Román pre pokročilých v kinách od 6. februára 2020.

Aký je život rozvedených mužov, oddelených naštvanou exmanželkou od stola, postele a účtov? A ako zapôsobí rozvod na ich morálku a sebavedomie? I o tom sa dozviete v českej komédii Román pre pokročilých od režisérky a scénaristky Zity Marinovovej, v hlavnej role sa predstaví Marek Vašut, Miroslav Etzler a Jitka Čvančárová. Film vstúpi do slovenských kín už 6. februára.

Hlavný hrdina noblesný šarmantný sveták Rudolf (Marek Vašut) sa po rozvode zapríčinenom jeho nerozvážnou milostnou avantúrou musí presťahovať z prepychu veľkomesta do provinčného hotela, ktorý vlastní so svojim roztopašným bratom Arnoštom (Miroslav Etzler). Rudolf je z momentálnej situácie “mierne” rozladený a zmieta sa medzi odhodlaním usadiť sa v kľudnom monogamnom vzťahu a medzi nástrahami, ktoré mu denne pripravuje notorický flamender a sukničkár Arnošt.

A akoby trestom už nebolo časté bolenie hlavy z  „opice“, musia sa obaja páni vysporiadať i s protivnou a všetkého schopnou majiteľkou vedľajšieho hotela (Jitka Čvančarová), ktorej tak nejakým omylom vyhlásili vojnu.

Vďaka vytrvalému výchovnému pôsobeniu hotelovej recepčnej Nikoly (Berenika Kohoutová) sa Rudolfovi podarí nadviazať monogamný vzťah. Svet je však malý a lož má krátke nohy. Obzvlášť ak rola „deux ex machina“ pripadne Rudolfovej exmanželke Márií (Vanda Hybnerová). V ústraní nezostane ani Rudolfov a Máriin, tak trochu divný syn Bohdan (Vincent Navrátil), ktorý svojim rodičom nedaruje vôbec nič.

„Režírovanie tohto filmu by som nazvala krotením divokého zvieraťa. Pán Vašut a Etzler sa do svojich postáv vžili natoľko, že na scéne rozohrávali situácie ďaleko za hranicami scenára, pričom sa vo väčšine prípadov inšpirovali vlastnými životnými zážitkami. A keď sa vám zíde takáto partička, tak pri strihaní filmu zistíte, že máte materiál nie na jeden, ale aspoň na tri filmy,“ hovorí k svojmu druhému celovečernému filmu Zita Marinovová.

Zdroj: TS