo Kino Lumière do programu film Monty Python: Zmysel života (1983), uvedie ho Filmotéka špeciál vo štvrtok 28. marca.

Viac informácií o prednáške Anarchia, chaos a verejnoprávna televízia a voľné vstupenky:
https://www.kino-lumiere.sk/klient-863/kino-241/stranka-8409/film-696216

Zdroj: TS