P. Maxin-Čegiňová sa pozrie do hĺbky Krysařovej duše!

Legenda o Krysařovi je mystickým príbehom cudzinca, ktorý prichádza do malého mestečka s vizitkou človeka prinášajúceho nešťastie. Jeho prítomnosť zvýrazňuje proroctvo záhadného starca o blížiacej sa katastrofe.

Cez sériu dramatických epizód sa Krysař dostáva do finále, kedy okrem milovanej Agnes vyhubí silou magickej píšťaly celé mesto. Na motívy novely Viktora Dyka spracoval pozoruhodné dielo v muzikálovej verzii Daniel Landa. Premiéra v roku 1996 fascinovala, okrem iného, aj tým, že spolu s manželkou Mirjam nemali s touto umeleckou kategóriou žiadne skúsenosti, no ich debut sa stal postupne kultom.

Krysař nie je len seriálom udalostí, v ktorých hrá hlavnú úlohu láska, vášeň a pokušenie, ale autor na triednych rozdieloch poukazuje i na to, že človek s mocou v rukách získava nevyspytateľnú identitu, čím sa dostáva na tenký ľad, odkiaľ sú fatálne následky vzdialené iba na krok. Obyvatelia mestečka rozohrajú vlastné party bez toho, aby si uvedomili, že Osud im varovaním dal poslednú šancu. Muzikálový príbeh však neprináša iba nekompromisnú kritiku spoločenských pomerov. S Agnes vstupuje na pódium aj nádej a dôvod veriť v krajšie zajtrajšky. V role životnej lásky mystického hrdinu sa v roku 2000 prvýkrát predstavila Petra Maxin–Čegiňová. Na konkurze pre Divadlo Jonáša Záborského v Prešove si ju Daniel a Mirjam Landovci vybrali do všetkých troch ženských postáv, ale na javisku sa predstavila iba ako Agnes. Keď sa projekt presunul na Novú scénu do Bratislavy, obidvaja autori muzikálu ju oslovili s ponukou účinkovať aj v hlavnom meste, kde v hlavnej úlohe alternovala s Katarínou Hasprovou. Po polroku sa rozhodla dať prioritu iným projektom a hoci sa neskôr z pódií na chvíľu stiahla pre materské povinnosti, k muzikálu sa vrátila v Divadle CASSIA Košice ako Izabel v Matúšovi Čákovi Trenčianskom. Najbližšie ju budú môcť diváci vidieť znovu v Krysařovi. „Po materskej dovolenke som sa rozhodla, že sa chcem k muzikálu vrátiť, lebo ma baví a milujem ho. Na javisku sa cítim ako ryba vo vode, preto som privítala možnosť zahrať si v Matúšovi Čákovi Trenčianskom. Po rokovaniach s pražským Divadlom Kalich som dostala súhlas, aby som v Košiciach mohla hrať v Krysařovi opäť Agnes, na čo sa veľmi teším,“ uviedla Petra Maxin-Čegiňová, ktorá s košickou dancefloorovou zostavou D Nigth získala dve ceny Grammy a na festivale MTV na Ukrajine vystúpili s kapelou ako špeciálni hostia pred viac ako 70 000 divákmi.

Od roku 1996 si muzikál Krysař pripísal na konto viac ako 1 000 repríz a úspech nežal iba v Česku, či na Slovensku, ale mimoriadnym spôsobom zaujal i v zahraničí. Samostatnou kapitolou je brilantné hudobné majstrovstvo D. Landu. Skladby z jeho dielne katapultujú predstavenie k nezameniteľnému a nezabudnuteľnému zážitku. Po jeho uvedení na scénu získali albumy Krysař I. a Krysař II. v priebehu jedného mesiaca Zlatú platňu. Od roku 2002 sa hrá muzikál v novej úprave holandského choreografa Dirka Smitsa, no prekvapením sú tiež kostýmy a výpravné dekorácie. „Úlohu Agnes som si nemusela pripomínať skoro vôbec. Niekedy dostanete rolu, ktorá je celoživotnou a dovolím si povedať, Agnes je práve tou postavou, ktorá ma chytila za srdce. Pravdou je, že predtým bola iná scéna a nové sú i choreografie, no trvalo mi to iba týždeň, kým som sa ich naučila,“ dodala s úsmevom P. Maxin-Čegiňová.

Príbeh Krysařa a Agnes má v muzikáli vlastné miesto. Muž, o ktorom všetci tvrdia, že nosí iba nešťastie, a preto z neho majú strach, nie je vhodná spoločnosť pre richtárovu dcéru. Ostrovanka sa však postaví predsudkom a svoju lásku povýši nad strasti, ktoré ju čakajú. „Agnes sa zamiluje do muža, ktorým každý opovrhoval. Hoci bol otrhaný, preskočila medzi nimi iskra. Niekedy môžu ľudia, podobne ako Krysař, pôsobiť zlým dojmom, no pokiaľ sa nepozrieme dovnútra človeka, môžeme sa mýliť. Agnes sa pozrela do hĺbky Krysařovej duše a pochopila od prvej chvíle, že je to jej osudový muž. Snáď aj kvôli tomu patrí tento muzikál medzi nadčasové diela. I keď vznikol v minulom tisícročí, stále divákov osloví a prekvapí bez ohľadu na počet repríz,“ pripomenula P. Maxin-Čegiňová.

Slovenské publikum sa môže na Krysařa tešiť 18. – 20. decembra v Divadle CASSIA Košice. Lístky sú v predpredaji v sieti Ticketportal a v pokladni divadla.

Zdroj: GRAND STUDIO, s.r.o.