Postihnuté deti v Žiari nad Hronom opäť mali svojich anjelov.

Benefičný koncert „Na krídlach anjelov“ roztancoval, rozospieval a dojal v stredu 17. októbra 2018 v Mestskom kultúrnom centre v Žiar nad Hronom. Deti s mentálnym a zdravotným postihnutím a ich hostí privítali v Mestskom dome kultúry primátor mesta Peter Antal, riaditeľka OZ Nádej Ladomerská Vieska Viera Šedivcová, starosta obce Ladomerská Vieska Vladimír Baran a Milan Štefánik z OZ s rovnomenným názvom.

Prvým prekvapením príjemného popoludnia moderovaného dvojicou Jožo Pročko – Dušan Cinkota bol dar od hendikepovanej maliarky Pavlíny Csápaiovej z OZ Nádej, ktorá venovala obraz s motívom anjela.

Akciu otvorila zumba s Alou, ktorá sa postarala o skvelý začiatok podujatia tým, že všetkých naladila na tú správnu nôtu. Nič svojej povesti neostal dlžný ani Poddukelský umelecký ľudový súbor z Prešova. Skvelí tanečníci a speváci predviedli nádherné folklórne dedičstvo v podobe napr. zemplínskeho čardášu, rusínskych tancov, či ukrajinských mužských spevov.

Na rockovú vlnu naladili publikum MODUS MEMORY s legendárnym Mariánom Greksom a speváčkou Dagmar Rostandt. Ich hity ako „Dievčatá“, „Kapely starnú“, „Sklíčka“ alebo „Úsmev“ navodili dokonalú atmosféru, ktorú si užívali aj hudobníci na pódiu, preto zdôraznili, že v nedeľu dostali viac, ako sami dali.

Mladšie publikum, najmä jeho nežnejšia časť, sa nevedelo dočkať Adama Ďuricu, ktorý priznal, že tento koncert vnímal ako test. Sám bol totiž v očakávaní, ako budú decká reagovať, keď zahrá, podľa neho, menej známu pesničku, ale spätná väzba bola fantastická nielen pri skladbách „Neľutujem“ a „Mandolína“. „Ďakujem za pozvanie. Rád hrám pre ľudí, ktorí cítia úplne inak, ako bežné publikum,“ pripomenul Adam Ďurica.

Finále patrilo speváčke Kristíne. Popová diva spievala s citom, aj energiou a jej hity s prídavkom „Horehronie“ nenechali ticho ani jedny hlasivky. „Ak môžem mojou hudbou rozdávať radosť, som za to vďačná, preto pozvanie na takéto akcie prijímam rada. Tieto deti vnímajú hudbu cez dušu a vďaka tomu mám aj ja z toho dvojnásobný zážitok,“ priznala Kristína.

Výborne sa zabávala aj dvojica moderátorov. Hoci išlo v prvom rade o zábavu, Jožo Pročko sa neubránil dojatiu pri pohľade na dievčatko, ktoré držalo transparent s jeho menom hore nohami… Dušan Cinkota zase zdôraznil, že netreba zabúdať na iných ľudí a práve to bol dôvod, prečo sa rozhodol prijať pozvanie na túto akciu. „Ak ide o akciu, ktorá má srdce, rád ju podporím,“ dodal populárny „Cinki“.

Akoto už býva tradíciou, sprievodné akcie zastrešovalo množstvo lektorov, ktorí sa museli poriadne obracať, pretože záujem o ne bol neutíchajúci, či už to bolo maľovanie na tvár, ozdobovanie sádrových odliatkov, maľovanie na plátno pod vedením maliarky Pavlíny Csápaiovej, prútikárstvo alebo enkaustika – maľovanie horúcim voskom. „Pre nás je táto akcia výnimočná tým, že sa na ňu pripravujeme naozaj dlho. Vyrábame rôzne darčeky a transparenty, ale hlavne sa na takomto festivale cítime rovnocenne s ostatnými ľuďmi, či účinkujúcimi,“ vystihla podstatu podujatia za všetkých Helena z DS Margarétka B. Štiavnica. Ďakujeme všetkým dobrovoľníkom a podporovateľom za pomoc.

Text: Daniela Sokolovičová a Imrich Makó
Foto: Petra Sekáčová, Marek Vaco, Igor Frimmel
Video: Igor Kolesár