Päťmetrová pohovka, dva kilometre káblov a 150 svetiel. Divadelná Nitra hostí technicky najnáročnejšie predstavenie v histórii festivalu.

Koľko hercov sa zmestí na jednu nadľudsky veľkú pohovku na scéne? Koľko kilogramov váži truhlica, v ktorej sa odohrá jedno predstavenie? Či koľko svetiel osvetlí headlinera tohtoročného Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra, ktorý sa uskutoční od 26. septembra do 1. októbra 2014? Za oponou 23. ročníka sa skrývajú rôzne kuriozity.

Festivalový hlavný program prinesie 10 inscenácií zo 6 krajín –z Belgicka, Českej republiky, Maďarska, Nemecka, Slovinska aj Slovenska. A nová sekcia Festival Plus ponúkne 5 inscenácií zo Slovenska a Českej republiky.

PIKOSKA1_NEMECKO_ Bez nazvu c. 1 Opera Herberta Fritscha_foto Volksbuhne_web

Divadelnú Nitru 2014 otvorí 26. septembra 2014 unikátna inscenácia Bez názvu č. 1 // Opera Herberta Fritscha z dielne legendárneho berlínskeho súboru Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz Berlin pod vedením európskej divadelnej hviezdy, herca a režiséra Herberta Fritscha. Divák bude môcť v komickej opere vystopovať rôzne inšpiračné zdroje – od Charlieho Chaplina, nemej filmovej grotesky, surrealistov, francúzskej pantomímy, nemeckého expresionizmu, až po kabaret, happeningy a videoart. Na scéne sa predvedie 12 hercov a traja muzikanti, ktorí zahrajú na rôznych kurióznych nástrojoch – okrem syntetizátorov, bicích, gitár použijú aj hrkálky, škrkátka, hracie skrinky, detské hračky, vrźgajúcu kľuku, ruchové nástroje či pílku na drevo. Navyše budú všetci odetí do jedinečných farebných kostýmov, ktoré pripomínajú salónových hráčov orchestru z 50-tych rokov minulého storočia vyobliekaných ako na revue. Diváci sa môžu tešiť aj na kurióznu dekoráciu – jedinou rekvizitou inscenácie je pohovka oveľa väčších, než ľudských rozmerov: s výškou takmer 1,9 metra a dĺžkou takmer 5,3 metra. Do jej trojmetrovej hĺbky budú herci padať či sa usádzať. Súbor si ju prinesie zo svojej domovskej scény v Berlíne. Divadelná Nitra musí zabezpečiť zo zahraničia tri projektory, aké na slovenskom trhu nemožno zohnať a predstavenie headlinera tohtoročnej Divadelnej Nitry počas dvoch hodín na scéne osvetlí viac ako 150 svetiel a naťahaných bude viac ako dva kilometre káblov. Priamo z Nemecka príde aj 22-členný technický personál, umeleckú, produkčnú a technickú zložku bude tvoriť spolu 37 ľudí. Ide tak o technicky najnáročnejšie predstavenie v 23-ročnej histórii festivalu.

Naopak, bez použitia najmodernejších technických výdobytkov a v minimalistickom štýle sa zaobíde inscenácia Pálenie kníh skvelého belgického performera, spisovateľa a dramatika Pietra De Buyssera, ktorý na scéne predvedie mozaiku aktuálnych problémov sveta – ale z netradičného uhľa – z pohľadu mačky! Na scéne bude len on sám a divákom bude zo zásuviek truhlice, ktorú navrhol slávny belgický výtvarník Hans Op De Beck, vyťahovať najrôznejšie podklady a magické svety. Tajomná truhlica váži 250 kilogramov a  na výšku a hĺbku má 1 meter a na šírku 1,6 metra. Inscenácia sa stala flámskou udalosťou roka, a rovnako ako maďarská inscenácia Cisárska TV, Uhorsko z dielne režiséra Bélu Pintéra a české Zlaté šesťdesiate alebo Denník Pavla J. režiséra Jana Mikuláška, má na konte ocenenie za inscenáciu roka vo svojej domovskej krajine. Slovinská inscenácia Sokol! Iztoka Kovača a Janeza Janšu sa zas vracia ku Kovačovmu kultovému dielu, ktoré v roku 1991 etablovalo slovinský súčasný tanec na medzinárodnej scéne.

PIKOSKA0_NEMECKO_ Bez nazvu c. 1 Opera Herberta Fritscha_foto Volksbuhne_web

V hlavnom programe a vo Festivale Plus už tradične nechýbajú ani slovenské inscenácie. Zaujímavosťou je, že viacerí slovenskí herci sa stretnú na tohtoročnej Divadelnej Nitre na niekoľkých javiskách v rôznych predstaveniach. Martin Nahálka sa predstaví dokonca v troch slovenských inscenáciách – v Láskavých bohyniach Slovenského národného divadla, v Potkanoch Divadla Andreja Bagara v Nitre a aj pod šapitó pre 180 divákov Teatra Tatra v Majstrovi a Margaréte, aj Milana Ondríka uvidia diváci aj v Láskavých bohyniach aj v inscenácii Majster a Margaréta, v Láskavých bohyniach hrá aj Táňa Pauhofová, ktorá hrá zároveň v Kapitále Divadla Aréna a Peter Oszlík si zahrá aj v Potkanoch aj v Majstrovi a Margaréte.

Najväčší súbor pricestuje na Divadelnú Nitru zo Žiliny – až 49 osôb zavíta na festival s produkciou 2´ 16” a pol: Vesmírna odysea z pera známeho súčasného hudobného skladateľa a dirigenta Mareka Piačeka, ktorú naštudovali v nezávislom centre Stanica Žilina – Záriečie. V detskej opere, ktorú uvedie Divadelná Nitra v novej sekcii Festival Plus, vystúpi 26 detí, 5 dospelých filharmonikov, 1 dirigent, ostatní členovia prídu ako technický personál a rodičovský dozor.

Aktuálne informácie o  Divadelnej Nitre na www.nitrafest.sk a https://www.facebook.com/divadelna.nitra

Zdroj: Divadelná Nitra