Otvárací koncert Radio_Head Awards Festivalu

Festivalový hudobný maratón odštartujeme 10.marca o 18.00 hodine vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu. Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, dirigent Marián Lejava a traja sólisti ponúknu koncert z diel popredných slovenských skladateľov.

Prvý z nich, Ladislav Kupkovič patril v šesťdesiatych rokoch 20.storočia k „škandalistom“, k radikálnym zástancom tvrdého experimentu, k avantgardistom, rebelom. Po jeho presídlení do Nemecka bolo možné očakávať eskaláciu tejto dravosti; opak sa stal pravdou. Ladislav Kupkovič nečakane zmenil kurz a začal písať v štýle starých majstrov Mozarta, Haydna, Čajkovského, ba dokonca v štýle ľahkej salónnej hudby. Souvenir z roku 1971 mohol byť z tohto pohľadu pre verejnosť takisto šokom…

Aj Pavol Šimai sa rozhodol pre odchod z Československa a usadil sa vo Švédsku. Ešte počas pôsobenia v domácom prostredí tiež vyhľadával dráždivý experiment, vždy ho však umne a kultivovane dokázal prepojiť na odkazy klasikov. Na rozdiel od Kupkoviča zotrval v naznačenom trende aj po emigrácii v roku 1968. Skladba Claricon pre klarinet a symfonický orchester vznikla v roku 2008 a v rámci koncertu SOSR-u zaznie v slovenskej premiére.

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu však na koncerte 10.marca ponúkne aj svetovú premiéru; bude to skladba Petra Zagara Zo slovníka nejasných žiaľov na texty Johna Koeniga. Samotný názov skladby naznačuje mnohé zo skladateľovej poetiky. Zagar sa už nie raz prezentoval ako tvorca, ktorý nenecháva bez povšimnutia bezodný emočný svet človeka. Najmä v súčasnosti, kedy prežívame deficit pravých emócií je jeho hudba výzvou. Rovnako obratný je však Zagar aj v oblasti ľahkej irónie a jemného sarkazmu, adresovaného pretvárke a povrchnosti. Aj preto vyznievajú jeho diela nie len ako štandardné kompozície, ale aj ako sérum proti neduhom doby.

10.3.2016 / 18:00 / Veľké koncertné štúdio Slovenského rozhlasu

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu

Marián Lejava, dirigent
Karol Daniš, husle
Ronald Šebesta, klarinet
Katarína Koščová, spev

Ladislav Kupkovič – Souvenir
Pavol Šimai – Claricon, pre klarinet a symfonický orchester (slovenská premiéra)
Peter Zagar – Zo Slovníka nejasných žiaľov, na texty Johna Koeniga (svetová premiéra)

Zdroj: Radiohlavy.sk
Foto: Radiohlavy.sk