Piaty ročník festivalu Early Melons príde s predvianočnou nádielkou študentských krátkych filmov.

Už po piaty krát ponúkne Medzinárodný festival študentských filmov Early Melons bohatý program pozostávajúci z filmových premietaní, workshopu, Kreatívneho rána, masterclassov a festivalových afterparties.

Early Melons prináša na Slovensko pestrý výber sviežich a nekonvenčných krátkometrážych filmov z celého sveta,  ktoré nie je väčšinou možné nájsť v bežnej distribúcii. Piaty ročník festivalu sa bude konať v  bratislavskej A4 – priestore súčasnej kultúry a v kine Mladosť, kde sa na záver  premietne víťazná kolekcia filmov aj pre “nefestivalových” nedeľných divákov.

[vimeo]https://vimeo.com/80000994[/vimeo]

Píšte si do diárov – v čase od 5. do 8. decembra dozrú  Early Melons!

Už o deväť dní odprezentuje festival Early Melons tvorbu študentov mnohých európskych filmových škôl. Festival reflektuje a prezentuje aktuálny stav študentskej audiovizuálnej tvorby na Slovensku a vytvára platformu pre konfrontáciu s ostatnou európskou tvorbou, posilňuje kultúrnu spoluprácu a partnerstvo medzi rôznymi krajinami a filmovými školami.

Festival sa bude konať v čase od 5. do 8. decembra v priestore súčasnej kultúry A4, ktorý nájdete na Karpatskej ulici 2 v budove YMCA a v kine Mladosť. Prvé tri dni (štvrtok-sobota) prinesieme do bratislavskej A4-ky skoré melóny vzišlé na pôde slovenskej i európskej krátkometrážnej kinematografie – to najlepšie od lokálnych nádejných filmárskych mien, z európskych filmových škôl a festivalov krátkeho filmu. Po ročnej pauze a netradične v zime, sa tešte na bohatú prezentáciu študentskej krátkometrážnej tvorby; hrdiť sa môžme úrodou 77 filmov, ktoré aj vďaka finančnej podpore Audiovizálneho fondu SR odpremietame počas 4 festivalových dní. V nedeľu premietneme kolekciu váťazných filmov v centre mesta, v kine Mladosť.

Základ programu tvorí medzinárodná a slovenská súťaž študentských filmov, ktoré dopĺňajú rôzne tematicky komponované nesúťažné filmové prehliadky a bohatý sprievodný program.

V medzinárodnej súťaži premietneme 29 filmov, ktorým porota zložená z troch členov udelí Grand Prix festivalu a Ceny za najlepší hraný, animovaný a dokumentárny film. Členmi medzinárodnej poroty sú: režisér Václav Kadrnka (ČR), producentka a zakladateľka budapeštianskeho filmového štúdia Mirage Film Studio Andrea Taschler (HU); a Stepjan Hundic (CRO), novinár, teoretik, zakladateľ festivalu Fantastic Zagreb a umelecký riaditeľ Libertas Film Festival v Dubrovníku.

V slovenskej súťaži študentských fimov premietneme 17 filmov domácej produkcie, a trojčlenná porota udelí Cenu za najlepší slovenský film. Členmi slovenskej poroty sú: filmová teoretička, prekladateľka a poetka Mária Ferenčuhová; režisér úspešného filmu Ďakujem, dobre Mátyás Prikler; dramaturg českého pôvodu Jan  Gogola St., ktorý spolupracoval na mnohých významných českých filmoch, ako napr. Kouř, Requiem pro panenku, Je třeba zabít Sekala a i.

Vo štvrtok začneme hravo. Prvý festivalový deň odštartujeme v skoré popoludnie pásmom The Best  Of Fest Anča  – projekciou výberu toho najlepšieho z ponuky žilinského festivalu prezentujúceho animovanú tvorbu. Pokračovať budeme ozvenami pražského festivalu debutujúcich filmárov Fresh  Film Fest. Festivalový výber ponúkne šesť zaujímavých snímok.

Po dvoch festivalových výberoch vás pozývame na verejný a bezplatný Masterclass s Václavom Kadrnkom, členom medzinárodnej poroty, ktorého možno poznáte ako režiséra úspešnej a veľmi pôsobivej snímky 80 dopisů.

