Profil týždňa: Endless Main!

Kapela Endless Main zo Zvolena vznikla koncom augusta 2007 v zostave Pavol Labuda – bicie, Milan Ferjenčík – gitara, Matúš Šudila – gitara, Michal Šepetka – spev, Jakub Šepetka – basa. O mesiac neskôr prišiel do kapely Michal Prochádzka – klávesy. Kapela si stanovila ciele a začala sa zohrávať najskôr na prebratých skladbách od skupín Freedom Call, Masterplan a Edguy. V novembri začala kapela skúšať svoj prvý song, aj keď nejaké pokusy boli už skôr.
V januári 2008 nastal krátky útlm v tvorbe kvôli vedľajším povinnostiam niektorých členov. Po mesiaci pauzy kapela začala opäť tvoriť a cvičiť druhú vlastnú skladbu, ktorá mala speed metalovejší charakter. Koncom marca opustil kapelu gitarista Milan Ferjenčík, a teda bolo potrebné nájsť adekvátnu náhradu. Ňou sa stal Marek Fencl, talentovaný gitarista, ktorý hneď zapadol do kapely a budúcnosť sa mohla začať písať. Leto sa stalo obdobím prípravy na prvý koncert, ktorý sa uskutočnil 30. augusta v bývalom Kine Hviezda v Banskej Bystrici, takže sa poctivo skúšalo a do repertoáru bol zahrnutý aj jeden song od kapely Ayreon. Ohlasy boli veľmi pozitívne, čo kapelu tešilo a poháňalo vpred. V novembri sa EM zúčastnili koncertu v Nitre s ostrieľanými kapelami Allegra a Rebel Sky. Na konci roka prišiel ešte jeden koncert konajúci sa v Banskej Bystrici spolu s kapelou Baron Blade. Takto Endless Main ukončili v podstate úspešný rok 2008 – koncerty a 5 vlastných skladieb.
Endless Main
Ako sa patrí, na začiatku roka 2009 si EM dali nejaké predsavzatia. Aj keď kapelu obmedzili v koncertovaní, stáli za to. Jedno z predsavzatí bolo pripraviť sa na nahranie CD, čo bolo to najpodstatnejšie v danom roku. Na jar a v lete kapela EM odohrala pár koncertov, jeden z nich v Brne, čo určite všetkých členov posunulo vpred a dodalo chuť stále viac a viac vystupovať naživo. V septembri EM odohrali skvelý koncert v Banskej Bystrici, kde ako hostia vystúpili aj kapely Sagittari, Catastrofy a Sunity. Bola to výborná akcia, doposiaľ jedna z najlepších v krátkej histórii kapely. Začiatkom novembra sa uskutočnil výlet na Oravu do Námestova, kde EM nadobudli ďalšie koncertné skúsenosti. Nahrávanie CD sa čiastočne pribrzdilo, ale ako sa hovorí, „pomaly ďalej zájdeš“, a tohto hesla sa kapela EM držala aj naďalej. Postupne cvičila a vylepšovala svoje skladby, aby finálny produkt vyšiel v čo najlepšej podobe.
Prvá polovica roka 2010 sa niesla v koncertnom duchu. Začiatkom leta kapela prišla o skúšobňu, ale koncom letných prázdnin začala šestica hudobníkov opäť naplno skúšať už v nových priestoroch a následne odohrala 3 koncerty, z toho jeden v Českej republike. Začiatkom novembra sa EM zatvorili do štúdia, aby konečne vznikol dlho sľubovaný plnohodnotný materiál. Ako sa blížil koniec roka, tak aj nahrávka dostávala svoju konečnú podobu.
Endless Main
Na začiatku roka 2011 sa spevákovi Michalovi Šepetkovi narodil prvý syn a taktiež sa zrodila prvá regulárna nahrávka, ktorá dostala názov Sea Of Lies. Krst CD sa uskutočnil 7. mája v Music Rock Cafe vo Zvolene za podpory spriaznených kapiel Inner Response a Nevaloth.
V lete EM na podporu svojho debutového albumu odohrala koncerty v Rožňave, Banskej Bystrici a Budapešti. Na jeseň nastal menší útlm v aktívnom hraní, čo nebolo na škodu, lebo kapela začínala pracovať na skladaní hudobného materiálu pre ďalšie CD.
Rok 2012 začal skúšaním nových skladieb na pripravovaný druhý album. Skladby sa nesú v progresívnejšom duchu ako doterajšia tvorba. Popri skúšaní nových songov sú na pláne tiež koncerty, kde kapela plánuje priebežne predstaviť aj novú tvorbu. EM sa teší na ohlasy fanúšikov…
Aktuálna zostava:
Michal Šepetka – spev
Matúš Šudila – gitara
Marek Fencl – gitara
Michal Procházka – klávesy
Jakub Šepetka – basgitara
Pavol Labuda – bicie
Informácie o kapele Endless Main a jej tvorbu nájdete na
Zdroj: Endless Main
Publikoval: Redakcia GREGI.NET