Nominácie na Ceny Anděl Coca-Cola 2022 ovládol album Mira Žbirku – Posledné veci. Dalšími favoritmi na cenu za Slovenský album roka 2022 sú albumy od Korben Dallas a Richarda Müllera, v hlavných kategóriách bodujú aj 7krát3 a Vypsaná Fixa

 

Česká hudebná akadémia rozhodla v druhom kole hlasovania nomináciách na Ceny Anděl Coca-Cola 2022. Dnes na tlačovej konferencii v Prahe zverejnili nominácie a štartuje tretie kolo hlasovania. Akademici budú vyberať už len z troch kandidátov, ktorí sú nominovaní celkovo v štrnástich kategóriách. Výnimkou je len Sieň slávy. O jej víťazovi akadémia rozhodla už v prvom kole. Favoritom je album Mira Žbirku – Posledné veci, ktorý figuruje v hlavných kategóriách Album, Sólový interpret a skladba Nejsi sám, v ktorej spieva aj jeho syn David Žbirka, ktorý album produkoval, má šancu byť Skladbou roka. Štvrtou nominácia pre tento album je v kategórii Slovenský album. V kategórii, v ktorej hlasuje špeciálne zostavená slovenská akadémia sú nominované aj albumy Deti rýb od Korben Dallas a Čierna labuť, biela vrana Richarda Müllera.

V nejsledovanejšej kategórii Album má okrem Mira Žbirku šancu uspieť aj spevák 7krát3 s albumom II a skupina Vypsaná Fixa s albumom Kusy radosti. 7krát3 a Vypsaná Fixa sa môžu v tomto roku stať držiteľmi až troch sošiek Anděla. Spevák 7krát3 je nominovaný v kategóriách Sólový interpret a Videoklip, Vypsaná Fixa ako Skupina roku a v kategórii Rock. Českú akadémiu oslovila aj speváčka Pam Rabbit so svojou prvotinou Mom, Im Lost, za ktorú môže sošku Anděla získať v kategóriách Sólová interpretka a Objav.

Tak, ako v posledných rokoch bude súčasťou Cien Anděl aj multižánrová cena popularity, Coca-Cola Cena fanúšikov, ktorú vyhlasuje partner Cien Anděl. O víťazovi, ktorého spoločnosť Coca-Cola podporí čiastkou sto tisíc korún, bude rozhodovať verejnosť prostredníctvom online hlasovania na webe Cien Anděl od polovice marca.

„Po Mirai, Viktorovi Sheenovi a Smackovi budeme v napätí očakávať, kto u hudobných fanúšikov zvíťazí tentoraz. Sme radi, že môžeme aj týmto spôsobom podporovať talenty a hudobné projekty a vtiahnuť do hlasovania aj verejnosť,“ dopĺňa Veronika Němcová, riaditeľka komunikácie a vonkajších vzťahov spoločnosti Coca-Cola SR. Hlavným mediálnym partnerom ročníka je rádio Europa 2, ktorá v rámci spolupráce už tradične venuje výhercovi kategórie Objav čiastku pol milióna korún na programovú a digitálnu kampaň. „Veľmi nás teší každá podpora, ktorú od našich partnerov Ceny Anděl dostávajú. Vážime si ich iniciatívu a ďakujeme za ich úlohu hudobných mecenášo, ktorej sa v rámci Cien Anděl, aj mimo nich, ujali,“ dopĺňa producentka Lucka Hájková. Ďalšími partnermi ročníka sú Intergram a OSA.

„Celkovo hlasovalo cez 440 akademikov, odborníkov z hudobnej brandže,“ uvádza Petra Žikovská, riaditeľka Českej národnej skupiny Medzinárodnej federácie hudobného priemyslu (ČNS IFPI), ktorá ceny vyhlasuje. Kto ocenenie v celkom pätnástich „andělských kategóriách“ nakoniec získa, sa rozhodne v treťom kole hlasovania Českej hudobnej akadémie. Slávnostné odovzdávanie Cien Anděl Coca-Cola 2022 prebehne 15. apríla a jeho súčasťou bude už tradične množstvo hudobných vystúpení. „Snažíme sa vnímať vývoj hudby v celej jej šírke a sprostredkovávať aj hosťom v sále, aj divákom pri televíznych obrazovkách komplexný zážitok. Tradične pripravujeme originálnu scénu a pre každé vystúpenie špeciálny vizuálny support, ktorý dokonale podporí a vyzdvihne výnimočnosť jednotlivých interpretov, aj celého večera,“ dodáva Lucka Hájková, ktorá oznámenie prvých mien, ktoré na odovzdávaní naživo vystúpia sľubuje na polovicu marca.

Ceny Anděl udeľuje každoročne od roku 1991 Hudobná akadémia. Od roku 1995 sa realizujú pod záštitou ČNS IFPI a od roku 1997 ich symbolizuje soška anjela so šalmajom od sochára Jaroslava Rónu. Usporiadateľom je od roku 2017 spoločnosť LUFF PRODUCTION. Tridsaťdva ročník Cien Anděl Coca-Cola 2022 odvysiela 15.4.2023 v priamom prenose ČT1.

Zdroj: TS