PROJEKT 100 PONÚKNE TENTO ROK AŽ 13 FILMOV Z CELÉHO SVETA

Už od dnes sa prvou premiérou začína 22. ročník najväčšej filmovej putovnej prehliadky na Slovensku PROJEKT 100. V tohtoročnej ponuke sa opäť objavia novinky, slovenská snímka aj poklady zlatého fondu kinematografie. Dva celovečerné filmy budú dopĺňať krátke predfilmy a prehliadku okorení aj tzv. špeciál. Spolu v rámci Projektu 100 budú môcť diváci vzhliadnuť až 13 snímok.

22. ročník PROJEKT 100 otvára 8. septembra poľská dráma režiséra a scenáristu Tomasza Wasilewskeho Spojené štáty lásky, Príbeh odohrávajúci sa v postkomunistickom Poľsku je drámou 4 žien túžiacich po slobode v podobe naozajstnej lásky, ktorá im v živote chýba a za scenár si odniesol tento rok aj Strieborného medveďa z Berlinale. Ďalšou snímkou v prehliadke je novinka Park Chan – wooka známeho u nás vďaka jeho filmu Oldboy.

eb4376b4-69f4-11e6-b9a4-000c29a578f8

Jeho najnovší titul Komorná bol uvedený v Cannes a je kórejskou interpretáciou knihy Zlodejka od Sarah Waters. Medzi novými filmami nebude chýbať ani Mustang tureckej režisérky Deniz Gamze Ergüven. Cenami ovenčená dráma o 4 sestrách a ich túžbe vymaniť sa spod prísnych pravidiel tradične zmýšľajúcej rodiny vzbudil vlnu pozitívnych reakcií na celom svete. Cenu za réžiu v sekcii Istý pohľad na tohtoročnom Cannes zasa získal film Toto je náš svet amerického režiséra Matta Rossa. Príbeh o mužovi, ktorý žije so svojou rodinou uprostred divokej prírody a je nútený pod vplyvom tragických udalostí vrátiť sa do reálneho sveta si získal kritikov aj divákov aj vďaka výkonu Vigga Mortensena v hlavnej úlohe. Z festivalu v Cannes si cenu odniesol aj Cristian Mungiu. Ten po filme 4 mesiace, 3 týždne a 2 dni prichádza s titulom, ktorý už teraz niektorý nazývajú filmom roka. Skúška dospelosti je príbehom komplikovaného vzťahu detí a ich rodičov, o rozhodnutí otca urobiť to, čo je pre jeho dcéru najlepšie. V aktuálnom ročníku prehliadky PROJEKT 100 nebude chýbať ani víťaz z Berlinale – Oheň na mori Gianfranca Rosiho. Jeho najnovší dokument zachytáva život na talianskom ostrove Lampedusa, ktorý je vstupnou bránou do Európy pre tisíce migrantov. Okrem Zlatého medveďa si odniesol z Berlína aj Cenu Amnesty International, Cenu ekumenickej poroty a Cenu čitateľov Berliner Morgenpost.

mustang

Tak ako po iné roky, ani tento krát nebudú chýbať zástupcovia zo Slovenska. Do Projektu 100 sme zaradili 5 October Martina Kollára – tichý príbeh bez slov o mužovi, bratovi Martina Kollára, a jeho ceste na dôležitú operáciu. Pred snímkou budú môcť diváci vzhliadnuť aj krátky slovenský film inšpirovaný ľudovou rozprávkou Braček Jelenček Zuzky Žiakovej, ktorý získal Čestné uznanie na festivale Fest Anča. A predfilm bude aj pred dokumentom Oheň na mori. Tentokrát pôjde o slovenskú koprodukčnú snímku Superbia Lucy Tóth. Film rozpráva o domorodých obyvateľoch surrealistickej krajiny a premietal sa aj v Cannes.

Najväčšia filmová putovná prehliadky na Slovensku sa nezaobíde ani bez pokladov zlatého fondu kinematografie. Fanúšikov filmov isto poteší obnovená premiéra vrcholného diela najvplyvnejšieho svetového animátora Hajaa Mijazakiho Cesta do fantázie. A v digitálnej remastrovanej verzii ponúkne PROJEKT 100 dve filmové lahôdky – Sedem statočných Johna Sturgesa a kultovú Zväčšeninu Michelanga Antonioniho.

