Open Air Festival 2012: Tretí ročník je za nami!

Letisko v Panenskom Týnci (CZ) sa aj tento rok premenilo na dejisko zaujímavého hudobno-kultúrneho festivalu Open Air Festival. Od 9. do 11. augusta sa na letisku ukázalo viac ako 20 000 návštevníkov. Aj napriek tomu, že počasie nedoprialo viac slnka a tepla, fanúšikovia si naplno vychutnali koncerty a z festivalu odchádzali s množstvom nezabudnuteľných zážitkov.

Vo štvrtok bola prístupná prvá z dvoch častí letiska. Otvorené boli prevažne menšie tanečné stage, ideálne na warm up. Je prekvapivé, ako sa priestory naplnili už v tento úvodný deň. Asi najvýraznejší bol Amundsen stage, kde sa v priebehu noci vystriedalo viac žánrov elektronickej hudby.

V piatok sa návštevníkom otvorili aj brány druhej časti letiska, kde boli postavené hlavné pódia. Piatkový deň bol aj tento rok ladený v znamení tanečnej hudby. Ako headliner sa predstavil Fatboy Slim, ktorý sa objavil pred pár rokmi aj na Slovensku. V Českej republike s týmto umelcom dosiaľ veľa skúsenosti nemali. Pre slovenského diváka bol však výkon Fatboy Slima porovnateľný s tým, čo predviedol aj na Slovensku. Samozrejme nechýbala tlačová konferencia, na ktorej ukázal obrovský kus zo svojej charizmy a zmyslu pre humor.

Fatboy Slim

Fenomenálnym vystúpením bolo nepochybne zoskupenie Gorillaz Sound System, ktorí nielenže predviedli šialenú svetelnú show, ale i pestrý a bláznivý hudobný set, pri ktorom sme neraz zostali v úžase. Klobúk dolu pred týmito umelcami! Zaujímavú show sme videli aj v podaní Booka Shade, ale v omnoho krotkejšom ponímaní.

Samozrejme aj domáci – teda český hudobníci dokázali vyraziť dych a to hlavne koncerty Xindl X, Skyline a Monkey Business. Tieto predstavenia prekypovali energiou a zábavou.

Monkey Business

Sobota prebehla v znamení rocku, teda v znamení šialených gitarových sól a precítených textov. Ako headlinerka sa predstavila nežná a drobná žienka Amy MacDonald, ktorá sa preslávila hitom This Is The Life.  Tento rok vydala svoj tretí album, z ktorého mnoho piesní zahrala práve aj na Open Air Festivale. Nezabudnuteľný zážitok poskytla aj kapela Mando Diao, ktorá si najviac vychutnala v spolupráci s divákmi svoj najväčší hit Dance With Somebody. Nadšenie hýrilo taktiež pri koncerte kapely Nightwork.

Na Open Air Festivale nebol záujem len o hudbu. Na mieste si návštevníci mohli vyskúšať opäť veľa športových aktivít, záujem bol taktiež o detský kútik, workshopy a tento rok dokonca aj divadelný blok v znamení stand up comedy show Na stojáka.

Atmosféra

Veľké ohlasy zaznamenal aj online streaming, cez ktorý sledovali hlavné hviezdy desaťtisíce divákov z pohodlia domova. Fatboy Slim a Amy MacDonald k priamemu prenosu dokonca prikývli až na poslednú chvíľu, aj vďaka kvalite videa a strihu, ktorý organizátori prostredníctvom streamu ponúkli.

Pokiaľ budú štandardy tohto festivalu udržané aj do budúcnosti, ide už teraz s čistým svedomím vyhlásiť – je sa na čo tešiť!

Napísala: Daura
Foto: Wwwnick