Prague City Festival: Profily účinkujúcich!

Prinášame vám profily účinkujúcich, ktorí sa predstavia na Prague City Festivale. Prague City Festival sa bude konať v dňoch 29. – 30. júna na výstavisku Holešovice v Prahe …

BLINK-182 – Pánové Hoppus, DeLonge a Barker aneb americký pop-punkový fenomén, jehož hity What ‚s My Age Again nebo All The Small Things si před třinácti lety zpívaly milióny teenagerù na obou stranách Atlantiku, je zpìt! Svùj comeback potvrdili v září loňského roku i vydáním skvìlého nového alba Neighborhoods, které je často označováno za jejich nejlepší nahrávku vùbec. Tu, stejnì jako hity z předešlých pìti alb, skupina představí v české premiéře v pátek 29.června na hlavním pódiu PCF, kam zavítá u příležitosti 20.výročí svého vzniku. www.blink182.com

NEW ORDER – New Order, jedni z nejslavnìjších představitelù tzv. nové vlny, vznikli v roce 1980 ze tří pùvodních členù kultovní formace Joy Division, jejíž zpìvák Ian Curtis spáchal v témže roce sebevraždu. Za svoji dosavadní kariéru stihli vydat osm studiových alb, včetnì zatím poslední nahrávky Waiting For The Siren’s Call z roku 2005. V letošním roce by mìli vydat EP The Lost Sirens, které kapela nahrála v sestavì Bernard Sumner, Peter Hook, Stephen Morris a Philip Cunningham v dobì vzniku desky Waiting For The Sirens´ Call.

LOSTPROPHETS – Nu-metal, punk-rock, grunge, metal? Velšská kapela Lostprophets si s žánrovými hranicemi hlavu neláme a jak dokládají 4 milióny prodaných alb, šest sošek Kerrang! či cena NME, není sebemenší dùvod, na tom cokoliv mìnit. Po čtyřech albech, jež z nich učinila jednu z nejvýznamnìjších kapel Spojeného království poslední dekády, uvedli Lostprophets 2.dubna na trh své páté studiové album Weapons, se kterým se právì vydávají na rozsáhlé UK turné, následované evropskými festivaly a Vans Warped Tour 2012. Vydání novinky předznamenal singl Bring ‚Em Down, který jako první vyslalo do éteru BBC.

AMON TOBIN: ISAM – Brazilec Amon Tobin je považován za jednoho z nejlepších DJù současnosti a nedostižitelného vizionáře na poli elektronické hudby. Poslednì jmenované potvrdil i podzimní částí turné s dechberoucí audiovizuální show Isam, kterou 30.6. uvede v České republice poprvé. „Úchvatné, dokonalé, nikdy jsme nic takového nevidìli“ pìjí zahraniční hudební publicisté chválu na show, kde se Tobinova hudba snoubí s monstrózní 3-D projekcí v dokonalé symbióze. „Tobin tímto vzrušujícím útokem na naše smysly posunul live produkci elektronické hudby zase o kus dál a nastavil pro ni nová kritéria.“ dodávají The Times.

SIMPLE PLAN – Pop-punková pìtice Simple Plan pochází z kanadského Montrealu a od roku 2002 do dnešního dne vydala čtyři studiová alba. Hned debutové album No Pads, No Helmets…Just Balls z roku 2002 přineslo čtyři úspìšné singly: I’m Just A Kid, Addicted, Perfect a I’d Do Anything s hostujícím Markem Hoppusem z Blink-182. Každá další nahrávka pak už jen sérii hitù rozšiřovala – vzpomeňme např. Welcome To My Life nebo Crazy z druhé desky Still Not Getting Any…, skladbu When I’m Gone z alba Simple Plan či singl Jet Lag z loňské nahrávky Get Your Heart On!, se kterou v září v Praze Simple Plan vyprodali Incheba Arenu.

HADOUKEN – Pro velký úspìch, který sklidilo jejich vystoupení na loňském zahajovacím ročníku, se letos na PCF vrátí britská skupina Hadouken. Tentokrát už ale opanuje hlavní pódium. Jméno Hadouken začala celá Evropa skloňovat v roce 2007 ještì před vydáním jejich první dlouhohrající desky. Stačily k tomu tři singly následované remixy skladeb od Bloc Party a Klaxons a na „senzaci roku“ opìvovanou i BBC či NME bylo zadìláno. Skupina nadìje do ní vkládané potvrdila hned debutovým albem Music For An Accelerated Culture (2008), které v roce 2010 následovala druhá deska For The Masses, jež v Británii v prodejní hitparádì debutovala na 17.místì. Vloni skupina podepsala nahrávací smlouvu s labelem Ministry Of Sound, pod jejichž křídly připravuje na letošní rok nové album.

THE ALL-AMERICAN REJECTS – Prodali přes 10 miliónù desek a jejich jméno figuruje v TOP 100 nejslibnìjších umìlcù současnosti. Jejich debutové album The-All American Rejects získalo platinový prodejní statut, druhé Move Along dosáhlo dokonce na dvojnásobnou platinu a třetí When The World Comes Down nabylo navzdory krizi v hudebním prùmyslu a rychle klesající prodejnosti alb zlatého hodnocení. A soudì dle pochvalných recenzí zahraničních médií čeká skvìlá budoucnost i jejich nejnovìjší nahrávku Kids In The Street, která vyšla 26.března.

