Otvárací koncert Outlook Festivalu bude tento rok epický!

Magický amfiteáter v Pule sa v stredu štvrtého septembra naposledy zafarbí farbami festivalu Outlook. Konať sa tu totiž bude posledný otvárací koncert festivalu. Festival sa sťahuje na nové miesto, a my tak budeme mať poslednú možnosť vychutnať si magickú atmosféru starorímskej arény.

https://www.facebook.com/outlookfestival/videos/2590980274277724/

Aréna ponúka nezabudnuteľný akustický a vizuálny zážitok, a určite vám odporúčame otvárací koncert vidieť, ide naozaj o posledný tanec na tomto úžasnom mieste. Do jeho areálu sa ľahko dostanete lodnými taxíkmi, ktoré sú pripravené pre návštevníkov špeciálne kvôli otváraciemu koncertu(sú k dispozícii pred koncertom aj po koncerte) a plavia sa medzi areálom Fort Punta Christo, kde sa koná hlavný festival a prístavom v Pule, ktorý je len niekoľko desiatok metrov od amfiteátra. Nezabudnime pripomenúť, že lístky na Outlook Festival nezahŕňajú otvárací koncert a treba si ich zakúpiť osobitne. Line up otváracieho koncertu je už tradične veľmi silný, poďme si teda jednotlivých interpretov predstaviť.

Andy C

Andy C je nepochybne jednou z najdôležitejších postáv vývoja drum and bass hudby. Ako DJ stál pri jeho počiatkoch v deväťdesiatych rokoch, v roku 1992 spoločne s Ant Milesom založili RAM Records. Tento label vydával EPčka mnohých popredných producentov tohto žánru, a rýchlo sa stal jedným z hnacích motorov drum and bassu. O rok neskôr, ako súčasť dua Origin Unknown, spoločne s Milesom vydali jednu z klasík, Valley of the Shadows. Vďaka neustálym remixom a reedíciam sa rýchlo stala hymnou tohto žánru. Neskôr sa Andy C a Miles spojili so Shimonom, a sformovali ospevovanú super skupinu Ram Trilogy. Napriek obrovskému úspechu sa mu v tých dobách podarilo zostať v anonymite, a ako Andyho Clarka ho poznalo len zopár vyvolených. To mu dodalo punc tajomna a stala sa z neho ikona uzavretej, a pritom vášnivej, britskej drum n bassovej scény. Aj jeho fanúšikovia ho poznali len ako Andyho C. Do arény v Pule nás príde roztancovať svojim nadupaným setom.

Loyle Carner

Tento britský raper pochádzajúci z južného Londýna prinesie na otvárací koncert Outlook Festivalu rýmy diktované jeho charakteristickým poetickým flowom, a podfarbené teplými jazzovými podmazmi pripomínajúcimi acid-jazz hip-hop deväťdesiatych rokov. Pozornosť širšieho publika si získal v roku 2017, keď bol jeho debutový album Yesterday’s Gone nominovaný na prestížnu cenu Mercury Prize. Na ňom Loyle rapuje o mladosti, a ako realita často zasiahne do našich úmyslov a plánov. Nečakajte žiadny vyhypovaný grime, ktorý momentálne prežíva mimoriadne úspešné obdobie. Toto je čistý britský rap popretkávaný drobnosťami odkazujúcimi na Carnerove každodenný život. Zatiaľ čo väčšina raperov sa snaží publikum pritiahnuť textami o peniazoch, sláve, a ženách, Loylove texty sú omnoho osobnejšie a citlivejšie, a jedinou dominantnou ženou v nich je jeho mama. Jeho introspektívne a nezvyčajne úprimne texty zaujali milovníkov alternatívneho hip-hopu aj kritikov. V apríli tohto roku vydal svoj druhý album, Not Waving, but Drowning, a my sme na jeho živé vystúpenie nesmierne zvedaví.

