Nylon Union je Dead(red), nech žije Nylon Union!

Vydanie trojpalcového Oxeyed EP skupiny NYLON UNION v roku 2000 na vlastnej značke Deadred Records odštartovalo na Slovensku novú éru nezávislých hudobných vydavateľstiev.

Zakladajúci členovia NYLON UNION Richard Imrich a Martin Turzík zaznamenali s Oxeyed EP nebývalý ohlas doma aj v zahraničí a krátko na to spolu s Matúšom Homolom vytvorili aj základný materiál albumu Sine Sine. NYLON UNION sa však následne rozhodli svoju pôvodnú fyzickú formu stratiť a album Sine Sine predstavuje teraz s odstupom dekády kapelu transformovanú do plne virtuálnej podoby.

nu_sinesine_gregi

Proces straty, niekedy bolestný, vytvárajúci však priestor pre niečo nové, je zároveň aj základným motívom albumu Sine Sine. Formu, ktorú NYLON UNION použili na uchopenie témy straty či prázdnoty, predstavuje takmer post-rockové využitie zvukových plôch založených predovšetkým na gitarách, ktoré sa nesnažia priestor za každú cenu vyplniť, ale často iba naznačujú jeho rozmer.

Podobne aj pulzujúce vlny bicích a basy rytmickej sekcie nechcú poslucháča udrieť priamo do tváre, ale držia album v rukách skôr na pozadí. Podobne ako Oxeyed EP aj Sine Sine je pretkaná subtílnymi vokálnymi linkami, ktoré udržujú zreteľne pesničkový charakter celého albumu.

nu_band_03

Vydanie Sine Sine je podporené aj jedinečným interaktívnym videoklipom z produkčnej dielne štúdia Kamikadze k skladbe Hyper A, ktorý je na oficiálnej webstránke kapely nylonunion.com. Videoklip predstavuje NYLON UNION vo svojej transformovanej podobe kapely stratenej či skôr odloženej ad acta do akejsi papierovej škatule.

Členovia skupiny vo svojej virtualizovanej podobe ožívajú alebo umierajú v závislosti od podpory poslucháča. Samotná skladba Hyper A v sebe nesie esenciu prístupu NYLON UNION k zvuku. Fluidná gitarová stena evokujúca hustý dážď sa leje cez jemne naznačený vokálny part, ktorý je však nekompromisne poháňaný vpred valivou rytmikou. Hyper A načrtáva stratu vo svojej najintímnejšej forme, vzájomného odcudzenia, ktoré je však symbolicky odplavené dažďom preč.

nu_sinesine_cd_01

Album Sine Sine vychádza 12.12.2013 na značke Deadred Records (Slovensko) a 16.12.2013 na Starcastic Records (Česká republika) na CD, vinyl LP a v digitálnej forme vo formátoch MP3, FLAC je na stiahnutie na stránkach oboch vydavateľstiev, Bandcamp profile kapely ako aj v iTunes, Spotify a pod., distribúciu zabezpečuje Wegart. O grafický dizajn nosičov a ručne potlačeného obalu z recyklovaného papiera sa postaral Martin Turzík v štúdiu Fluidum, pričom cover art tvorí adaptácia fotografie „Vibration String“ amerického fotografa Andrew Davidhazy, ktorý špeciálne pre album NYLON UNION vytvoril zábery stojatej vlny gitarovej struny objímajúcej obal CD a LP.

nu_sinesine_cover_1400px

Nylon Union – Sine Sine
Deadred Records / Starcastic Records, 2013
11 skladieb, 40:45 min.
Formát: 12“ VINYL / CD / MP3 / FLAC
Katalógové číslo: DR-024 / STC-41
Dátum vydania: 12.12.2013 (Slovenská republika), 16.12.2013 (Česká republika)

Zoznam skladieb:
Hyper A
Four By Six
E Sence
Satisfied
Sherry
Vacuum
Out There
Light One Two
Sherry Too
Thrash
Pills

Zdroj: Deadred Records*