Sagacita – pestrá hudobná výpoveď známeho hráča na bicie Štefana Bugalu.

Nové CD Sagacita – to je vnímavosť a citlivosť sprostredkovaná hudobným jazykom známeho hráča na bicie a autora projektu Štefana Bugalu. Jeho hudobná novinka reprezentuje to najlepšie zo slovenského jazzu. Sagacita – to je bohatosť umeleckej výpovede, vysoká interpretačná kvalita, aj silné hudobné motívy.

Hráč na bicích a vibrafonista Štefan Bugala je etablovaným a rešpektovaným menom na slovenskej jazzovej scéne, pričom jeho tvorba je rovnako pestrá a rôznorodá, ako jeho interpretačné schopnosti. Na nové CD s netradičným názvom Sagacita (čo znamená citlivosť), si pozval viaceré špičkové osobnosti domácej hudobnej scény. Na gitaru hrá Matúš Jakabčic, Michal Bugala, ale aj Andrej Šeban, Juraj Griglák a Juraj Gregorík sa predstavia na basgitare, Eugen Vizváry na klavíri a Hammond orgáne, Boris Lenko na akordeóne, Ryan Carniaux na trúbke, Milo Suchomel na tenor saxofóne, Stanislav Baranec na klarinete, Martin Záhora na flaute a Jarolím Emmanuel Ružička na husliach.

Zvučné mená s jedinečným umeleckým idiolektom podčiarkujú unikátnosť Bugalovej nahrávky. „Sagacita je mixom rôznych žánrov. Nájdeme tam aj jazz fusion, ktoré mám ja osobne veľmi rád a napríklad v poslednej skladbe som ho okorenil niečím inovatívnym – gitarovým prínosom Andreja Šebana, ktorý mal spočiatku pocit, že sa tam jednoducho nehodí. Práve to sa mi však páči – spájať netradičné.“ Jazzová forma tvorí akýsi základ – pevnú konštrukciu CD Sagacita, no funkčne ju dopĺňajú rôznorodé prvky. Elektronika, vážna hudba, experiment, či progresívny jazzrock, svedčia o autorovej otvorenosti, o jeho schopnosti kooperovať, prijímať nové podnety a funkčne ich prepájať do homogénneho hudobného celku. Príkladom takejto syntézy je aj kompozícia Pohanská, či skladba Nocturno in F.

CD Sagacita je skvelým príkladom všestrannosti hudobníka a hráča na bicích Štefana Bugalu. Jeho umelecká výpoveď srší energiou, nápaditosťou, a ako to už predurčuje samotný názov CD, vystihuje ju aj akási neuchopiteľná senzitívnosť. Nahrávka vychádza vo vydavateľstve Hudobný fond.

Ďalšie informácie o CD Štefan Bugala – Sagacita:
http://www.musicaslovaca.sk/index.php?route=product/product&product_id=2865

FB profil Hudobného fondu
https://www.facebook.com/hudobnyfond.sk?fref=ts

Zdroj: Hudobný fond