Ocenenie Roma Spirit vstupuje už do 13. ročníka.

Už trinásty krát je možné sa prihlásiť a uchádzať o ocenenie Roma Spirit. Výnimočné ocenenie opätovne spojí ľudí bez ohľadu na etnicitu, či národnosť a predstaví a ocení príklady zlepšovania postavenia rómskych komunít v spoločnosti a vzájomného spolužitia.

Roma Spirit 2021 odštartoval tlačovou konferenciou v piatok 21. mája, symbolicky pri príležitosti Medzinárodného dňa interkultúrneho dialógu a porozumenia. „Roma Spirit spája ľudí, ktorí vedia, že rešpekt, porozumenie a vzájomný dialóg má cenu,“ vyhlásila Magdaléna Rothová, riaditeľka ACEC a producentka Roma Spirit. „Veríme, že trinástka prinesie šťastie a  výnimočných 21 finalistov, ktorí nás budú inšpirovať, motivovať a s ktorými sa budeme tešiť z ich úspechov,“ dodala.

Na ocenenie je možné svojich favoritov prihlásiť do 31. augusta vyplnením online prihlášky na www.romaspirit.sk. „Na Slovensku potrebujeme pozitívne príklady každodenného života ľudí, ktorí pracujú preto, aby sa nám na Slovensku spolu žilo lepšie.“ vyhlásil Štefan Vavrek, člen Prípravného výboru Roma Spirit.  Zároveň dodal, že „vážim si, že Roma Spirit oceňuje ľudí a organizácie, ktorí každý deň pracujú pre túto myšlienku.“

Ocenenie Roma Spirit originálnym spôsobom narúša v spoločnosti prítomné stereotypy a predsudky prináša príbehy osobností organizácii, médií, obcí a zamestnávateľov, ktorí prinášajú efektívne fungujúce riešenia výziev, ktorým naša spoločnosť čelí. „Služba verejnosti spočíva aj v tom, že sa zastaneme slabšieho, odlišného, znesieme útoky a skúsime z tejto krajiny z času na čas urobiť lepšie miesto na život,“ vyjadril Attila Lovász, riaditeľ centra národnostného vysielania RTVS.

Vyhlasovateľmi 13. ročníka Roma Spirit 2020 sú Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC) a Rozhlas a televízia Slovenska. Záštitu nad podujatím prevzala prezidentka Slovenskej republiky, Zuzana Čaputová a verejná ochrankyňa práv, Mária Patakyová.

„Zviditeľňovanie osobností a aktivít v oblasti inklúzie rómskej menšiny považujeme za veľmi potrebné, a to aj pre neustále pretrvávajúce predsudky voči Rómom a Rómkam. Vítame, že verejnosť má vďaka Roma Spirit možnosť oboznámiť sa s príbehmi, ktoré reálne prispievajú k zmene k lepšiemu a búrajú tak stereotypy,“ vyhlásil Marián Török, vedúci Kancelárie verejného ochrancu práv.

Zo všetkých právoplatne prijatých prihlášok vyberie 21 finálových nominácií Prípravný výbor Roma Spirit. O siedmych laureátoch 13. ročníka Roma Spirit, v kategóriách Mimovládna organizácia, Spoločnosť a zamestnávateľ, Obec a mesto, Osobnosť, Média, Kultúra a Čin roka, rozhodne medzinárodná Odborná porota a Porota čin roka.

Partnerom kategórie Čin roka je Rádio Expres, partnerom kategórie Médiá Nadácia otvorenej spoločnosti a kategória Kultúra Karpatská Nadácia. Záznam zo slávnostného odovzdávania ocenení Roma Spirit 2021 odvysiela RTVS 9. decembra 2021, pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv.

O projekte:

Roma Spirit už od roku 2009 vytvára multidisciplinárny priestor na podporu sociálnej súdržnosti, rozvoja interkultúrneho dialógu a elimináciu akýchkoľvek prejavov intolerancie. Za uplynulé ročníky bolo na ocenenie Roma Spirit nominovaných 1714 aktivít, projektov, organizácií a výnimočných osobností. Ocenenie si prevzalo už 76 laureátov. Autorkou myšlienky Roma Spirit je Ľubomíra Slušná–Franz, prezidentka ACEC. www.romaspirit.sk

Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC) je mimovládna organizácia, ktorej poslaním je budovať porozumenie, podporovať medzinárodnú kultúrnu výmenu, vzdelávanie a vytvárať priestor pre prehlbovanie vzájomnej komunikácie. Vo svojej vzdelávacej činnosti sa ACEC zameriava na prípravu a uplatňovanie vzdelávacích a osvetových programy zamerané na sociálne znevýhodnené skupiny. www.acec.sk

Zdroj: Roma Spirit