Revival – Skupina Smoke sa vracia aby opäť rozpálila… srdcia dievčat.

Rok 1972 nebol moc prívetivý pre svojráznu anglicky spievajúcu skupinu Smoke, fungujúcu v tvrdom socialistickom režíme Československa a tak sa skupina rozpadá, zapadá v prachu dejín. 40rokov uplynie ako voda a preživší členovia sa troška komplikovane dohodnú na vzkriesení upadlej slávy.

Ich vízia je veľká chcú opäť naplno preraziť a polepšiť si dôchodok, začínajú tvrdé „alkoholom napojené“ skúšky, dopilovanie skupiny o nového člena a túžba zaujať hneď prvým koncertom…

Revival (4)

O filme: Film režisérky Alice Nellis sprevádzali pochvalné kritiky z filmového festivalu Karlovy Vary, takže tým pádom prišlo aj na očakávania že z Českej strany prišlo do našich kín pod dlhej odmlke konečne niečo čo by filmového fanúšika nadchlo, potešilo či pobavilo. Lenže opak je pravdou a film svojím prevedením ničím výrazným nestrhne. Príbeh sústredení na prestarnutých pánov skupiny Smoke neprinesie žiadne silnejšie scény, ktoré by vystužili prevažne pasívny „krčmový“ dej, ponúkajúci prevažne ich uletené detinské správanie, hecujúce opijáše v nahrávacom štúdiu, či takpovediac bláznivé kúsky či silácke reči prevažne smerujúce od herca Mariána Geišberga, tie vyznejú prevažne len povrchno a tých čo skutočne pobavia je len pár.

A keď sa dočkáme aj nejakého toho vytúženého koncertu v prostredí kultúrneho domu ako vystrihnutého z patinovej atmosféry 80.rokov, tak ani tu sa nedočkáme skutočného rockerského odpálenia, ktoré by skutočne nasýtilo hlad fanúšika po riadnom rockovom odpichu. V rámci filmu ale aspoň tie koncertné výstupy koľko toľko potešia narozdiel od iných úsekov, kde tie suché dialógy jedine tak unudia a nehovoriac pri danej takmer dvojhodinovej dĺžke potom ostane človek z toho pekne oťapený.

Revival (2)

Snaha o spojenie dramatického nádychu osudov postarších členov skupiny z humornou ľahkosťou tu moc nefunguje, réžia vyznie dosť chladne, nedostane sa týmto štýlom vôbec hlbšie k divákovi a hlavne keď to celé vrátane „happyendového“ záveru vyznie schematicky ako Americké hudobné komédie ako naposledy Rock of Ages(2012).

Takou malou záchranou nevýraznejšieho príbehu sú dôstojne hrajúci charizmatický herci ako Bolek Polívka či Miroslav Krobot, na ktorých je cítiť dlhoročné skúsenosti pri filme, práve oni dokážu svoje úlohy podať v znesiteľných mierach, takže divák pri ich prednese mal aj niečo málo z deja, snaží sa aj Marián Geišberg ale jeho postava vyznie skôr otravne pre jeho doslova pubertálne správanie, než by doplňovala súhru spomínaných hercov. Takže kto nemá veľké očakávania a nemá napozerané desiatky Českých filmov tak ho to možno zaujme, pre ostatných to môže byť len ďalšie rutinné sklamanie zo stagnujúcej Českej kinematografie.

Revival (3)

Hodnotenie filmu: 40%
Komerčný ohlas filmu Revival (k 18.8.2013):
Tržby Celosvetovo: $1,164,272 (suma z Česka a Slovenska)

V Slovenských kinách od 18.7.2013

Revival (1)

Napísal: Matúš Gajdošech