Saténové Ruky predstavili nový videoklip. VIVALDI ako óda na večnú nespokojnosť.

Bratislavská kapela Saténové Ruky zverejnila svoj v poradí už šiesty videoklip k novej pesničke VIVALDI. Opäť siahli po animovanej srande a tvorivé sily spojili s výtvarníčkou Ivanou Šátekovou. Výsledok ich práce mal premiéru 21. mája o 21.00.

Hoci majú na konte už dva animované klipy – DušaN, Tvrdý darček – v tomto prípade bola animácia racionálnou voľbou. “V čase karantény sme mali veľmi obmedzené možnosti a chceli sme k tejto pesničke urobiť aj video, lebo si myslíme, že si ho zaslúži. Voľba padla zhodou okolností opäť na animáciu. Keďže sa zároveň profesionálne zaoberám produkciou videí, kde rovnako ako v iných odvetviach nastal prudký útlm, rozhodli sme sa voľnú kapacitu využiť na výrobu videoklipu,” objasňuje bubeník aj režisér klipu Jozef Lipa.

Samotná pesnička však vznikla ešte pred pandémiou počas jednej kapelovej skúšky. Názov naráža na najznámejšie dielo barokového skladateľa Antonia Vivaldiho “Štyri ročné obdobia”. A práve o ich striedaní a opakujúcom sa kolobehu života spieva Vlado Janček podozrivo nevinným spôsobom. Veselé tóny a hravá melódia však neprekryjú istú nepokojnosť, ktorá z textu vylieza. Mohla by to byť aj pesnička o večnom čakaní na niečo či večnej nespokojnosti s aktuálnym stavom vecí. V klipe pozorujeme jeden znudený pár, ktorý prechádza celým rokom bez väčšieho záujmu a túži po niečom, čo práve nemá. Dvojica v klipe je takmer statická, nestretávajú sa im pohľady a ich mimika je minimálna. “Inšpirovala ma momentálna situácia karantény, kedy sme sa ocitli zavretí doma a jediné, čo chceme, je byť vonku v prírode. No keď bude opäť voľnosť, všetci budú doma alebo v obchodných centrách. Človeku sa nezavďačíš,” zhodnotila Ivana Šáteková.

Spoluprácu opísal Jozef Lipa takto: “Princíp bol veľmi jednoduchý, chceli sme, aby bol v obraze výraznou štylizáciou ilustrovaný text piesne, čiže kostru príbehu sme mali jasne danú textom. V tejto fáze vstúpila do procesu Ivana Šáteková, s ktorou sme spolupracovali aj na klipe k piesni Tvrdý darček pre časopis Bublina. Už vtedy sa ukázal jej výrazný rukopis a rovnaké videnie príbehu. Pesničke dodala tú najdôležitejšiu vec, a to je dvojica, cez ktorú celý príbeh rozprávame.” 

Zoznam príjemných celoročných aktivít preruší edukatívne okienko Braňa Bezáka, v ktorom sa dozvieme zjednodušené vedecké vysvetlenie striedania ročných období. Záverečnú vetu “Vonku je raj a ľudia čakajú, kedy bude peklo,” označil hudobný portál hudba.sk za “punchline roka.”

Uverejnenie v čase karantény dodalo pesničke ďalší rozmer. “V jednom momente sme si uvedomili, že text pesničky presne kopíruje zvláštnu situáciu, v ktorej sme sa všetci ocitli. Sedíme doma, pozeráme sa cez okno a čakáme. Dobrú náladu sme si udržiavali hudbou, aj preto sme sa Vivaldiho rozhodli uverejniť počas karantény, aby sme ľuďom trošku zlepšili ťažké dni,” uzatvára managerka kapely Alexandra Punová. 

Music Credits
Hudba a text: Saténové Ruky
Nahrávanie a mix: LOSOSOUND / Erik Horák

Video Credits
Ilustrácie: Ivana Šáteková
Animácia a strih: Jozef Elšík
Námet, scenár a réžia: Ivana Šáteková a Jozef Lipa
Produkcia: ©2020 EALLIN NOMAD Slovakia s.r.o.

https://satenove-ruky.bandcamp.com
https://shop.rukahore.sk/satenove-ruky 
https://www.facebook.com/satenoveruky/
https://www.instagram.com/satenoveruky/

Zdroj: Alexandra Punová – manager