Filmový debut medzinárodne oceňovaného fotografa Martina Kollara premietnu vo svetovej premiére na prestížnom festivale v Rotterdame.

Medzinárodne oceňovaný slovenský fotograf a kameraman Martin Kollar sa rozhodol nakrútiť brata čakajúceho na životne dôležitú operáciu. A jeho režijný stredometrážny debut 5. október sa dostal do oficiálneho výberu 45. ročníka jedného z najprestížnejších európskych filmových festivalov – MFF Rotterdam. V svetovej premiére sa predstaví 1. februára 2016 v sekcii As Long As It Takes: Mid-Length.

„Je to príbeh môjho 52-ročného brata. Každý z nás pravdepodobne už premýšľal, ako by chcel možno stráviť posledné dni svojho života. Ján sa tento čas rozhodne stráviť na bicykli naprieč svetom, ako tulák, ako “Easy Rider”. A žiadne myšlienky na hypotéku, dane a každodenný rutinný život mu nebránia v jasnom uvažovaní. Jánovo “Memento Mori” sa začína,“ objasnil Martin Kollar.

Z denníkových zápiskov hlavného protagonistu a z jeho každodenného hľadania miesta, kde môže stráviť noc, sa divák dozvedá, pred čím Ján uteká a s čím sa konfrontuje: pred strachom, nepohodlím, nepriaznivým počasím a jeho zhoršujúcim sa zdravím. Realita ho dobieha na každom kroku a pripomína mu 5. október: konečný deň cesty a deň operácie s možnými fatálnymi následkami.

„Ako filmári celý život hľadáme dobré príbehy. Tie najlepšie sú často v našom najbližšom okolí. Neradi ich nakrúcame, pretože sa nás osobne dotýkajú a my sa bojíme straty nadhľadu. K tomuto filmu som sa odhodlal vtedy, keď strach zo straty brata prevážil nad strachom zo straty odstupu,“ vysvetlil vznik snímky režisér a kameraman. V jeho 50-minútovom filme nie sú žiadne dialógy, tento typ rozprávania príbehu je podľa slov Martina Kollara poctou filmu ako médiu, ktoré rozpráva cez obrazy.

„Martin Kollar v tomto prípade dokázal, že je nielen dobrý a citlivý brat, ale rovnako dobrý kameraman a režisér. To, že film 5. október ako Martinov debut vybrali na jeden z najprestížnejších európskych festivalov len dokazuje, čo už všetci dlhší čas tušíme. Že Martin Kollar je výraznou postavou formujúcou podobu slovenskej kinematografie ako kameraman  a od dnes aj ako režisér,“ povedal producent snímky Ivan Ostrochovský z Punkchart films, ktorý spolu s režisérom a hlavným protagonistom film osobne uvedú na rotterdamskej festivalovej scéne.

Slovenskí diváci si ho budú môcť pozrieť v domácej premiére na Medzinárodnom festivale filmových klubov Febiofest a neskôr aj počas Prehliadky slovenského filmu. Do konca januára 2016 sa v Slovenskej národnej galérii koná výstava fotografického cyklu Martina Kollara Exkurzia.

Martin Kollar je azda najviac medzinárodne uznávaný slovenský fotograf – dokumentarista, takmer každý rok získava za svoje práce prestížne ocenenie či štipendium, naposledy v tomto roku Prix Elysée švajčiarskeho Musée de l´Elysée v Lausanne. Ako kameraman pracoval napríklad filme Koza, ktorý mal svetovú premiéru na Berlinale 2015 a počas roka získal dvadsiatku zahraničných ocenení.

V posledných rokoch vybrali na MFF Rotterdam slovenské snímky Miry Fornay Môj pes Killer, ktorý vyhral hlavnú cenu Hivos Tiger, a film Mátyása Priklera Ďakujem, dobre.

45. ročník MFF Rotterdam sa uskutoční od 27. januára do 7. februára 2016.
Výrobu filmu podporili Audiovizuálny fond a Státní fond kinematografie.

Produkcia: Punkchart films (SK), HBO Europe (CZ), endorfilm (CZ), 71km (SK) / Réžia, námet, scenár, kamera: Martin Kollar / Zvuk: Tobias Potočný / Strih: Alexandra Gojdičová, Marek Šulík / Producent: Ivan Ostrochovský / Koproducenti: Tereza Polachová, Jiří Konečný, Martin Kollár / Účinkujú: Ján Kollar, Barbora Katriňáková, Ján Doboš

MARTIN KOLLAR

Vyštudoval kameru na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Momentálne pracuje ako nezávislý fotograf, kameraman a režisér.

5 Oktober_autor Martin Kollar

Ako fotograf pracuje na dlhodobých projektoch a rezidenciách vo východnej Európe, Francúzsku, Japonsku, v Izraeli. Za svoju prácu získal viacero významných medzinárodných ocenení ako napríklad Prix Elysee v 2015 (Švajčiarsko), Cenu Oscara Barnacka v roku 2014 (Nemecko), Grant 3PPP Photography (Francúzsko), Cenu Backlight Photography v rokoch 2008 a 2013 (Fínsko).

Jeho práce boli už vystavené v galériách po celom svete, vrátane Brooklynského múzea, Slovenskej národnej galérie, Maison Européen de la Photography v Paríži, Martin-Gropius-Bau v Berlíne, Le Chateau d’Eau v Toulousee, MOCA v Shanghai, v Guandongskom múzeu umenia, a Zamek Ujazdowski vo Varšave. Vydal štyri fotografické knihy – Nothing Special (Actes Sud, France, 2008), Cahier (Diaphane, France, 2011), Field Trip (Mack, UK, 2013) a Katalóg (SNG, SK, 2015).

Ako kameraman pracoval na viacerých filmoch, ktoré získali medzinárodné uznania, vrátane snímok Koza (2015), Zamatoví teroristi (2013), Ako sa varia dejiny (2009), 66 sezón (2003) a iných. Ako režisér debutoval krátkym autobiografickým portrétom Autoportrét (2012). Jeho prvý stredometrážny film je 5. október (2016).

Zdroj: Zuzana Kizáková