Poslednou odpremiérovanou snímkou bude tá s prívlastkom Špeciál. Pre veľký záujem sme sa rozhodli do prehliadky zaradiť očakávaný nový film kanadského mladého režiséra Xaviera Dolana – Je to len koniec sveta. Táto adaptácia divadelnej hry láka aj svojim hereckým obsadením, predstaví sa v ňom napríklad Vincent Cassel či Marion Cotillard.

Prehliadka má oficiálne trvanie do 27. februára 2017 a už teraz je zapojených viac ako 60 kín po celom Slovensku. Ani tento rok nechýba špeciálne vydanie magazínu Film.sk, kde k jednotlivým titulom napísali filmoví teoretici texty, aby tak priblížili filmy divákom ešte o čosi viac.

Dátumy distribučných premiér:
Spojené štáty lásky 08.09.2016
Komorná 15.09.2016
Mustang 22.09.2016
Cesta do fantázie 29.09.2016
5 October 06.10.2016
Toto je náš svet 13.10.2016
Oheň na mori 20.10.2016
Zväčšenina 27.10.2016
Skúška dospelosti 03.11.2016
Sedem statočných 10.11.2016
Je to len koniec sveta 12.01.2017

Z HISTÓRIE
Od svojho vzniku v roku 1995 je PROJEKT 100 významnou súčasťou filmovej kultúry na Slovensku. Idea sa zrodila v hlave Jiřího Králika, v tom čase vedúceho Mestských kín v Uherskom Hradišti, riaditeľa Letnej filmovej školy a v spolupráci s Petrom Dubeckým, predsedom  ASFK, sa im spoločne podarilo vybudovať značku vysokej kvality prezentácie filmového umenia v Čechách i na Slovensku. Tento originálny spôsob distribúcie a premiérového nasadenia novo zakúpených filmov si aj po dvadsiatich rokoch kladie za cieľ nielen obohatiť slovenskú distribúciu o tituly, ktoré sú zaradené do zlatého fondu svetovej kinematografie, ale v čase prudkej komercializácie všetkých médií posilňuje vplyv umeleckého filmu na nové generácie divákov.

Dôležité roky v histórii prehliadky: 1995, 2005, 2011, 2012 a 2015.

Prehliadka sa po prvý raz uskutočnila v roku 1995, teda  symbolicky v roku stého výročia prvého verejného kinematografického predstavenia na svete. Konala sa v Českej republike a na Slovensku. Na Slovensku predstavoval PROJEKT 100 v čase svojho vzniku a v nasledujúcich rokoch doslova záchranný „kotúč“ pre filmové kluby, ktorých existencia bola vážne ohrozená. To, že sa prehliadka mohla konať však bolo možné iba vďaka grantu z nadácie Pro Helvetia, ministerstvo kultúry konanie prehliadky nepodporilo.

Počas prvých jedenástich rokov boli dramaturgické rozdiely medzi českým a slovenským vydaním Projektu 100 len v troch prípadoch. Išlo o rôznosť v distribučnom potenciály filmov v oboch krajinách. Zlomovým, čo do organizácie a programovania prehliadky bol rok 2005. V roku 2004 sa totiž zdalo, že na Slovensku pôjde o posledný ročník podujatia. Našťastie sa tak nestalo. Projekt 100 sa z pôvodných mesiacov konania marec – jún presunul na jeseň. Pozitívny  výsledok tejto zmeny bol okamžite evidentný z počtu zapojených kín, keďže ich počet vzrástol a Projekt 100 –2005 sa už konal v rekordných štyridsiatich kinách, vrátane jedného multiplexu.

Ďalším prelomovým okamihom v histórii prehliadky bol rok 2011. Počas sedemnásteho ročníka si Projekt 100 odpočítal miliónteho diváka za celú históriu prehliadky v ČR i SR. Bez pár divákov tretinu z celkového aktuálneho čísla návštevnosti 1 114  643  divákov (v oboch krajinách) tvoria slovenskí diváci.

Jemné dramaturgické rozdiely medzi českou a slovenskou dramaturgiou, ktoré vznikali v priebehu rokov sa  v roku 2012 definitívne vykryštalizovali. Vznikli dve rozličné a samostatné koncepcie podujatia. Dnes PROJEKT 100 naďalej pokračuje v oboch krajinách. Kým je v ČR celoročnou prezentáciou štyroch titulov zo zlatého fondu svetovej kinematografie, na Slovensku fungoval na princípe 10 filmov a trvania 4 mesiacov. V roku 2015 sa trvanie prehliadky oficiálne posunulo, trvať bude až do konca februára 2016, teda 6 mesiacov. Počet filmov ostáva nezmenený.

projekt100_2016

Zdroj: Asociácia slovenských filmových klubov