Ohliadnutie sa za Open Air Festivalem 2012!

Open Air Festival 2012 navštívilo v průběhu 3 dnů více než 20.000 hudebních fanoušků. Díky organizátorům, návštěvníkům i přízni shůry se Open Air Festival stal jedním z mála festivalů, které letos proběhly podle plánu a bez větších problémů. Všichni avizovaní headlineři dorazili i vystoupili a počasí bylo pro festival příznivé. Nespadla ani kapka a foukal jen lehký pověstný „letištní“ větřík, který prostě k Panenskému Týnci patří.

Fatboy Slim, který v pátek z O2 Main Stage rozhýbal několika tisícový dav, byl doposud nejdražším umělcem, který na Open Air Festivalu vystoupil. Přijmout pozvání do Panenského Týnce se rozhodl mimo jiné na doporučení The Chemical Brothers, kteří na festivalu vystoupili rok před ním. Atmosféra festivalu ho nadchla a svůj dj set si očividně užíval spolu s fanoušky. Do jeho fanklubu patří i německé elektrohousové duo Booka Shade, kteří vystoupili na hlavním pódiu před ním, a kteří čekali v zákulisí, aby se s ním setkali a vyfotili.

Hlavní hvězdou sobotního programu byla Amy Macdonald, která zahrála písničky z nové desky i nejslavnější starší kousky. Příjemně ji překvapil zájem médií i fanoušků a hned po vystoupení projevila přání vrátit se do Čech na sólový koncert. Spokojeni byli i příznivci Mando Diao, kteří si zorganizovali setkání s kapelou na Open Air Festivalu přes fanklub.

Lidé si na místě užívali nejen dobrou muziku, ale i doprovodný program, který připravili organizátoři a partneři. Zájem byl tradičně o sportovní aktivity, dětský koutek a obrovský ohlas měl například sobotní divadelní blok v čele s improvizační show Na Stojáka, který proběhl na MF DNES Stagi.

Návštěvníci festivalu také ocenili kompletní nabídku osmi druhů piv (z toho šest točených), které dodal v premiéře Staropramen. „Nejvíce chutnaly Staropramen Světlý, 11 a Cool Grep,“ říká Michal Šlechta, manažer značky Staropramen a dodává: „Potvrdilo se, že tankové pivo táhne. Cisternu s obsahem 14.000 půllitrů Staropramenu Světlého lidé během festivalu celou vypili.“

I když organizátoři už nyní začali uvažovat o přípravách na příští ročník, je předčasné mluvit o konkrétních jménech. „Vždy jde o kombinaci toho, kdo je v daném termínu k dispozici, a finanční náročnosti daného interpreta. Rozhodně bude výzvou dorovnat letos vysoko nasazenou laťku,“ říká dramaturgyně festivalu Milena Palečková. Vzhledem k tomu, že termín festivalu je pevně stanoven na druhý víkend v srpnu, jednání se zahraničními agenturami začnou, stejně jako v předchozích ročnících, již začátkem září.

Velký úspěch u fanoušků i interpretů sklidil letošní online streaming. Fatboy Slim i Amy Macdonald udělili souhlas k živému přenosu na poslední chvíli a nakonec je nadchla kvalita i režijní zpracování natolik, že si vyžádali celý záznam pro své vlastní potřeby. Přenos zajišťovala společnost Livebox ve spolupráci s generálním partnerem festivalu O2, které poskytlo mj. datovou přenosovou trasu pro streaming a internetové pokrytí celého festivalu včetně 3G. Na přenosu se nemalou měrou technicky podílely i společnosti Computer Systems Consulting a Prozeta. Streaming si v HD kvalitě na Open TV (sekce webu openairfestival.cz) nebo na iDnes.cz naladilo několik desítek tisíc diváků. Online bylo připojeno festivalové studio a 3 hlavní stage, dohromady se na přenosu podílelo 14 HD kamer. Už tradičně budou mít fanoušci šanci shlédnout rozhovory a reportáže ze streamingu v rámci Open TV na webu festivalu, kam se postupně doplňují.

Děkujeme všem, kdo s námi byli přímo v Panenském Týnci i těm, kdo se připojili online a už se těšíme na další ročník!

Zdroj: Open Air Festival PR