Pokrstili sme čarovné CD Uspávanky do mikulášskej čižmy.

Mnoho detí na celom Slovensku píše v týchto chvíľach zoznam želaní pre Ježiška. Ak je tým vaším, aby dobre spali, nové CD Uspávanky je tu pre vás.

Levanduľou ho v sobotu 5.12.2015 pokrstili v design factory krstní otcovia Michal Kaščák /riaditeľ festivalu Pohoda/, a Braňo Jobus /hudobník a autor kníh pre deti/ s otcom projektu Jozefom Luptákom /violončelista a riaditeľ festivalu Konvergencie/.

Nahrávka osemnástich uspávaniek vznikla ako spolupráca piatich hudobníkov – Jozef Lupták – violončelo, Boris Lenko – akordeón, bandoneón, Štefan Bugala – vibrafón, Marcel Comendant – cimbal, Braňo Dugovič – klarinet, basklarinet. Každý z nich vybral a zaranžoval uspávanky, ku ktorým má blízky vzťah. Vizuálnu podobu CD a leporela pre deti, ktoré je súčasťou CD vytvorila ilustrátorka Danka Olejníková.

Vo svete je známy fenomén, že pokiaľ sa muži venujú prácam, ktoré v domácnostiach vykonávajú prevažne ženy, robia to ako profesionáli. Preto nájdete najviac šéfkuchárov, či módnych návrhárov, hoci doma väčšinou varí a šije žena. Úplne to platí aj pri uspávaní. Každá mama doma uspáva svoje dieťa. Títo hudobníci a zároveň otcovia ale uspávajú profesionálne a robia to vynikajúco.

Nápad nahrať Uspávanky vznikol pred štrnástimi rokmi, keď sa Jozefovi Luptákovi narodil najstarší syn. Myšlienka na tento projekt silnela, až sa ju toto leto podarilo zrealizovať. Na jeseň bolo možné CD zakúpiť v rôznych balíčkoch prostredníctvom crowdfoundingu na Startovač.cz, kde sa z plánovaných 3 000 eur vyzbieralo 150% a 247 ľudí tak prispelo 4 511 eur na jeho vydanie. Dnes ho prinášame priamo k vám. Nájdete ho v kníhkupectvách Artforum a Martinus a v predajniach Kompot, Pískacie tričká, Slávica, Bleble Divyd a Hudobný fond.

 

Viac o Uspávankách nájdete na www.facebook.com/cduspavanky

Letak_CD_Uspavanky_Stránka_1

Zdroj: Konvergencie