Open Air Festival 2013: Tata Bojs – Medzi nami to iskrí!

Štvrtý ročník Open Air Festivalu 2013 bol sprevádzaný obrovskými meteorologickými nepriazňami, čo takmer poznačilo aj koncert kapely Tata Bojs. Našťastie, počasie sa umúdrilo a povolilo tejto známej a obľúbenej kapele zahrať jeden z koncertov oslavujúci 25. výročie kapely. O kapele a koncerte nám porozprávali Milan Cais a Mardoša Huňát.

Ste veľmi živá a veselá kapela. Kde čerpáte aj po toľkých rokoch koncertovania túto známu energiu?
Milan: Je veľmi ťažké na takúto otázku odpovedať. Ja naozaj neviem. Niekde to lieta okolo nás a tak si to vždy pritiahneme. Myslím si, že je veľmi dôležité, že nám funguje kamarátstvo, je tu určitý typ energie, ktorý medzi nami iskrí a z toho to všetko pramení. Aspoň v našom prípade to tak vždy bolo. Na základe toho sme si aj vyberali členov, každý rád spolupracuje s ľuďmi, ktorí sú mu sympatickí. Keď je to opačne, nemôže vzniknúť nič dobré. Keď je aj kapela na pódiu a ľudia sú pod ním a bavia sa, vrhajú na nás dostatok sily a kapela im to potom vracia.

IMG_4300

Ktoré témy najradšej vo svojich piesňach spracovávate?
Mardoša: Tých tém je naozaj veľa. Textársky je to z 99% záležitosť nás dvoch, takže každý z nás má ako keby ešte svoje podtémy. Pokiaľ si sami neurčíme tému, tak utekajú do všetkých možných strán. Ale zároveň keď už finišujeme dosku, tak tam nájdeme ľahký nádych zbližujúcej témy a to nás môže viezť k tomu, ako pomenujeme dosku. Ale nemáme jedno také svoje obľúbené téma, že by sme povedali: je to iba o ženách.

Keď pracujete na novej doske, máte niekedy problém s nedostatkom materiálov?
Milan: Máme systém zaznamenávania si rôznych Jamov na skúškach a potom prípadného rozoberania a preberania, takže sa nám bežne stáva, že toho urobíme vždy viac. K tomu, čo sa na dosku nedostane, sa potom neskôr vraciame a niektoré tie nápady prežívajú. Nemáme taký pretlak, ako má napríklad Prince alebo Stouni – niekde som čítal, že vyberajú zo 60 piesní.

IMG_4275

Toto bol už štvrtý ročník festivalu a opäť ste aj tento rok na line upe pred headlinermi a na hlavnom pódiu. Čo to pre vás znamená, že vám patrí takýto významný blok na line upe?
Milan: Tak toto je úplne super. Čo viac si môže kapela priať? Ale tu to bolo tento rok dané aj tým, že totiž slávime 25. výročie kapely a viaže sa na to desať koncertov so špeciálnou LED scénou, ktorú je možné použiť len za tmy. Obrovské „ďakujem“ patrí Milene Palečkovej, ktorá to dramaturgicky riadi a ktorá nám dala opäť takýto výborný čas.

Počula som, že máte nejakú novú stavbu piesní, ktoré momentálne hrávate na koncertoch. Čo je na tom pravdy?
Mardoša: Áno, je to turné k našim 25tim rokom, takže akoby sa ponúkala nejaká reminiscencia. Ale je naozaj len menšia, nechceli sme prekladať celý náš koncertný program. To spomínanie máme hneď na začiatku, prvá naša pieseň je mix štyroch piesní z rôznych období. Potom celý tento set je akoby súčasný a potom je tam ešte jedna pieseň a to Pěšáci, ktorú hráme na nástrojoch, ktoré sme si doma sami vyrobili s odpadov alebo s recyklovateľných materiálov.

Už ste mali nejakú veľkú oslavu k výročiu, alebo ju ešte len plánujete?
Milan: My práve oslavujeme tým turné. Ale mali sme jeden veľký koncert v Prahe, na ktorý sme sa dosť sústredili a to bol pre nás taký vrchol. Bol to špeciálny koncert, ktorý bol o niečo dlhší ako obvykle a boli tam aj hostia, ktorých na celé turné brať nemôžeme. Prišla si s nami zaspievať Klárka Nemravová, ktorá s nami spievala niekoľko rokov a pozvanie prijal aj Vladimir 518, ktorý s nami zaspieval pieseň Svetová a mali sme tam tiež Doubravanek, spevácky súbor. Bolo to fantastické, naozaj veľmi sme si to užili a všetko to ku podivu klaplo!

Otázky kládla: Daura
Foto: Wwwnick