Skupina FunTomas prichádza vo veľkom štýle. Predstavuje album, ktorý prekvapí.

FunTomas sa už o slovo na slovenskej scéne hlási nejaký ten rôčik. Mierne ho pribrzdila pandémia, ale získaný čas skupina využila na dokončenie debutového albumu Obete šťastia. Ide o autorský, pesničkový počin Tomáša Lukačku, zakladajúceho člena bratislavskej úderky Hugo Čáves Orchestra, ktorý „zo šuplíka“vytiahol texty, hudbu aj celý projekt FunTomas.

„Vlastné pesničky som začal písať v podstate hneď, ako som dostal prvú gitaru. Veľmi rýchlo som zistil, že zahrať si skladby mojich hudobných vzorov, nebude až tak easy a celkom prirodzene ma to naviedlo navlastnú cestu. Každá pesnička je o nejakom zážitku, pocite, životnej situácii a v podstate aj celý album predstavuje ucelený príbeh. Môžem povedať, že do určitej miery je to môj životný príbeh. Najstaršia pieseň má už viac ako 22 rokov, ďalšie skladby vznikali priebežne počas uplynulej dekády.“ predstavuje koncept sám autor.

„Bol to neľútostný boj mňa so sebou samým. Mal som určitú predstavu a chcel som ju naplniť v každom jednom takte každej piesne. Uvedomujem si zároveň, že som tým kolegov dosť mučil, za čo by som sa chcel týmto aj verejne ospravedlniť (smiech). Najviac si to odniesol môj dobrý kamarát Samuel Kovács, ktorýsa celého procesu zúčastnil aj ako producent. Samko je veľmi šikovný muzikant a dobre sa nám spolupracovalo, ale boli momenty, keď sme si siahli na dno mentálnych síl – ako keď sme potrebovali v štúdiu trošku doladiť sláčikový orchester (smiech). O to viac si vážim všetkých hudobníkov, ktorý mi na album nahrali svoje umenie. Sú to pre mňa všetko blízki ľudia, kamaráti, ktorých mám úprimne rád.“

Okrem Tomáša, ktorý si na albume zahral na rôznych nástrojoch a pesničky aj naspieval, sa na cd podielali aj známi inštrumentalisti. Už spomínaný Samuel Kovács, gistarista a producent, ktorý je podpísaný aj pod hitom Márie Čírovej „Unikát“, či zať Andreja Šebana, klavirista Daniel Špiner. Pozornosť púta aj bubenícke trio Emil Frátrik, Michal Fedor a Dušan Černák, ktoré sa postaralo o nekompromisnú rytmiku. Zaujímavosťou je, že okrem skladby Obete šťastia, v ktorej basgitaru nahral Miroslav Gazdík, si chalani ostatné basy nahrali sami. Veľkú pridanú hodnotu priniesli aj kolegovia z Hugo Čáves Orchestra Martin „Krížo“ Krížik, Paola di Salerno a Matej Borovička, či špeciálny hosť – huslista Ján Kružliak mladší. O refrénové vokály v piesni „Mínus“ sa dokonca postarali deti frontmana skupiny.

Celý album pôsobí kompaktne a poteší aj skutočnosť, že po záplave syntetizátorovej hudby posledných rokov je tu novinka, z ktorej cítiť tradíciu a poctivú hudbu, ktorú hrajú živí muzikanti. Žánrovo je doskarozmanitá, nechýbajú citlivé pesničky, ale núdza nie je ani o rockovejšie tempá, či dokonca punkovú nakladačku. Zasvätení hovoria aj o poriadnom prekvapení v podobe tzv. hidden tracku… a otázky vyvoláva aj samotný obal, ktorého vnútro zdobia obrazy uznávaného slovenského výtvarníka Stana Černého.

„O tom nič neviem, niečo tam je?“ (smiech) uzatvára potmehútsky samotný FunTomas.

Album je dostupný na všetkých streamovacích platformách a verejnosť si teraz môže prísť vypočut FunTomasa aj naživo.

„Vo štvrtok 2.3.2023 o 19:00 krstíme v bratislavskom .klube pod lampou náš debutový album Obete šťastia, takže bude konečne k dispozícii aj fyzický nosič. Prídte si to užiť spolu s nami.“ pozýva na koncert spevák skupiny Tomáš Lukačka.

Celý album FunTomas – Obete šťastia nájdete na streamovacích platformách: https://rukahore.ffm.to/funtomas_obete_stastia

Predpredaj lístkov na koncert a krst 2.3. 2023 v .klube pod lampou:https://tootoot.fm/sk/events/63e3e1b99ce77212f09d86e6

www.funtomas.sk,
https://www.facebook.com/funtomasband 

Zdroj: TS