Dnes sa začína Divadelná Nitra, divákov čaká päťdňový divadelný maratón!

Päť dní plných špičkového európskeho aj slovenského divadla, stretnutí s výnimočnými hereckými a režisérskymi osobnosťami a bohatého sprievodného programu čaká na návštevníkov Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra, ktorý sa začína dnes, 26. septembra 2014, a potrvá do stredy 1. októbra 2014.

V hlavnom programe si diváci budú môcť pozrieť 10 inscenácií uznávaných tvorcov z Belgicka, Česka, Maďarska, Nemecka, Slovinska aj Slovenska. Priamo na pódiu si vychutnajú fascinujúce výkony 87 hercov, tanečníkov a hudobníkov.

FOTO_Collavino

Festival sa dnes slávnostne začne inscenáciou medzinárodne presláveného berlínskeho súboru Volksbühne. Komickú operu Bez názvu č. 1 // Opera Herberta Fritscha uvidia slovenskí festivaloví diváci ako jedni z prvých na svete – legendárni umelci ju totiž na Divadelnej Nitre predvedú v medzinárodnej premiére. Enfant terrible nemeckej réžie, oslavovaný provokatér Herbert Fritsch sľubuje Divadelnej Nitre jedinečný zážitok. V sobotu 27. septembra sa s ním verejnosť bude môcť osobne zoznámiť na tradičných festivalových stretnutiach Raňajky s … , ktoré budú každodenne hostiť režisérov inscenácií hlavného programu.

Návštevníci si môžu aj počas festivalu zakúpiť vstupenky na predstavenia vo festivalovej pokladnici v Divadle Andreja Bagara v Nitre denne od 10:00 až do začiatku posledného predstavenia a online na www.nitrafest.sk 

Mottom 23. ročníka je otázka Načo umenie? „Prinesieme divadlo ako cestu dejinami, divadlo ako obraz sociálnych konfliktov, divadlo ako politický manifest, divadlo ako denník umelca, divadlo ako výsmech dnešného životného štýlu, divadlo ako obraz súčasného sveta aj divadlo ako čistú zábavu,” vysvetlila riaditeľka Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra Darina Kárová. „Budeme sa spolu pýtať vážne i hravo, aký zmysel má umenie, aké môžu byť jeho témy a prejavy, o čom vypovedá, aký má vplyv na človeka, či dokáže zasiahnuť do histórie, aké je jeho postavenie v spoločnosti, kto ho potrebuje, kto ho má podporovať,” dodala. 

Hviezda maďarského divadla Béla Pintér prinesie na scénu Cisársku TV, Uhorsko, odvážnu inscenáciu s množstvom humoru, v ktorej si tvorcovia úplne bez rešpektu berú na mušku aj súčasnú politickú situáciu našej susednej krajiny. Stala sa najlepšou inscenáciou maďarskej nezávislej scény.

SLOVENSKE KOMORNE DIVADLO MARTIN_EUROPEANA2

V súčasnosti žiadaný a oceňovaný český režisér Jan Mikulášek prinesie do Nitry najlepšiu inscenáciu roka 2013 – Zlaté šesťdesiate alebo Denník Pavla J. Je jedinečným svedectvom o dobe, ktorá dala československému filmu také osobnosti ako Věra Chytilová, Jiří Menzel, Miloš Forman, ale aj Pavel Juráček.

Ozajstný koncert osobností – aj tak možno označiť tanečnú inscenáciu Sokol! dua medzinárodne etablovaných umelcov a dvoch kľúčových postáv slovinskej divadelnej scény – Iztoka Kovača a Janeza Janšu.

Hravé, magické a angažované divadlo zavíta z Belgicka. Pálenie kníh skvelého performera Pietra De Buyssera a výtvarníka Hansa Op de Beecka podáva aktuálnu výpoveď o dnešnom svete. Inscenácia sa stala udalosťou flámskeho divadla roku 2012.

Video ochutnávka zahraničného programu: 

Video ochutnávka slovenského programu tu: 

Na Divadelnej Nitre už tradične nebudú chýbať ani domáce diela. Slovenské inscenácie tento rok vyberal do programu festivalom oslovený kurátor – režisér a umelecký šéf Divadla Andreja Bagara v Nitre Svetozár Sprušanský. Festivalovým divákom ponúkne Láskavé bohyne z Činohry Slovenského národného divadla, Kapitál z Divadla Aréna, Europeanu – Stručné dejiny dvadsiateho storočia zo Slovenského komorného divadla Martin, Svedectvo krvi z Činohry štátneho divadla Košice a Potkany z dielne svojho domovského divadla.

Všetky predstavenia sa uskutočnia v Divadle Andreja Bagara v Nitre a v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre a budú tlmočené do slovenčiny a angličtiny.

Ďalšich 5 českých a slovenských divadelných diel prináša sprievodná sekcia Festival Plus, diváci sa môžu tešiť na detskú operu 216” a pol: Vesmírna odysea zo Stanice Žilina – Záriečie, svetovú klasiku pod divadelným šapitó Majster a Margaréta známeho súboru Teatro Tatro, súčasnú tanečnú inscenáciu zoskupenia ALT@RT z Prahy – Terezy Ondrovej a Petra Šavela Chlapci, ktorí sa radi hrajú s bábikami a dramatizácia kultového filmu Larsa von Triera Dogville zo Starého divadla Karola Spišáka v Nitre. Divadelná Nitra po prvýkrát vypraví zájazd mimo Nitry, čím chce začať tradíciu „divadelných ciest za dobrým divadlom“ počas celého roka. Teraz v spolupráci so Stanicou Žilina – Záriečie ponúkne predstavenie Informátori kultového českého zoskupenia Farma v jeskyni.

Divadelná Nitra bude aj diskutovať. Divákov pozýva na neformálnu, provokatívnu verejnú debatu 27. septembra. Načo umenie? sa bude pýtať moderátor Štefan Hríb slovinského performera Janeza Janšu, vysokoškolského pedagóga a estetika Ericha Mistrika, filozofa a estetika Petra Michaloviča a riaditeľky Divadelnej Nitry, kultúrnej manažérky a aktivistky Dariny Károvej.

Téma Načo umenie? sa odrazí nielen v divadelných inscenáciách, ale aj vo vyše 50 podujatiach bohatého sprievodného programu, ktorý prinesie na nitrianske námestie, do ulíc, na parkoviská, do výkladov, na reklamné plochy a do verejného priestoru mesta unikátne hudobné, výtvarné aj divadelné akcie, happeningy, koncerty, workshopy, súťaže pre dospelých i pre deti v programových častiach iné_námestie,

Biela noc, Festival deťom, Fest_market.

Posledný deň festivalu, 1. október 2014, bude Deň bez umenia, iniciatíva, ktorá sa rozbehla na jar 2014 a má symbolicky upozorniť na ohrozenú existenciu umenia. Počas dňa sa stretnú členovia Asociácie Divadelná Nitra s verejnosťou, oboznámia ju s cieľmi celoslovenskej iniciatívy a jej aktivitami či podporovateľmi.

Aktuálne informácie o Divadelnej Nitre sledujte aj na www.nitrafest.sk, www.nacoumenie.sk a https://www.facebook.com/divadelna.nitra

divadelná-nitra-2014-2-450x360

Zdroj: Divadelný ústav