Radio_Head Awards Festival počas dvoch dní otvorí tri sály Slovenského rozhlasu.

Dva dni pred odovzdávaním cien v Starej Tržnici budú patriť Radio_Head Awards Festivalu, ktorý pre návštevníkov v piatok 28. marca a vsobotu 29. marca otvorí tri sály Slovenského rozhlasu.

V nich sa bude odohrávať koncertná prehliadka toho najlepšieho z hudobnej ponuky Rádia_FM a Rádia Devín. Počas dvoch dní budú môcť návštevníci festivalu zažiť svetové hudobné premiéry, minuloročných víťazov Radio_Head Awards, ale aj hudobnú poctu Marekovi Brezovskému, či organový koncert Philipa Glassa v podaní Fera Királya. Organizátorom festivalu sú RTVS a SOZA. Vstup na koncerty bude voľný.

Festival sa začína v piatok o 19-tej a v sobotu o 16-tej. Koncerty sa budú konať v troch sálach Slovenského rozhlasu, a to v sále č. 1 (Symfonický orchester Slovenského rozhlasu – klasika), v sále č. 2 (jazz) a v sále č. 5 (koncerty Rádia_FM). Verejnosti však bude otvorená aj tzv. chilloutová zóna v priestoroch Átria, ktoré jednotlivé sály prepája. V Átriu sa budú môcť ľudia popri hudbe DJ-ov z Nu Spirit Clubu občerstviť v bufete.

Rádio_FM pripravuje na piatok koncerty minuloročných víťazov. Účasť potvrdili raper Vec a kapela Zlokot. V sobotu bude mať program Rádia_FM elektronický ráz, v Komornom štúdiu vystúpia Autumnist a Nvmeri. Koncerty Rádia_FM začínajú v oba dni o 20-tej hodine. V sobotu budú môcť poslucháči počúvať koncerty vďaka live streamu aj zo svojich rádioprijímačov.

Rádio Devín chystá na piatok koncert Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu, počas ktorého zaznie v podaní Andrej Šeban Band v svetovej premiére zhruba 40 minútová skladba Skanzen prvýkrát s orchestrálnym sprievodom pod taktovkou dirigenta Antona Popoviča. V rámci koncertu sa odohrá aj dielo Ivana Burlasa, Mareka Brezovského či skladba Ereil od Vlada Šarišského, ktorú zažijú návštevníci koncertu tiež v svetovej premiére.

V malom koncertom štúdiu sa o 21:00 hod. rozozvučia tóny Tancov z Uhrovca v interpretácii unikátneho slovenského súboru Solamente naturalipod vedením Miloša Valenta.

V piatok predstaví vo Veľkom koncertnom štúdiu o 22:15 svoj nominovaný album „Music for Boys and Girls Vol.1“ Nikolaj Nikitin Quartet. Nikitinovu autorskú tvorbu vychádzajúcu z témy večného dieťaťa v dospelom človeku zahrajú spoločne s lídrom Gabo Jonáš, Juraj Griglák a Jozef Döme.

Piatkový večer ukončí vo Veľkom koncertnom štúdiu bluesový koncert skupiny Sitra Achra. Kapela hrá v súčasnosti v obsadení: Erich „Boboš“ Procházka, Štefan „Pišta“ Lengyel , Igor „Ajdži“ Sabo a Martin Zajko. Tešiť sa môžete aj na ich žánrové úlety do funku, soulu, swingu, ale aj hillbilly.

Sobotňajší program na festivale otvoria tvorivé dielne, ktoré budú prístupné aj pre detských záujemcov. Prvým vystúpením bude o 17-tej koncert nitrianskeho big bandu so 16 hudobníkmi Swingless Jazz Ensemble, ktorý bude zárukou plného nabitého zvuku typického pre ansámble prvej polovice minulého storočia.

O 18-tej bude pozornosť patriť Rezidenčnému súboru Rádia Devín, ktorý sa na festivale verejnosti predstaví prvýkrát. Ide o zoskupenie popredných slovenských interpretov (Milan Paľa, Ronalda Šebesta, Helga Varga Bach a Enikö Ginzery), ktoré pod vedením klaviristu a dirigenta Ivana Šillera uvedie diela Bélu Bartóka a Juraja Beneša.

Už o 19-tej sa vo Veľkej koncertnej sále predstaví projekt slovenského hudobníka Fera Királya, ktorý počas organového koncertu predstaví tvorbu Philipa Glassa. Ambientný hudobný biotop na tomto koncerte dotvorí svetelný dizajn Jána Šicka.

Ôsma hodina začne skladbou Mareka Piačeka Apolloopera, ktorá je melodrámou pre Slovenský filharmonický zbor, herca a trombón.

O desiatej večer sa predstaví AMC Trio, ktoré je na scéne jazzovej hudby už 20 rokov a venuje sa výlučne interpretácii autorskej hudby, pod ktorú sa podpisujú všetci členovia. Vo svojich kompozíciách často prekračuje rámec zaužívaných jazzových postupov a siaha aj po mimojazzových hudobných zdrojoch. Veľký dôraz kladie na melodickosť skladieb a ich výrazné a prehľadné motivické spracovanie s využívaním tém z ľudovej hudby. V roku 2011 AMC trio začalo spoluprácu s legendárnym trubkárom, štvornásobným držiteľom ocenenia Grammy, Randy Breckerom a ich aktuálne spoločné CD je nominované v kategórii Album roka / jazzová hudba v RHA 2013.

Už o 22:30 odprezentuje vo Veľkom koncertnom štúdiu svoje nové skladby klaviristka a speváčka Andrea Bučko, ktorú budú počas koncertu sprevádzať sláčikové nástroje, perkusie a harfa.

Zdroj: Rádio_FM