MFFK FEBIOFEST 2019 POZNÁ VÍŤAZOV: HLAVNÚ CENU ZÍSKAL MAĎARSKÝ PÁN MORA, DIVÁCKU CENU SLOVENSKÝ ŠARKAN.

Po týždňovom filmovom maratóne sa v utorok večer zavŕšila bratislavská časť 26. ročníka Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest. Výber filmových hitov teraz mieri s podtitulom Best of MFFK Febiofest až do rekordných 15 miest a 17 filmových klubov po celom Slovensku.

Na záverečnom ceremoniáli boli vyhlásené ocenenia súťažnej sekcie V strede Európy, v ktorej sa stretlo 20 krátkych hraných, dokumentárnych, animovaných aj experimentálnych snímok zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska a Rakúska.

O víťazovi rozhodla medzinárodná porota zložená z filmových profesionálov z Veľkej Británie, Ukrajiny a Francúzska. Hlavnú cenu spojenú s finančnou prémiou 3000 EUR získal maďarsko-francúzsky animovaný film Pán Mora / Lidérc úr režisérky, scenáristky a animátorky Lucy Tóth, ktorý mal svetovú premiéru na prestížnom Berlinale. Poetický príbeh zobrazuje Borisa, plešivejúceho bruchatého päťdesiatnika, ktorý je až po uši zaľúbený do mladého krásneho Cézara. Boris sa však zrodil z jeho boku a nie je väčší ako myš. Vedie tajný život zasvätený mužovi, ktorý je jeho pôvodcom a zároveň objektom jeho náklonnosti. Všetko sa dramaticky zmení v deň, keď si Cézar, ktorý nevie o Borisovej existencii, privedie do hniezdočka lásky ženu.

„Prekvapivá animácia so zvláštnou krásou. Filmárka nám ukazuje tichú intimitu a portrét samoty, s ktorým sa dokáže každý z nás stotožniť,” znelo odôvodnenie medzinárodnej poroty, ktorá tento rok pracovala v zložení odborníkov na krátky film: PHILIP ILSON, umelecký riaditeľ Londýnskeho festivalu krátkych filmov, NATALIA LIBET, filmová producentka s medzinárodnými skúsenosťami a SARAH MOMESSO, zástupkyňa jedného z najdôležitejších európskych festivalov krátkych filmov v Clermont-Ferrande.

Hlavná porota sa rozhodla udeliť aj jedno zvláštne uznanie, ktoré patrí taktiež animovanému filmu – českej snímke Spolu sami / Apart režisérky a scenáristky Diane Cam Van Nguyen. Jej animovaný dokument predstavuje troch priateľov, ktorí majú rovnakú skúsenosť – keď boli tínedžeri, zomrel im jeden z rodičov. Film skúma, ako im bolo pred touto udalosťou i po nej. Trojica dnes už dvadsiatnikov rozpráva o svojom prežívaní – od odmietania cez zlosť až po zmierenie. Ide o portrét mladých ľudí, ktorí museli dospieť príliš skoro.

„Kombinácia animačných štýlov a pulzujúcich obrazov nám podáva pravdivé svedectvo o momente, keď si uvedomíme, že naši rodičia nie sú nesmrteľní,“ okomentovala porota.

Už tradične si jeden z filmov odniesol aj Cenu divákov. Tá tento rok putovala slovensko-česko-poľskému animovanému filmu Šarkan režiséra a scenáristu Martina Smatanu, ktorý mal svetovú premiéru na Berlinale. Príbeh plný čarovných obrazov s bohatou štruktúrou o dedovi, ktorý daruje vnukovi šarkana, je príbehom o spomínaní na tých, čo už nie sú medzi nami.

MFFK Febiofest slávnostne otvorila 20. marca 2019 premiéra nového slovensko-českého filmu Punk je hned! režiséra Juraja Šlauku a záver patril anglicko-belgickému hororu Mandy – Kult pomsty režiséra Panosa Cosmatosa v hlavnej úlohe s Nicolasom Cageom, ktorý premietol aj prestížny festival v Cannes.

Festival ponúkol v Bratislave počas siedmich festivalových dní vyše stovku filmov, väčšinu z nich v slovenských predpremiérach alebo premiérach, osobné stretnutia s domácimi aj európskymi tvorcami, unikátne premietania so živou hudbou, detské snímky i sprievodný program. Medzi hlavných hostí patril ukrajinský režisér svetového mena Sergej Loznica, ktorý za jediný rok obehol tri prestížne áčkové festivaly v Berlíne, Cannes a Benátkach, Wojtek Smarzowski, filmár, ktorý vyvolal nevídanú kontroverziu vo svojej domovskej krajine a ktorého snímka Klérus je najnavštevovanejším filmom v histórii poľskej kinematografie aj ich kolega z Veľkej Británie Peter Strickland, držiteľ európskeho Oscara.

MFFK Febiofest ako najväčšia putovná prehliadka na Slovensku od 25. marca až do 10. apríla 2019 zavíta s podtitulom Best of MFFK Febiofest až do rekordných 15 slovenských miest a 17 filmových klubov. Odohrá sa v Banskej Bystrici, Dubnici nad Váhom, Kežmarku, Košiciach, Leviciach, Lučenci, Martine, Modre, Nitre, Nových Zámkoch, Poprade, Prešove, Prievidzi, Trenčíne a Trnave. A do jedenástich miest prinesie jedinečné projekcie kontroverzného filmového hitu Klérus, ktorý inak nebude možné vidieť v kinách na Slovensku.

Hlavným organizátorom MFFK Febiofest je Asociácia slovenských filmových klubov.

Zdroj: TS