5 October – TICHÝ PRÍBEH JEDNÉHO BRATA!

Prvýkrát bol uvedený na tohtoročnom prestížnom Medzinárodnom filmovom festivale v Rotterdame, ktorý je venovaný predovšetkým autorskému filmu, kde sa dostal do oficiálneho výberu. Neskôr sa slávnostne uviedol na Medzinárodnom festivale filmových klubov Febiofest 2016 a tiež v sekcii Imagina na MFF Karlove Vary. Teraz vchádza do distribúcie. Dokumentárna snímka takmer bez slov – 5 October – fotografa, kameramana a režiséra Martina Kollára, prichádza do slovenských kín ako súčasť najväčšej filmovej putovnej prehliadky PROJEKT 100 – 2016.

Tichý príbeh o mužovi, ktorý čaká na dôležitú operáciu. Keď sa dozvie, že mu možno ostáva iba pár mesiacov života, vydá sa na cestu bez cieľa, no s „konečným termínom“, ktorým je 5. október. Je to príbeh o hľadaní miesta na svete, o tom, aké je ťažké opäť si nájsť domov. Cesty hlavného hrdinu sú kombináciou útekov a stavov absolútneho pokoja. Sú útekmi pred sebou samým, neznesiteľnými situáciami a počasím, naplnené zháňaním peňazí a každodenným hľadaním miesta na prespanie. Sú kontaktom s ľuďmi, ktorých hrdina stretáva a ktorým rozpráva o svojich cestách. Sú vyjadrením jeho špeciálneho spôsobu prepojenia s prírodou a so zvieratami. A v neposlednom rade je tento film príbehom jedného brata, brata Martina Kollára.

5 Oktober_autor Martin Kollar

„5 October je príbeh môjho 52 – ročného brata Jána, ktorý zistil, že by mal podstúpiť komplikovanú riskantnú operáciu. Lekári mu predpovedali 50% -nú šancu na prežitie ak operáciu podstúpi, a len 10% -nú, ak ju neabsolvuje. Každý z nás pravdepodobne už premýšľal, ako by chcel stráviť posledné dni svojho života. Ján sa tento čas rozhodne stráviť na bicykli. Pokúša sa tak docieliť niečo, o čom sníval počas života –  tzv. ‚Easy Rider‘ výlet – bez myšlienok na hypotéku, dane a každodenný rutinný život, ktoré mu bránia v jasnom uvažovaní. Jánovo ‚Memento Mori‘ sa začína. Všetky svoje pocity a zážitky spisuje do diára, ktorý sa stáva rozprávačom filmu a zároveň nemilosrdne odrátava čas, ktorý ostáva do operácie,“ hovorí Martin Kollár.

Film je jeho režijným celovečerným debutom a po prvý raz bol uvedený tento rok na MFF v Rotterdame, kde sa dostal do oficiálneho výberu. Stretol sa tu s veľkým úspechom. A minimálne s rovnakou pozitívnou odozvou sa stretol aj na slovenskej predpremiére počas MFFK Febiofest 2016. Distribučný dátum je 6. október, pričom film je súčasťou najväčšej filmovej putovnej prehliadky PROJEKT 100, ktorú každoročne pripravuje Asociácia slovenských filmových klubov. Pred 5 October zaradila ASFK aj krátky predfilm. Je ňou animovaná snímka Braček jelenček Zuzany Žiakovej, ktorá si tento rok odniesla Čestné uznanie z festivalu fest Anča a tiež Tvorivú prémiu na tohtoročnom dovzdávaní cien IGRIC. „Som veľmi rada, že film Braček jelenček sa vďaka Projektu 100 dostane k slovenským divákom. Už sa veľmi teším na ich dojmy a ohlasy, hovorí Zuzka Žiaková.

V kinách nájdete snímky spolu od 6. októbra. Slávnostná premiéra snímky 5 October  spolu s predfilmom Braček jelenček sa za účasti tvorcov uskutoční tento štvrtok o 19:30 vo FK v Múzeu SNP v Banskej Bystrici. ASFK sa tento rok rozhodla premiéry vybraných titulov z prehliadky pripraviť v regiónoch, aby podporila a zviditeľnila činnosť filmových klubov aj mimo hlavného mesta.

Zdroj: Asociácia slovenských filmových klubov