Pohoda 2012: V trenčíne sa predstaví aj Larry Harvey – zakladateľ legendárneho festivalu Burning Man!

Jedným z hostí šestnásteho ročníka Bažant Pohody bude aj zakladateľ legendárneho festival Burning Man Larry Harvey a ďalší dvaja členovia organizačného tímu – Marian Goodell a Matthew Nelson.


Dnes 64-ročný Larry pripravil ešte v roku 1986 umeleckú performance na pláži v San Franciscu, pri ktorej spálil drevenú sochu človeka. Z tohto stretnutia slobodomyseľných ľudí a umelcov sa stala tradícia, ktorú napokon úrady zakázali. Burning Man sa potom presunul do nevadskej púšte Black Rock Desert, kde ho každoročne navštevuje vyše 70 000 ľudí. Minulý rok vyskúšali jedinečnú atmosféru tohto umeleckého festivalu aj organizátori Bažant Pohody. „U nás bola v lete Marian, jedna zo šesťčlenného boardu Burning Mana a na oplátku nás pozvala do Nevady,“ hovorí riaditeľ Michal Kaščák. „Bol to jedinečný zážitok, vyprahnutá púšť sa na týždeň zmení na farebný a pulzujúci svet umenia a radosti. Je to naozaj zázrak v púšti.“


Tento rok prijal pozvanie do Trenčíne aj sám Larry Harvey, Marian bude sprevádzať jej priateľ Matt Nelson, ktorý má na Burning Manovi pod palcom netradičnú atrakciu – arénu pre zápasy Thunderdome. Americkí hostia budú v sobotu o 14.15 v stane Dobrá krajina rozprávať o svojom úžasnom festivale. „Je to jeden z bodov programu, ktorý by som chcel naozaj vidieť. Burning Man je úžasnou metaforou sily ľudského snaženia. Larry neporúča vetru ani dažďu, len ukazuje v púšti silu umenia a ľudskej vôle. Dokázal nadchnúť desaťtisíce ľudí náročným umeleckým projektom v náročných podmienkach. Určite odporúčam prísť sa nechať inšpirovať týmito vzácnymi ľuďmi,“ dodáva Kaščák. V programe Bažant Pohody sú aj dva dokumenty o Burning Manovi – Voyage in Utopia a Beyond Black Rock.



Umelecké inštalácie, ktoré sú také typické pre festival v púšti, nebudú chýbať ani na trenčianskom letisku. Druhý rok po sebe odprezentuje niekoľko diel Slovenská národná galéria – na Lúke SNG zorganizuje pod vedením kurátorky Vladimíry Büngerovej výstavu Nové drevo od mladých autorov Mariána Straku, Štefana Papča a Viktora Freša. 


Vystavovať bude aj fotograf Šymon Kliman a v Anglicku pôsobiaca výtvarníčka Mária Slováková, špeciálne dielo pre festival vyrobil Rudo Sikora – veľkoplošné Súhvezdie Havla bude jednou z viacerých aktivít, ktorými si organizátori pripomenú pamiatku bývalého česko-slovenského prezidenta Václava Havla.


Na betónové kvádre,n a Peknej lúke budú tento rok maľovať Július Činčár, Danglár, Juraj Oravec, Žltý, Igor Derevenec, Viktor Feher, Juraj Hubinský, Garnart, Irk, Weni, Zmes, Type, Carlos, R, Promin, Dominika Žáková, Katarína Sido, Filip Sabol, Alexandra Barth, Monika Vrancová, Peter Baláž, Peter Králik, Martin Lukáč, Maja Dančáková, Eva Ondová, Ján Vasilko, Dan Jurkovič, Stano Bubán a Miriam Schniererová. 


Študenti Strednej umeleckej školy v Trenčíne Stanislav Krajči, Juraj Hatlas, Martin Kyselica, Filip Ciho, Jakub Šípoš, Filip Taufer a Milan Pleva sa zase postarajú o výzdobu niektorých festivalových stavieb, ako napríklad podstavcov na solárne lampy alebo praktických špakovníkov.


Na trenčianskom letisku sa predstaví aj Trienále textilu – bez hraníc, do ktorého sa budú môcť zapojiť aj návštevníci festivalu. Stačí ak vo štvrtok a v piatok prinesú nejaký kus oblečenia, ktoré sa špeciálne spracuje do 25 metrov dlhej geotextílie, z ktorej bude vytvorená textilno-výtvarná inštalácia Zanechaj svoju stopu. Priamo na letisku zrealizuje veľkorozmernú inštaláciu aj berlínska výtvarníčka Irene Anton. Trienále textilu – bez hraníc sa v Galérii M. A. Bazovského v Trenčíne začína už v piatok 29. júna a návštevníci Bažant Pohody 2012 budú mať na výstavu voľný vstup.


Viac informácií o podujatí nájdete na stránke www.pohodafestival.sk.



Zdroj: Pohoda Festival

Publikoval: Redakcia GREGI.NET