Putovná výstava Príbehy 20. storočia dorazí do Rimavskej Soboty aj napriek nevôli predstaviteľov mesta.

Putovná výstava Príbehy 20. storočia si našla svoje miesto v Rimavskej Sobote. Od pondelka 2. júla 2018 bude expozícia Príbehy 20. storočia nainštalovaná na nádvorí Gemersko-malohontského múzea. Vďaka ústretovosti Banskobystrického kraja a PhDr. Oľgy Bodorovej, riaditeľky múzea si tak budú môcť občania Rimavskej Soboty na výstavu utvoriť svoj vlastný názor, keďže niektorí zastupitelia mesta ju na rokovaní mestského zastupiteľstva odmietli a jej obsah označili za “minoritnú históriu”.

Výstava zachytáva formou krátkych citátov príbehy obyčajných ľudí, ktorí sa stali hrdinami našej pamäti národa a návštevníkom areálu múzea v Rimavskej Sobote bude k dispozícii do nedele 29. júla 2018.

Na štyroch panelových vežiach sa okoloidúci budú môcť  zoznámiť  s  príbehmi  14  ľudí, ktorí prežili totalitné režimy na vlastnej koži. Patrí k nim aj príbeh vojenského pilota, plukovníka Imricha Gablecha (1915 – 2016), ktorý so skupinou letcov uletel z územia niekdajšieho Slovenského štátu, aby spoločne bojovali proti nacistom. Ďalší z panelov patrí napríklad  Valérii   Slezákovej  (1923),  ktorá  prežila  koncentračné  tábory  v  Osvienčime    a Birkenau, či Štefánii Lorándovej (1919 – 2012), ktorá výrobou falošných dokladov zachránila stovky ľudí.

Všetky príbehy boli zaznamenané v rámci projektu Príbehy 20. storočia, ktorý je jednou z hlavných aktivít neziskovej organizácie Post Bellum SK.

„Vyhľadávame a dokumentujeme príbehy pamätníkov dôležitých udalostí minulého storočia. Našou snahou je osloviť čo najviac ľudí, ktorí si pamätajú a nechcú zabúdať na nedemokratické režimy minulého storočia. Na ich príčiny aj následky.“ Hovorí riaditeľka organizácie Sandra Polovková.

Pri príležitosti uvedenia výstavy, vzhľadom na nedávne dianie na zasadnutí mestského zastupiteľstva Rimavskej Soboty, sa v priestoroch Gemersko-malohontského múzea dňa 12. júla 2018 o 18.00 hod., uskutoční verejná diskusia na tému: Sú Príbehy 20. storočia minoritnou históriou?

 Pozvanie diskutovať prijali: Eva Mosnáková a Lydka Piovarcsiová, dámy, ktoré prežili 2. svetovú vojnu a holokaust; Ján Lunter, predseda BBSK; Konrád Rigó, štátny tajomník Ministerstva kultúry SR; Sandra Polovková, riaditeľka Post Bellum SK a zástupcovia iniciatívy Rimavská kaviareň. Diskusiu bude moderovať Soňa Gyarfášová.

Výstava je realizovaná v projekte „Bez pamäti niet identity“, ktorý ako hlavný partner podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

Trvanie výstavy: 2. júl – 29. júl 2018
Sprístupnenie: pondelok – piatok 8:00 – 16:00
sobota – nedeľa:   9:00 – 17:00

Bratislava 29. 6. 2018 Za Post Bellum SK, Martin Hnát