Silvester je hrozbou pre zdravie. Tieto videá Vám môžu zachrániť život.

Silvester je jedným z najnebezpečnejších dní v roku. Svoje by o tom vedeli povedať záchranári, ktorí vyrážajú na stovky zásahov počas silvestrovskej noci. V minulom roku to bolo viac ako 1700 zásahov a rok predtým dokonca až 1950 zásahov. Ďalšie stovky telefonátov vyriešili operátori iba radou volajúcim. V krízovej situácii, keď treba poskytnúť prvú pomoc, vám môže pomôcť video z edukačného projektu SEPRP, ktorého autorom je slovenský herec a komik Michal Kubovčík.

Záchranári najčastejšie riešia zranenia spôsobené pádom, bolesti brucha, sťažené dýchanie a úrazy spôsobené pyrotechnikou. Okrem toho je ešte častým dôvodom výjazdu posádky záchrannej zdravotnej služby aj otrava alkoholom.

Video môže zachrániť život

Bujaré oslavy na Silvestra napríklad na chatách sú potenciálnym zdrojom nebezpečenstva. Tento rok ich zrejme bude menej pre prísne pravidlá kvôli lockdownu. Na druhej strane však slovenské nemocnice  zažívajú nápor chorých na COVID-19 a sú preťažené. Ideálne je neprehnať to s alkoholom, dávať si pozor pri pohybe v prírode alebo vonku a vyhýbať sa manipulácii s pyrotechnikou. Ak už príde k úrazu, je dobré poznať zásady poskytnutia prvej pomoci. A práve tu je praktickým pomocníkom Youtube kanál SEPRP.

Nájdete na ňom napríklad návod, ako poskytnúť kardiopulmonálnu resuscitáciu v prípade, že príde k zastaveniu dýchania a srdca. Vo videu KPR vystupuje aj raper Separ. V jednom z najnovších videí zase vystupuje herec Štefan Kožka. Video s ním radí, ako poskytnúť prvú pomoc v prípade hypotermie, čiže podchladenia. No a pred Silvestrom sa určite oplatí pozrieť video o „zábavnej“ pyrotechnike, po ktorom si určite rozmyslíte zbytočné riskovanie pri odpaľovaní silvestrovského ohňostroja.

SEPRP pomáha

Autorský projekt s témou prvej pomoci odštartoval známy herec Michal Kubovčík v roku 2016. SEPRP (SEdlácka PRvá Pomoc) je projekt, ktorý učí už dlhšie širokú verejnosť, ako poskytnúť prvú pomoc v neočakávaných situáciách. Prostredníctvom internetového kanála YouTube vtipne a pútavo demonštruje praktické úkony podania prvej pomoci. Na pomoc si okrem odborníkov prizýva aj známe slovenské osobnosti. Obľúbený Baštrng – SEPRP od roku 2019 zastrešuje a finančne podporuje Nadácia NN ľuďom.

Zdroj: TS