PARASPORT24 tour má za sebou 13. ročník, hendikepovaným a sociálne slabým rozdal 5 tisíc eur!    

PARASPORT24 tour má za sebou úspešný 13. ročník. Cyklistický pelotón zložený z hendikepovaných športovcov a známych osobností odštartoval 31. mája a skončil sa 3. júna vo Vršateckom Podhradí. Naprieč trenčianskym krajom pomáhali hendikepovaným a sociálne slabým aj Zuzana Vačková, Danka Barteková, Jakub Petraník a po prvýkrát Juraj Bača. Cyklistický pelotón prešiel desiatky kilometrov a rodinám rozdal celkovo 5 tisíc eur!

13. ročník PARASPORT24 tour mal zastávky v obciach Zamarovce, Nemšová, Mikušovce, Skalka nad Váhom a v kúpeľoch Trenčianske Teplice. Tento rok prešli cyklisti kvôli pandémii „len“ desiatky kilometrov.

„Každý rok je atmosféra skvelá. A to hlavne preto, že sa snažím do nášho tímu vyberať ľudí, ktorí sú naladení robiť veci podobne ako ja, a to s pozitívnou emóciou. Bolo nás spolu 40 a každý prispel rovnako sebou a spoločne sme pomáhali. A vytvárali tak opäť niečo pre ľudí. Sme všetci plní skvelých zážitkov, spoločne s ľuďmi, ktorým sme pomáhali,“ neskrýva radosť organizátor podujatia Miroslav Buľovský z občianskeho združenia PARASPORT24.

Tohtoročný PARASPORT24 tour pomohol hendikepovaným a sociálne slabým rodinám finančne aj materiálne. A to vďaka rôznym grantom, partnerom a akciám, ktoré občianskemu združeniu zarábajú financie. Počas 13. ročníka rozdali rodinám veci v hodnote takmer 5 tisíc eur.

„Pomohli sme viacerým, ale viac som sa pristavil pri jednej rodine zo Zamaroviec. Sociálna komisia obce si ju vybrala z dôvodu, že sa v marci sami pustili do šitia rúšok a darovali obci, nemocnici v Trenčíne a známym vyše tisícku. Krásni ľudia zo skromných pomerov, „neskromne“ veľa pomáhali v pandémii. A krásne je aj to, že v obci ani len netušia o hendikepe ich dcérky Karolínky, ktorá má 70-percentnú sluchovú vadu. Pred rokmi museli absolvovať množstvo dôležitých lekárskych vyšetrení a dnes je aj vďaka ich pozitívnemu prístupu Karolínka usmiata a krásne bojuje so svojím hendikepom. Veľmi radi pomáhame najmä takýmto ľuďom, ktorí sú „tichý bojovníci“, ktorí si nič nepýtajú, nesťažujú si, ale ešte aj pomáhajú,“ tešil sa Miroslav Buľovský.

Cyklistický pelotón tvoria pravidelne aj osobnosti Bibiana Ondrejková, Přemysl Boublík,  Marianna Ďurianová, Martin Harich, Jakub Petraník a po prvýkrát Juraj Bača. Nechýbala ani športová strelkyňa, olympionička a držiteľka niekoľkých medailí z majstrovstiev sveta Danka Barteková.  

„Hoci som pred dvoma rokmi prišla podporiť priateľov z PARASPORT24 pred štartom, nikdy som kvôli tréningom nemohla absolvovať cyklotúru. Musím priznať, že je to skvelý zážitok. Okrem toho, že spoločná trasa spája nás zdravých s hendikepovanými, podporujeme sa a pomáhame si, je to úžasne motivačný zážitok. Obdivujem vnútornú silu a odhodlanie všetkých, ktorí s nami šli na handbikoch či bez protéz a takmer som im nestíhala! A myšlienka, že si pomáhame navzájom, odovzdávame pomoc sociálne slabším rodinám, je úžasná, každý z nás sa cítil potrebnejší, štedrejší a dalo to našim spoločným výkonom veľký zmysel. Toto si z PARASPORT24 odnášam. Keď budem môcť, určite sa k pelotónu pripojím aj na budúci rok.“  vyznala sa Danka Barteková.

Herečka Zuzka Vačková sa na akcii zúčastnila po šiestykrát a na partiu okolo združenia PARASPORT24 sa veľmi tešila. 

„Sú to pre mňa vždy výnimočné chvíle, keď som mohla tráviť čas s týmito pre mňa nesmierne inšpiratívnymi osobnosťami. Takí sú totiž kamaráti na handbikoch a celá partia, ktorá sa tam stretáva. Akcia a komunikácia je založená na akceptácii, láske, podpore a nezištnosti, čo mi vždy robí dobre na duši. Táto akcia je výnimočná nielen tým, že spája ľudí s hendikepom so športovcami a osobnosťami mediálneho sveta, ale aj tým, že sa snaží pomáhať sociálne slabým rodinám v obciach, cez ktoré bicyklujeme. Bolo to krásne, podnetné, plné emócií a empatie. Opäť z toho budem celý rok žiť,“ prezradila Zuzana Vačková.

Občianske združenie PARASPORTt24 vzniklo v roku 2006 a venuje sa organizácii rôznorodých projektov na podporu ľudí s hendikepom, ktorí ako jednotlivci majú obmedzené podmienky na získavanie finančných a iných prostriedkov pre vlastný rozvoj. Tým ktorým pomôže, potom ďalej pomáhajú hlavne sociálne slabším rodinám po celom Slovensku.

Tento rok plánuje PARASPORT24 od septembra ďalšie prednášky po stredných školách. 20. novembra chystá ôsme pokračovanie projektu Hudba bez bariér tentokrát v Spišskej Novej Vsi s headlinerom Tomášom Klusom. Všetky informácie nájdete na www.parasport24.com. Krátky zostrih, ako to vyzeralo na PARASPORT24 tour nájdete na https://www.youtube.com/watch?v=v8mgLZWAW4c&feature=youtu.be 

Zdroj: NK Factory