SEŇOR COCONUT – Pod pseudonymem Seňor Coconut se skrývá nìmecký hudebník, skladatel a producent Uwe Schmidt (dříve známý také jako Atom Heart nebo Atom). Poté, co se v první polovinì 90.let etabloval na nìmecké elektronické scénì, se Schmidt v roce 1997 přestìhoval do Chile, kde se naplno začal vìnovat kombinaci elektronické hudby s latinsko-americkými rytmy. Kraftwerk nebo Deep Purple v rytmu cha-cha, mambo nebo merengue? Seňor Coconut, zakladatel electrolatiny (nebo chcete-li electrogospelu), vám dokáže, že invenci se meze nekladou a že i ze zdánlivì neslučitelného, mùže vzniknout velmi zajímavý a příjemný výsledek.

BLACK STONE CHERRY – Ve své domovinì, Spojených státech, zabodovali s osmi singly v Mainstream Rock hitparádì, s druhým albem z roku 2008 Folklore nad Superstition vzali útokem Anglii, kde si to zamířili rovnou na samý vrchol prodejní hitparády. Za jedenáct let své existence vydali tři studiová alba a tři EP nahrávky, odehráli stovky koncertù včetnì předskokanství na turné Nickelback či Motörhead a vloni na podzim se zaskvìli v roli hostù na evropském turné Alter Bridge. Jak vidno, americká hard-rocková čtveřice Black Stone Cherry není označována za jeden z nejvìtších objevù posledního desetiletí náhodou.

SHANTEL & BUCOVINA CLUB ORKESTAR – Shantel, vlastním jménem Stefan Hantel, je nìmecký DJ a producent, který se (stejnì jako Seňor Coconut) proslavil kombinací dvou na první pohled zcela nesourodných stylù. Shantel, nositel ceny BBC Radio 3 v kategorii World Music, jako jeden z prvních DJù propojil elektronickou hudbu s balkánskými rytmy a zremixoval písnì rumunských, srbských a makedonských kapel – např. Taraf de Haidouks, Kočani Orkestar nebo Boban Markoviæ Orkestar. Jeho nahrávky stejnì jako živelné koncerty začaly záhy slavit úspìch po celém Nìmecku a následnì dalších evropských zemích. V letošním roce svoji obsáhlou diskografii rozšíří o nové album, pro které zvolil pracovní název Anarchy & Romance.

STREET DRUM CORPS – Američtí Street Drum Corps jsou punk-rockoví perkusionisté, kteří hrají prakticky na vše, co si (ne)dovedete představit. Krom klasických bubnù, perkusí a bong využívají při své show popelnice, barely, komínové roury…to vše doprovází sami zpìvem a najatým kytaristou a baskytaristou. Jejich debutové album Street Drum Corps i druhé We Are Machines byly tak úspešné, že si je na svá turné přizvali Linkin Park, Good Charlotte, Deftones, No Doubt nebo 30 Seconds To Mars, kterým Street Drum Corps předskakovali v roce 2010 i v Praze.

DUBIOZA KOLEKTIV – Dub, reggae, hip hop, folklór i rock. Všechny tyto styly ve svém repertoáru bravurnì snoubí bosenská skupina Dubioza Kolektiv, která v loňském roce zvítìzila v MTV European Music Awards v kategorii „nejlepší jadranská kapela“. Od roku 2004, kdy debutovali deskou Dubioza Kolektiv, nahráli šest alb, včetnì EP Open Wide, na kterém se podíleli i členové pákistánsko-anglické skupiny Fun-da-mental. Dubioza Kolektiv proslula rovnìž svými politickými texty, ve kterých bojuje za mír a odsuzuje zarputilé vlastenectví a nespravedlnost v Bosnì a Hercegovinì, jež mìly za následek válku v Jugoslávii na počátku 90.let.

CLOU – Hity Island Sun (2005), Snowy Wings (2007) nebo For Tonight (2008). Zlatá deska za debut Postcards; dvì ceny Andìl; statut první české kapely, která se probojovala do denního vysílání MTV Europe. To je jen stručný výčet dosavadních úspìchù tuzemské skupiny Clou, která hostovala na pražských koncertech Green Day, Good Charlotte nebo The Offspring a momentálnì intenzivnì pracuje na čtvrtém albu. Úryvek z nìj by pak mohl zaznít už 29.června na Prague City Festivalu, kde Clou vystoupí v Incheba Arénì v čase mezi Lostprophets a Blink-182.

CARTONNAGE – Pražské duo Cartonnage patří k nejuznávanìjším electro-popovým formacím na tuzemské scénì, na které se pohybují od roku 2003. Jejich debutové album CD1 zaznìlo ve filmu Dana Svátka Close To Heaven, za druhou desku Curiously Connected, se kterou mj. vystoupili na prestižním francouzském festivalu Europavox, byli nominováni na ceny Andìl a TV Óčko. Pro Mobyho reeditovali skladbu 257.zero z jeho alba Last Night a legendárním Underworld zahajovali loňské pražské vystoupení. Pilotní singl Don’t Stop z loňské třetí desky Cartonnage I’m Not Your Computer se stal oficiální hymnou Svìtového poháru ve skocích na lyžích 2011 pořádaného v Harrachovì, kde skupina také předvedla jednu ze svých vyhlášených audio-vizuálních show.

THE POOH – Nového alba od svých oblíbencù by se mìli letos dočkat i fanoušci mladé kapely The Pooh. Ta strávila přelom roku v nahrávacím studiu přípravou očekávaného následovníka jejich úspìšného debutu Eyes Scream In Cream z roku 2009. Za šest let své existence The Pooh, pro které jsou charakteristická žánrová fúze a energická vystoupení, odehráli na 300 koncertù, které zahrnují i jejich hostování před Green Day nebo Black Rebel Motorcycle Club.

PCF

Zdroj: PCF
Publikoval: Redakcia GREGI.NET