V podvečer sa pozrieme na prvú päticu slovenských filmov, ktorá sa pobije o prvenstvo v slovenskej súťaži. Uvidíte filmy ako Andyho žena od režiséra Richarda Staviarskeho či 16 sekúnd Teodora Kuhna.

A na oficiálnom otvorení festivalu o 19:00 premietneme aj pásmo krátkych komédií Severský úsmev, v rámci ktorého odpremietame skutočne veselé snímky zo severu Európy.

V piatok ráno vás pozývame na Kreatívne ráno  s Janom Gogolom st.,  členom poroty slovenskej súťaže. Poznáte ho ako dramaturga nezabudnuteľných filmov ako napr. Kouř, Requiem pro panenku, Je třeba zabít Sekala a i.  Kreatívne ráno je moderný a obľúbený formát, prináša ranné stretnutia s kreatívnymi a inšpiratívnymi osobnosťami z domova i zo zahraničia, ktoré sú úspešné, zrealizovali svoje nápady a radi sa o ne podelia. Okrem inšpirácie ponúka Kreatívne ráno kávu a raňajky zadarmo. www.kreativnerano.sk

V  piatkové  poobedie  sa  bude  konať  Masterclass  s  talianskym  režisérom  a  scenáristom Giovannim Robbianom, ktorý porozpráva o svojej tvorbe. Giovanni počas festivalu zároveň tútorsky povedie intenzívny dvojdňový neverejný workshop miniMIDPOINT, ktorý je určený pre režisérov, scenáristov a iných kreatívcov. Pozor, pre registráciu naň máte k dispozícii už len zopár dní, počas ktorých je nutné zaslať námet/treatment v anglickom jazyku (rozsah 2-5  NS). Pre viac informácií ohľadom workshopu píšte na  simona@earlymelons.com.

V piatok sa tiež stretneme na ďalšom pokračovaní slovenskej súťaže a zahájime aj tú medzinárodnú, a to hneď v dvoch premietacích sériách. “The Best Of” festivalovými výberovkami pokračujeme aj v piatok a nekončíme len za susednými hranicami: povinnou jazdou festivalu je skvelá selekcia z Fantastic Zagreb Film Festivalu. Must see!

Sobotňajší festivalový maratón zahájime divácky ubľúbenou sekciou Malé filmy-veľké mená,  teda krátkymi filmami dnes už slávnych režisérskych mien. Ak chcete vidieť, ako začínal Juraj Jakubisko, Emir Kusturica, Agnieszka Holland alebo Jan Svěrák, začíname uz v sobotu o 11:00. Sobotňajší program bude pokračovať súťaznými sekciami.

Víťazné filmy oboch súťaží budú vyhlásené na záverečnom festivalovom ceremoniáli v sobotu večer. Pre „nefestivalových“ divákov, a pre všetkých, ktorí víťaznú selekciu v sobotu večer nestihnú, je pripravené tzv. Nedeľné premietanie víťazných filmov v centre mesta – v kine Mladosť o 16:00.

V rámci sprievodného programu vás každý festivalový deň po všetkých projekciách hudobne naladí partia DJov doplnená pôsobivým Vjingom – DJ Stroon, Faun, Jakubín, Filip, RNGO,  Mana  a VJ Maťa.

Akreditácie sú v predpredaji na https://interticket.sk/ alebo priamo na mieste konania festivalu.

K dispozícii je akreditácia v hodnote 10 € a jej zľavnená verzia, za ktorú študenti zaplatia 8 €. Umožňujú vstup na všetky projekcie a sprievodné akcie festivalu. Akreditáciu si možno taktiež vopred rezervovať na info@earlymelons.com. V prípade záujmu o novinársku akreditáciu píšte na  dasa@earlymelons.com.

Všetky filmy premietame v pôvodnom znení s anglickými titulkami.

Sledujte web www.earlymelons.com a pribúdajúce novinky. Tešíme sa na vás!
Facebook:  https://www.facebook.com/earlymelons
FB event: https://www.facebook.com/events/1381907098696586/

EM-poster-pink

 Zdroj: Early Melons