O CENU FEBIOFESTU SA UCHÁDZA AJ DOKUMENT O BIELYCH VRANÁCH.

Slovenskí študenti odchádzajúci do zahraničia, európske dievča a moslimský chlapec, ktorí sa stretnú v Grécku či intímne tablo z rodinného života mladej Ukrajinky. Aj ich filmové príbehy sa budú uchádzať o hlavnú cenu 26. ročníka Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest, ktorý sa v Bratislave uskutoční od 20. do 26. marca 2019.

V medzinárodnej súťažnej sekcii s názvom V strede Európy sa už po šiestykrát v existencii festivalu stretne 20 krátkych filmov zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska a Rakúska.

„Prekvapilo ma, že dnes už vznikajú filmy, ktoré prepájajú klasický dokument a svet fikcie počítačových hier alebo filmy, ktoré si ako predmet svojho skúmania vyberajú situácie a príbehy, ktoré sa odohrávajú tisíce kilometrov od našej časti Európy. Tohtoročný výber je špecifický vo svojom humanistickom posolstve a v neotrelej práci s témami, ktoré väčšinová spoločnosť vníma negatívne. Sú to filmy, ktoré ponúkajú „cestu von“ a to je skvelá správa,“ povedal umelecký riaditeľ MFFK Febiofest Přemysl Martinek.

Medzinárodná porota po prvýkrát nie je zložená z profesionálov z nášho regiónu, MFFK Febiofest pozval do porotcovských kresiel dramaturgov a producentov z Veľkej Británie, Talianska a Francúzska. O víťazovi, ktorý získa aj finančnú prémiu 3000 EUR, rozhodne PHILIP ILSON, umelecký riaditeľ Londýnskeho festivalu krátkych filmov, NATALIA LIBET, filmová producentka s medzinárodnými skúsenosťami a SARAH MOMESSO, zástupkyňa jedného z najdôležitejších európskych festivalov krátkych filmov v Clermont-Ferrande. Už tradične si jeden z filmov odnesie aj Cenu divákov.

Domácu kinematografiu bude vo festivalovej súťaži reprezentovať päť krátkych snímok.

V súťažnom výbere sa predstaví aj najnovší diel z úspešnej série Biele vrany a hrdinovia medzi nami: Na hranici režiséra Dominika Jursu, ktorý si v predošlých ročníkov z Febiofestu už odniesol Zvláštne uznanie poroty aj Cenu divákov. V jeho novom dokumente vystupuje aj Zuzana Hlávková, ktorá upozornila na podozrivé zákazky na ministerstve zahraničných vecí počas slovenského predsedníctva v Európskej únii. Za jej podporu sa postavili aj tisícky slovenských študentov v zahraničí, keďže Zuzana bola jednou z tých, čo sa po štúdiách vo svete vrátili na Slovensko, aby odovzdali svoje skúsenosti doma. Dokument sa zameriava práve na osudy viacerých podobných osobností. Najmladší občania našej krajiny totiž nevidia svoju perspektívu doma. Napriek tomu však mnohí vnímajú, že sú tu potrební.

Na ďalšiu výsostne aktuálnu tému naráža aj súťažný dokument (A)way autorky Soni Nôtovej, ktorá je v jednej osobe režisérkou, scenáristkou, kameramankou, strihačkou aj účinkujúcou filmu. Sleduje európske dievča a moslimského chlapca. Obaja utekajú z iných dôvodov a stretávajú sa v Grécku. Otvárajú sa svetu a dúfajú v lepšiu budúcnosť.

Zamyslenie nad sociálnym odlúčením prinesie aj metaforický dokument Extrakce Kateřiny Hroníkovej. Odhaľuje vzťah medzi mladou Ukrajinkou a jej matkou zubárkou a rozohráva na plátne intímne tablo z rodinného života.

Režisérka Lucia Kašová, ktorá minulý rok súťažila s dokumentom 43 rokov bratislavského metra o nedokončenom 300-metrovom tuneli, prichádza na festivalové plátno s ďalším dokumentom, odhaľujúcim zákutia Bratislavy. Betónová doba je príbehom jedného kilometra pobrežia Dunaja, symfóniou mesta na Dunaji. Staré ešte nestihlo ustúpiť novému a vytvára jedinečnú mozaiku obrazov a príbehov, nesúrodých svetov vtlačených na tento malý kúsok zeme.

V súťaži Febiofestu sa ocitne aj animovaný film Šarkan Martina Smatanu, ktorý tento rok vybrali aj na prestížny festival Berlinale. Príbeh plný čarovných obrazov o dedovi, ktorý daruje vnukovi šarkana, je príbehom o spomínaní na tých, čo už nie sú medzi nami.

Z mladej českej tvorby uvidia diváci na MFFK Febiofest aj animovaný dokument Spolu sami režisérky Diany Cam Van Nguyen. Predstavuje troch priateľov, ktorí majú rovnakú skúsenosť – keď boli tínedžeri, zomrel im jeden z rodičov. Dnes už dvadsiatnici rozprávajú o svojom prežívaní – od odmietania cez zlosť až po zmierenie.

Maďarský režisér István Kovács v sa hranom filme Obliehanie vracia do Sarajeva roku 1994. Sleduje ženu, ktorá počas vojny prišla o muža a hoci v obliehanom meste nie je voda, jedlo ani elektrina, ona nestráca optimizmus.

Poľsko bude v súťaži reprezentovať aj dokument Inštruktáž Filipa Drzewieckeho. Film živo vykresľuje skupinu študentov, ktorí poskytujú starostlivosť svojim prvým pacientom počas intenzívnej letnej lekárskej stáže.

Zo susedného Rakúska sa predstaví divákom napríklad experimentálny dokument Operation Jane Walk režisérskeho dua Robin Klengel a Leonhard Müllner. Je založený na dystopickej strelnej videohre, vo filme sa však počas prechádzky postapokalyptickým mestom diskutuje napríklad o histórii architektúry či urbanizme.

Do tohtoročnej súťaže sa prihlásili nielen študentské krátke filmy, ale aj mnoho titulov, ktoré už vznikajú v profesionálnych podmienkach, čo svedčí o tom, že tento typ filmu sa začína aj v našom regióne čoraz viac presadzovať.

MFFK Febiofest 2019 prinesie počas siedmich festivalových dní vyše sto snímok v deviatich sekciách. V Bratislave sa odohrá v Kine Lumière, v Kine Mladosť a Artkine za zrkadlom a následne poputuje do ďalších 15 miest po Slovensku.

Od tohto roku prechádza festival na komplexný online rezervačný systém MyCinepass, kde si možno zakúpiť Cinepass. Ten umožní držiteľom online rezervácie na filmy, bez čakania v radoch pri pokladni kín. Cinepass na neobmedzený vstup na bratislavský Febiofest je momentálne v predpredaji za 20 EUR, pre študentov za 18 EUR, víkendový Cinepass stojí 15 eur. Ceny sa počas festivalu zvýšia. Za jednorazový lístok zaplatí návštevník 5 EUR. Detailné inštrukcie k registrácii, zakúpeniu a pravidlám Cinepassov nájdete na http://febiofest.sk/vstupenky/

CINEPASS MFFK FEBIOFEST
https://cinepass.sk/mffk/sk/

 Hlavným organizátorom MFFK Febiofest je Asociácia slovenských filmových klubov.

Zdroj: Asociácia slovenskách filmových klubov