Skončil sa 13-ty TOPFEST, Wanastovi Vjecy ho prirovnali k slávnemu Woodstocku!

Najväčší rockový festival na Slovensku je za nami, 13-ty TOPFEST otvoril festivalovú sezónu! Užili si ho fanúšikovia aj kapely. Švédski Europe, Guano Apes aj Rival Sons sa k nám plánujú vrátiť, topfesťácke publikum ich totiž nadchlo! Britskí The Darkness okrem koncertovania ochutnávali i slovenskú kuchyňu a bryndza ich natoľko ohúrila, že si nakúpili aj domov do zásoby. Desmod na festivale zažili Vianoce, českí Chinaski si užívali obdiv fanúšičiek a Wanastovky sa prekonali! Spevák a gitarista kapely Robert Kodym prirovnal festival k slávnemu Woodstocku! Celé to zaklincoval Kabát, ktorý zahral aj novinky z nového albumu. Festival namiesto ohňostroja predčasne ukončili blesky z neba, no náladu to nikomu neskazilo. Vidíme sa o rok na 14-tom TOPFESTE!

TOPFEST 2016 si nevedeli vynachváliť všetci tohtoroční headlineri. Po Guano Apes a Europe boli ďalším veľkým ťahákom festivalu Rival Sons. Kapela si na piešťanské letisko odskočila zo spoločného turné s legendárnymi Black Sabbaath.

untitled-8971

„Veľmi sme si to užili. Stihli sme si pozrieť i toto úžasné mesto, stretli sme mnoho prekrásnych ľudí. Je naozaj úžasné byť na letnom turné. Návšteva Piešťan bola super zmenou. Prišli sme sem z Veľkej Británie, kde bolo sychravo a zamračené. My sme z Kalifornie, vaše teplé počasie je nám teda oveľa bližšie. Je úžasné byť v tejto krajine, ľudia sú tu veľmi milí a priateľskí, radi by sme sa opäť na Slovensko vrátili,“ tešil sa spevák Rival Sons Jay Buchanan.

Britskí The Darkness predviedli famóznu rockovú šou. Fanúšikom ďakovali v slovenčine a v zákulisí stihli nakrútiť aj vtipné video s ružovými prenosnými toaletami.

untitled-9038

„Slovensko je veľmi pekné a aj chutné. Ochutnali sme veľa jedla a zmrzliny. Vyskúšali sme bryndzu, ktorá je fakt super, zobrali sme si aj domov. Koncert bol plný pozitívnej energie, slnka a tepla. Verím, že návštevníci boli rovnako nadšení ako my,“ vyznal sa gitarista The Darkness Dan Hawkins.

Fanúšikovia ocenili aj vystúpenie českých a slovenských kapiel. Do varu ich dostali Chinaski, Inekafe, Zóna A, Slobodná Európa aj Desmod.

untitled-8902

„TOPFEST milujeme, je pre nás vyvrcholením celého roka. My máme Vianoce teraz v lete. Ľudia reagovali naozaj perfektne,“ tešil sa Kuly z Desmodu.

Koncert kapely Wanastowi Vjecy si užili mladí aj starší. Ich hity „Tak mi to teda nandey“, „Kopni do tý bedny“, či „Sbírka svadlej růží“ si pospevovali dokonca aj malé deti. Wanastovky pridali i novú pieseň „Tři minuty po půlnoci“.

untitled-9191

„Skvelé, bolo to tu ako na Woodstocku, super atmosféra ako na prelome 60-tych a 70-tych rokov. A to je to, čo sa nám páči. Som naozaj rád, že máme také skvelé publikum. TOPFEST sme poznali, už sme tu hrali pred piatimi rokmi. Je to najväčší rockový festival na Slovensku a je pre nás česť, že nás pozvali. Fanúšikom odkazujem, že máme už dlho vymyslené celé nové CD a zdá sa, že toho roku sa nám ho podarí vydať,“ uviedol líder kapely Wanastowi Vjecy Robert Kodym.

Výborný program ponúkol aj B-stage. Fanúšikom zahrali kapely Slobodná Európa, Symfobia, Arzén, Beautiful Bastards, Kvety v podpaží, Asenth, Čisté Tvary a ďalší. Tento rok dostali priestor aj začínajúce kapely. Na C-stagei skladalo vyše 25 mladých kapiel Rockovú maturitu. Posledný festivalový deň to zaklincovali fínski Reckless Love a ruská kapela Slot. Vrcholom bol koncert stálice Kabát, ktorá nevynechala ešte ani jeden TOPFEST. 

untitled-9245

„My si už TOPFEST bez Kabátu ani nevieme predstaviť. Bol to prvý festival z našej tohtoročnej série. Užili sme si to, pretože sme koncertovali po dlhom pol roku nehrania. My si totiž podujatia vyberáme. Zahrali sme aj skladby z nového albumu, tento náš festivalový set je takým prierezom všetkými našimi albumami. Tešíme sa už na budúci rok,“ uzavrel líder kapely Kabát Pepa Vojtek.

Trojdňový festival predčasne ukončila búrka a silný vietor. Namiesto plánovaného ohňostroja dali za TOPFESTom bodku blesky z neba. Kvôli búrke sa neuskutočnil koncert UK SUBS ani Horkýže Slíže, no všetci chápali, že bezpečnosť je prvoradá. Okrem koncertov si návštevníci užili aj množstvo sprievodných atrakcií od špeciálneho chodenia po lane waterlinningu, cez novú zábavu bodyzorbing až po vodný futbal. Ocenili aj zázemie, skvelé občerstvenie, slnečníky, ktoré im pomohli prežiť v zdraví mimoriadne horúce dni. Organizátori už začali pripravovať 14-ty ročník TOPFEST-u.

Zdroj: Propaganda House s.r.o.