Opening Concert Outlook Festival 2017

Prázdniny sa nám preklopili do druhej polovice, a pomaly ale isto sa blíži aj vrchol leta každého fanúšika poctivej bass music – festival Outlook, ktorý sa tradične koná v chorvátskej Pule. Tento rok sa môžeme tešiť na jubilejný 10. ročník tohto mimoriadne obľúbeného letného festivalu, ktorý opäť určite prinesie mnoho fantastických koncertov. Chýbať nebude ani tradičný opening koncert v rímskom koloseu, ktorý vypukne už za necelý mesiac, v stredu 6. septembra.

Nádherná staroveká aréna je jednou z najväčších, ktoré sa zachovali až do dnes, a v Pule stojí už 2000 rokov. Tento rok budeme mať príležitosť si tu vychutnať vystúpenia Dizzee Rascala, ktorý má pripravený špeciálny Outlook set spoločne s ostrieľaným DJ Shadowom. Takisto vystúpi aj The Outlook Orchestra, tak si ich poďme spoločne trošku predstaviť.

Dizzee Rascal je britský producent a najmä MC pochádzajúci z Londýna. Je považovaný za jedného z priekopníkov grime-u, ktorý svojou tvorbou ovplyvnil viacero generácii. Jeho debutový album „Boy in da Corner“ z roku 2002 získal prestížnu Mercury Prize, a dnes je považovaný za grimeovú klasiku. Odvtedy vydal ďalších 5 dosiek, z ktorých tá posledná, „Raskit“, vyšla len pred približne dvoma týždňami. V roku 2010 triumfoval aj na Brit Awards ako najlepší britský spevák. Jeho single sa takisto častokrát držali na popredných priečkach hitparád, a má za sebou spolupráce s menami ako Calvin Harris, Florence and the Machine, Will.i.am, Basement Jaxx, či DJ Fresh.

DJ Shadow vo svojej rannej tvorbe miešal funk, rock, hip hop, ambient, jazz a soul a dnes je považovaný za jednu z najvýznamnejších postáv, ktoré sa zaoberajú vývojom experimentálneho hip-hopu. Zo začiatku bola jeho inšpiráciou najmä stará hip hopová tvorba, a neskôr sa ňou stali úspechy crews ako Eric B. & Rakim, Ultramagnetic MCs a Public Enemy – všetko formácie, ktorých neodmysliteľnou súčasťou boli Djs.

The Outlook Orchestra je kapitola sama o sebe – zoskupenie 20 špičkových britských hudobníkov, ktoré dopĺňajú najlepší vokalisti a MC’s bass scény. Spoločne v koloseu odpália tie najväčšie pecky z klubov z celého sveta.

Roots Manuva je jeden z titanov britskej černošskej hudby. Každý jeho nový album je považovaný za udalosť, a pokiaľ je taký dobrý ako doska „Bleeds“, môžeme hovoriť o hudobnej udalosti roka. Na scéne sa objavil v roku 1994 a po niekoľkých spoluprácach a hosťovaniach vydal svoj vlastný debutový album „Brand New Second Hand“ v roku 1998, ktorému sa darilo tak ako u kritikov aj u fanúšikov. Po tomto úspechu sa od neho očakávali veľké veci, a on tieto očakávania naplnil albumom „Run Come Save Me“ z roku 2001, ktorý mu vyniesol nomináciu na prestížnu Mercury Prize, a nachádza sa na ňom dnes už klasika „Witness“.

Congo Natty, známy aj ako Rebel MC, je anglický jungle producent, ktorý svoju kariéru začal v 80. rokoch ako člen hip-hopovej/dance formácie Double Trouble. Vďaka skladbe „Just Keep Rockin‘ “ z roku 1989 sa meno Rebel MC dostalo do širšieho povedomia celej krajiny predtým ako prišiel skutočný hit v podobe skladby „Street Turf“. Ujal sa najmä popovo rapový sound, ktorý ale nebol presne to, čomu sa Congo Natty chcel venovať. Preto formácia zanikla a namiesto toho využil svoj úspech na to, aby mohol svoju energiu koncentrovať na hudbu, ktorá viac zodpovedala jeho predstavám. V roku 1991 vydal druhý album, „Black Meaning Good“ na ktorom skombinoval britské hardcore techno zo začiatku 90. rokov s dubovými beatmi. Úspešne integroval hviezdy jamajského reggae ako Dennis Brown, Tenor Fly, and Barrington Levy do modernej dance music, a tak položil základy štýlu, ktorý sa neskôr začal nazývať jungle.

