Kino Lumière mimoriadne uvedie priamy prenos z oceňovaného predstavenia Dejvického divadla

Na plátne Kina Lumière sa predstaví divácky obľúbené pražské Dejvické divadlo. Kino mimoriadne v priamom prenose uvedie predstavenie Elegance molekuly, ktoré patrí k  najúspešnejším a najoceňovanejším predstaveniam z jeho súčasného repertoáru. Autorom divadelnej hry o geniálnom českom vedcovi Antonínovi Holom, ktorý revolučným spôsobom zmenil liečbu HIV a žltačky, je známy režisér Petr Zelenka. Predstavenie sa uskutoční v nedeľu 7. apríla o 19.00 hod.

Predstavenie Elegance molekuly prináša príbeh o silnej vízii, predvídavosti, šťastí a odmene, ktorá prišla príliš neskoro. Dáva nahliadnuť do života jedného z najvýznamnejších chemikov 20. storočia Antonína Holého. Ten zásadne ovplyvnil životy ľudí po celom svete svojimi objavmi antivirotík, používaných pri nákaze HIV, hepatitídy typu B či oparov. Hra odkrýva život tohto geniálneho chemika a zachytáva jeho veľmi dramatickú cestu počas výskumu liečivej molekuly, ako aj strasti vzniku liekov prostredníctvom farmaceutických firiem. Pre zachytenie autenticity sa na scenári podieľali aj pracovníci Ústavu organickej chémie a biochémie Akadémie vied Českej republiky, kde Antonín Holý pôsobil.

„Hoci o chémii skoro nič neviem, začal som byť na pána profesora Holého hrdý,“ hovorí režisér hry Petr Zelenka. „Iste, on aj ľudia okolo neho mali obrovské šťastie, ale to, čo vymysleli a čo v praxi tak dobre funguje, je geniálne. On a jeho tím vymysleli funkčnú termináciu reťazenia DNA. Boli v správnom čase na správnom mieste a boli pripravení. Ich životný príbeh obsiahol zánik bipolárneho sveta, nástup HIV, ale aj vznik gigantickej farmaceutickej firmy, ktorá sa do prvej svetovej desiatky dostala práve vďaka tým trom českým molekulám. Začal som o tom všetkom hovoriť s kamarátmi a známymi a zistil som, že väčšina z nich Antonína Holého nepozná. Tak som sa pustil do písania.“

Oceňovaný divadelný režisér Peter Zelenka je divákom na Slovensku známy predovšetkým ako filmový tvorca. Je režisérom divácky úspešných filmov Knoflíkáři (1997), Rok diabla (2002), Karamazovi (2008), Stratení v Mníchove (2015) aj slovenských koprodukčných titulov Príbehy obyčajného šialenstva (2005) či Modelár (2020), rovnako je autorom scenára kultového filmu Davida Ondříčka Samotári (2000). Za svoju prácu získal niekoľko ocenení Český lev.  

Divadelná hra Elegance molekuly bola ocenená na Cenách divadelnej kritiky ako najlepšia prvýkrát uvedená česká hra roka. V hlavnej úlohe Antonína Holého sa predstaví Martin Myšička, ďalej v nej účinkujú  Ivan Trojan, Veronika Khek Kubařová, Zdeňka Žádníková, Pavel Šimčík, Petr Vršek, Vladimír Polívka, Václav Jiráček, Elizaveta Maximová a Lada Jelínková.

Predstavenie Elegance molekuly je prvým priamym prenosom divadelného predstavenia v Kine Lumière. Pražské Dejvické divadlo, ktorého predstavenia sú dlho vopred vypredané, sa takouto formou snaží sprístupniť svoje predstavenia širokému okruhu divákov v Čechách aj na Slovensku. Priamy prenos je v čo najvyššej technickej kvalite, aby bol divácky zážitok autentický, distribúciu prenosu zabezpečuje spoločnosť Aerofilms. Predpokladaná dĺžka predstavenia je 150 minút vrátane prestávky.

Viac informácií o priamom prenose predstavenia Elegance molekuly nájdete na:
https://www.kino-lumiere.sk/klient-863/kino-241/stranka-8409/film-701969

TS