More je dar – letné osvieženie priamo do vášho prehrávača. Skupina FunTomas prichádza s letnou pesničkou o „Slovenskom mori“.

Slovenská skupina FunTomas predstavuje letný singel „More je dar“. Po zbojníckej skladbe „Tri dni ma naháňali (Zbojník)“ a sviatočnom singli „Prituhuje“ ide o tretí oficiálny videoklip bratislavskej kapely. 

„V súčasnosti je cestovanie komplikované a veľmi sa neodporúča. Chceli sme preto ľudom, ktorí sú zodpovední a zbytočne nehazardujú, priniesť za odmenu kúsok mora priamo k nim domov.“ hovorí autor hudby a textu Tomáš Lukačka.

Videoklip vznikal v Chorvátsku, opäť nechýbajú retro prvky… a výrazné fúzy. 

„Už to tak nejak patrí k našim klipom, tie fúzy. Naštastie Ďuri Petráň z pozicovnamasiek.sk ich má stovky, takže je stále z čoho vyberať. Predstava bola od začiatku jasná. Pieseň vznikla pri mori, je o mori, o tom, čo more pre človeka a ľudstvo znamená a hlavne – je o pocitoch slovenského dovolenkára v Chorvátsku. Ja sám Chorvátsko milujem a vždy sa snažíme s rodinou v lete vycestovať. Tento krát to však asi bude inak a sám som hľadal spôsob, ako sa s tým vyrovnať. Dokončiť túto pesničku bol pre mňa ten najlepší spôsob.

Ponáška na šláger nie je náhodná… 

„Náhody neexistujú. Keď cestujeme a trávime noci na hoteloch, sledujeme takmer výlučne stanice, ktoré hrajú šláger. Kombinácia tých textov, hudby, zvuku, videoklipov a hlavne imidžu protagonistov – tomu sa človek neubráni. K našej pesničke sme chceli niečo podobné, odľahčené a uvolnené, čím by sme zároveň s úctou aj humorom vzdali hold legendám nielen slovenského šlágru.“

Latino Adriatico na Krku a akustické sólo, ktoré prekvapilo autora

„Pesnička vznikla spontánne v lete 2017 v malom mestečku Vrbnik na ostrove Krk, na útese nad marínou. Boli sme na dovolenke a vtedy som opäť precítil podstatu môjho vzťahu k moru a uvedomil som si, že more je skutočne dar. A refrén sa prvý krát ozval. Bol s nami aj kamarát, gitarista a producent Samo Kovács s ktorým sme to hneď vydžemovali do podoby akú počujete dnes. Úplnou improvizáciou sme sa dostali aj k akustickému sólu, ktorým som prekvapil hlavne sám seba. Našťastie ma vtedy pri tomto počine pristihol kamarát s kamerou MiH, takže som sa ho neskôr mohol naučiť. Nikdy som nebol Následne sme dotočili klip v Baške a mali sme vystarané.“ uzatvára s úsmevom autor pesničky.

www.funtomas.sk
https://www.youtube.com/watch?v=gVot5Sah1z8
https://www.funtomas.sk/Funtomas-More-je-dar.mp3
https://www.facebook.com/funtomasband/
https://soundcloud.com/user-949785981

Zdroj: TS