Radio City – 20 rokov v Prahe!

Dne 1. února 1993 začalo v 7:00 vysílat nové pražské radio City na frekvenci 93,7 FM. Je to právě 20 let, kdy se z pražského éteru ozval slavný hit skupiny Queen Radio GaGa ve speciální úpravě prvních moderátorů radia City.

Hned potom poprvé probudil Prahu z éteru nového radia City ranní ptáček Roman Ondráček, který vysílal s tehdejší rosničkou a expertkou na pražskou dopravu Lucií Výbornou, kterou byste ale možná před dvaceti lety po hlase vůbec nepoznali. Mezi prvními moderátory a redaktory radia City byli také Miloš Pokorný, součást Ranní roty radia City, Petr Král, Karel Knechtl, Lenka Hornová, Gábina a Monika Valentovy, Martina Vlčková, Roman Víšek, David Beck a další. Slavné tváře a hlasy se objevily také na prvních billboardech radia City v Praze. Lucie Bílá a Janek Ledecký se stali kmotry, tehdy nového radia a Janek Ledecký se ozval hned první den ráno z vysílání, kde si vyzkoušel i novou roli dýdžeje radia City. To vše tehdy pod vedením dr. Petra Dvořáka, který později založil a provozoval například i velmi úspěšné radio Blaník.

Pražské radio City vždy bylo moderním metropolitním radiem, které přineslo v uplynulých dvaceti letech do Prahy i velmi úspěšné a originální kampaně i marketingové projekty, které ve své době posouvaly hranice. Připomeňme si třeba Ledovec radia City, který vyrostl na Václavském náměstí, Maratonský koncert na Staroměstském náměstí, kampaň Obouváme Prahu opakovanou 3 roky za sebou ve spolupráci s firmou Baťa, dlouhá léta děláme radost pražským firmám kávou od Starbucks nebo připomeneme neobvyklý charitativní projekt Rozsviťte s námi Prahu aneb Každý má svou žárovku, který je spojený s rozsvěcením pražského vánočního stromu. Radio City má také na kontě první radiovou reality show Holka na vdávání, která předcházela všem našim televizním show. Posluchači si dodnes pamatují také Linku zpěváků, Ranní flirt nebo čtyři roky trvající původní autorský seriál ranní dvojice Oto a Olina.

Milují soutěž Muži versus ženy, která se ve vysílání objevila hned v prvním roce vysílání, a díky které se muži v letech nedávno minulých podívali třeba na zápas Londýnské Chelsea a dámy nakupovaly na Oxford street. Už 9 let patří k nejúspěšnějším pořadům na radiu City Tajemný rok moderovaný Lukášem Barczayem a tisíce Pražanů si nenechají uniknout podvečerní hudební speciály René Hniličky Osmdesátku, Devadesátku a Milenium, které se hudebně promítly ve stejnojmenných webových radiích, podobně jako Zóna lásky. Pražští řidiči zase mají ve svých mobilech uloženo číslo City linky 777 937 777 a díky jejich zprávám vysílá radio City nejrychlejší dopravní informace v Praze.

Dvacítku slaví radio City spolu s posluchači celý únor. Někteří z  bývalých hlasů City se připomenou během února ve vysílání svými pozdravy a vzpomínkami.

„Propátrali jsme také radiové archivy a znovu pro posluchače oprášíme to nejzajímavější, co z radia City za uplynulých 20 let zaznělo. Historii radia City v obrazech připomíná také galerie na webu a v albu na FB. Otevřena je také všem pamětníkům, kteří mohou přidat své vzpomínky i fotografie“, říká Bára Lukášová, programová ředitelka radia City.

Pro posluchače má City i spoustu dárků v podobě vstupenek na nejlepší pražské únorové akce. Začínáme vstupenkami na vyprodaný zápas Sparta – Chelsea na Letné a hned potom půjde 20 posluchačů City na beznadějně vyprodaný koncert Kryštof s Jarkem Nohavicou v Holešovicích.

Na úplný konec února připravuje radio City speciální celodenní vysílání s překvapivými hosty a chybět nebude ani živý koncert kapely Kryštof, tedy CITY LIVE SPECIÁL. Do večerních hudebních speciálů přijdou živě Mekky Žbirka,  AnnaK a Aneta Langerová. Vše zakončí narozeninová party 2. března v Solidní Jistotě.

Zdroj: Radio City