Flohio

Južný Londýn bude štvrtého septembra v Pule reprezentovať aj mladá raperka Flohio. Celým menom sa volá Funmi Ohiosumah a má nigérijské korene. Pozornosť priťahuje svojimi dravým a rýchlym diktátom, inteligentnými textami a produkciami, ktoré mažú hranice žánrov. Dunivé industriálne techno sa na jej skladbách mieša s kovovými grimom a občasným tradičnejším klubovým hip-hopom. Aj ona je živým dôkazom toho, že žijeme v čase, kedy britský rap zažíva skutočne výnimočné obdobie. S jej silnými textami a nekompromisným prejavom predstavuje budúcnosť, kam by sa tento žáner mohol uberať. Označiť ju za grimovú raperku je nepresné kvôli širokému spektru hudby, ktorú tvorí. Debutovala v roku 2016 EPčkom Nowhere Near, a ešte stále čakáme na jej prvý štúdiový album. Medzitým sa objavila napríklad v nahrávke Modeselektoru Wealth, či len prednedávnom na najnovšom tracku od The Streets. Naomi Cambell ju v roku 2018 v magazíne Vogue zaradila medzi ženy, ktoré zmenia našu budúcnosť. Možno už onedlho na Opening koncerte Outlook Festivalu!

Shy FX

Jeho debutovou nahrávkou bola skladba „Jungle Love“ vydaná v roku 1992 vydavateľstvom Permission to Dance. Onedlho na to podpísal zmluvu s vydavateľstvom S.O.U.R., a v roku 19994 vydal svoju prelomovú ragga jungle skladbu „Original Nuttah“ v spolupráci s MC UK Apache. Tá sa stala jednou z najnákazlivejších ragga-jungle hymien všetkých čias a Shy FX sa stal jedným z najrešpektovanejších producentov jungle. Počas svojej kariéry spolupracoval s anglickým drum and bassovým producentom T Power pod názvom Ebony Dubsters, alebo ako Shy FX & T Power. Táto kolaborácia sa stala kľúčovou a ich spoločná skladba „Shake Ur Body“ v spolupráci s Di z roku 2001 im priniesla 7. mieste v UK Singles Chart.

Mala & The Outlook Orchestra

Mala je jednou polovicou z uznávaného dua Digital Mystikz. Tento londýnsky producent, DJ a majiteľ labelu DMZ, ešte počas dospievania objavil reggae hudbu, ale bol to drum and bass a jungle, prostredníctvom ktorých vstúpil do sveta bass music. Jungle, štýl, ktorý často sampluje iné žánre, ho zasa nasmerovalo k žánrom ako jazz alebo funk, a popritom sa vrátil aj k úvodnému reggae. Začiatok nového milénia strávil hraním dubstepu po londýnskych kluboch a na pirátskej rádiovej stanici Rinse FM. Po tejto etape jeho života sa dal dokopy s DJom Cokim a spoločne vytvorili producentské duo Digital Mystikz. Neskôr sa k nim pridali ďalší dvaja kamaráti, Loefah a Sgt. Pokes, a štvorica založila dubstepovú párty DMZ club night. Tá neskôr prerástla do ich vlastného labela DMZ, ktorý je jedným z pilierov undergroundovej dubstepovej scény. Na otváracom koncerte ho budeme mať možnosť vidieť s tradične skvelým The Outlook Orchestrom.

Gentlemenan’s Dub Club

Táto deväťčlenná partička z Leedsu, ktorá vznikla v roku 2006, sa preslávila najmä vďaka svojim nesmierne energickým koncertom po festivaloch na celom svete. Doma sa cítia hlavne v dube, ska a roots reggae. Kombinujúc xy a yc prinášajú tie najlepšie žúry a tancovačky pre davy každého veku, často končiace mosh pitmi, ktoré pripomínajú ska večery osemdesiatych rokov. Live efekty a mixy v harmónii vytvárajú čistý zvuk, ktorý sľubuje skutočne hypnotický zážitok. Predstavte si k tomu jedinečnú atmosféru, ktorú ponúka aréna v Pule, a dostanete niečo, čo si nemôžete nechať ujsť.

Napísala: Tamara Zaťková