Keby chcete artistku Jennu G opísať troma slovami, najvýstižnejšie by boli silná, emotívna a sexy. Často nazývaná aj kráľovná drum & bassu, Jenna je hudobnou nadšenkyňou, herečkou, performerkou, skrátka umelkyňou vo všetkých smeroch. Už 10 rokov stojí na čele undergroundovej hudobnej scény s jej ohromnými vokálmi, emotívnymi textami, poctivým zvukom a živými vystúpeniami, z ktorých sála neuveriteľná energia.

Foreign Beggars sa sformovali v roku 2002, a toto multižánrové britské trio sa vyvinulo z undergroundových hip-hoperov na elektronický crossover, pričom si stále dokázali zachovať ich neuveriteľnú energiu zo štúdiových nahrávok a jedinečných živých koncertov. Na svojom konte majú doteraz 5 štúdiových albumov. Táto skupina, skladajúca sa z MCs Orifice Vulgatron a Metropolisa, ktorých dopĺňa DJ Nonames, si vybudovala svoju neotrasiteľnú reputáciu najkreatívnejších a najrozmanitejších umelcov, vďaka túžbe posúvať hranice vo všetkých smeroch. Spolupracovali s plejádou producentov a umelcov venujúcim sa elektronickej hudbe.

General Levy je ozajstný veterán britskej urban music scény, ktorý vyrastal na reggae beatoch a černošskej kultúre. K hudbe ho priviedol najmä jeho brat, ktorý ho previedol všetkými možnými žánrami. Čoskoro začal písať vlastné texty, a s kamarátmi vytvoril svoj prvý sound system Third Dimension. Vo veku 19 rokov sa mu dostalo medzinárodnej pozornosti a niekoľkých ocenení – best reggae album, best single(„Heat“), a UK premiere MC. Potom prišiel svetový úspech, keď sa jeho skladba „Incredible“ vyšplahala na najvyššie priečky svetových mainstreamových hitparád a zároveň do filmov Ali G Indahouse a Seuls Two.

Mad Professor, ako nasledovník velikána Lee Schratcha Perryho, je jedným z popredných producentov druhej vlny generácie dub reggae. Za svoju kariéru vyprodukoval obdivuhodné množstvo nahrávok, z ktorých sa najviac preslávil dnes už legendárnou sériou „Dub Me Crazy“. Postupne si začal zariaďovať vlastné štúdio, ktoré sa mu podarilo otvoriť v roku 1979 pod názvom Ariwa. Napriek pomalšiemu rozbehu sa mu podarilo preraziť v polovici 80. rokov s nahrávkami od mien ako Sandra Cross, Johnny Clarke, Peter Culture, Pato Banton a Macka B. V roku 1991 sa spojil s U-Royom, a spolu nahrali klasiku “True Born African”. Potom produkciu znížil, a viac sa sústredil na živé vystúpenia po celom svete. Svoje prsty má aj v remixoch mnohých mimožánrových hudobníkov ako sú Sade, Beastie Boys, Rancid, Jamiroquai, Depeche Mode. Jedným z jeho najznámejších projektov je dub verzia albumu Protection od Massive Attack, ktorý v roku 1995 vyšiel pod názvom No Protection.

Okrem vyššie spomenutých sa v rámci The Outlook Orchestra predstavia ešte Loyle Carner, Pharaohe Monch, Horace Andy, Dawn Penn, Nanci Correia, Phoebe aka Iron Dread, Newham Generals, Killa P, Akala, Jehst, Flowdan, Ruby Wood, Adrian Sherwood, Ali Thynne (bicie 1), Eddie Hick (bicie 2), Chris Fatty Hargreaves (basa), Tom Varral (gitara), Junior Alli-Balugon (perkusie), Ashley Henry (klávesy), Matthew Roberts (trumpeta), Josh Arcoled (alto saxofón), Nubya Garcia (alto saxofón), Jason Yarde (baritón saxofón), Courtney Brown (trombón), Dom Howard (foh) všetci pod taktovkou dirigenta Tommy Evansa.

Dovidenia 6. septembra v pulskom koloseu!

Tamara Zaťková