Nomináciám na Slnko v sieti dominuje Eva Nová!

Národné filmové ceny Slnko v sieti sa budú odovzdávať v sobotu 16. apríla. V trinástich kategóriách je spolu až 39 nominovaných. Z tohto počtu sa až 20 nominácií týka titulov z distribúcie Asociácie slovenských filmových klubov, jeden z nich určite získa cenu v kategórii Najlepší hraný film.

Národné filmové ceny Slnko v sieti udelí Slovenská filmová a televízna akadémia najkvalitnejším filmom a tvorivým výkonom z rokov 2014 a 2015. Do nominácii sa dostalo až 6 snímok, ktoré videli diváci v našich kinách vďaka ASFK. – Eva Nová (Marko Škop), Koza (Ivan Ostrochovský), Deti (Jaro Vojtek), Comeback (Miro Remo), Fongopolis (Joana Kozuch) a Nina (Veronika Obertová a Michaela Čopíková).

Najúspešnejším v počte nominácii je film Eva Nová, ktorý videlo na Slovensku už takmer 14 000 divákov. Hraný debut režiséra Marka Škopa, je nominovaný až v 9 kategóriách – Najlepší hraný film, Najlepšia filmová réžia (Marko Škop), Najlepší filmový scenár (Marko Škop), Najlepší kameramanský výkon (Ján Meliš), Najlepší filmový strih (František Krähenbiel), Najlepší filmový zvuk (Jan Čeněk, Ján Ravasz, Milan Sirkovský), Najlepšie kostýmy/masky (Erika Gadus), Najlepší ženský herecký výkon (Emília Vášáryová) a Najlepší mužský herecký výkon (Milan Ondrík). „ Blahoželám všetkým nominovaným filmom a autorom a samozrejme, že sa teším aj z nominácii pre spolupracovníkov na našom filme. Povšimnutie ich tvorivých výkonov je kúskom odmeny za veľké množstvo energie, ktorú vložili do svojej práce,“ reaguje na nominácie Marko Škop.

Eva Nova - Zdroj Artileria_ASFK

Aj snímka Koza má právo na radosť, nominovaná je presne v 6 kategóriách. Okrem ceny ako Najlepší hraný film, si môže odniesť aj ocenenie pre Najlepšiu filmovú réžiu (Ivan Ostrochovský), Najlepší filmový scenár (Marek Leščák, Ivan Ostrochovský), Najlepší kameramanský výkon (Martin Kollár), Najlepší filmový zvuk (Tobias Potočný) a Najlepší mužský herecký výkon (Zvonko Lakčevič). „Film Koza získal vyše dvadsať medzinárodných ocenení, ale Národná filmová cena je niečo špeciálne. Myslím, že akademici svojimi nomináciami naznačili, akými cestami sa môže uberať slovenský film v najbližšom období. Ja osobne sa najviac teším z nominácie Martina Kollára za kameru a Zvonka Lakčeviča za mužský herecký výkon,“ konštatuje Ivan Ostrochovský. Film má u nás otváral 21. ročník najväčšej filmovej putovnej prehliadky Projekt 100.

Koza - Autor Martin Kollar

Jubilejný 20. ročník Projektu 100 otvoril v roku 2014 zasa film Deti režiséra Jara Vojteka. Tomu sa ušli tri nominácie. Má možnosť získať Slnko v sieti v kategóriách Najlepší hraný film, Najlepší filmový zvuk (Dušan Kozák) a Najlepší ženský herecký výkon (Éva Bandor).

DETI_ASFK

Teší nás, že aj v kategórii Najlepší animovaný film má ASFK dvoch zástupcov. Snímku Fongopolis Joanny Kozuch sme uviedli ako predfilm k snímke Nick Cave: 20 000 dní na Zemi a Ninu dvojice Veronika Obertová a Michaela Čopíková zasa ako predfilm k dráme Biely boh. „ Sme úprimne veľmi radi, že náš film NINA je nominovaný na cenu Slnko v sieti. NINA je náš najosobnejší projekt o prekonávaní strachu a je to teda skvelý pocit, že oslovila aj ďalších ľudí. Držíme jej palce! “ dopĺňa duo z Ové pictures.

FONGOPOLIS_Kozuch_01

Distribučný titul ASFK nechýba ani v kategórii Najlepší dokumentárny film. O túto cenu zabojuje Miro Remo s filmom Comeback. Dokument sa úspešne premietal nielen v kinách, ale aj v niekoľkých slovenských väzniciach. Ako vníma svoju nomináciu ? „Teší ma, že slovenský film rastie. Teší ma, že som sa ocitol medzi staršími matadormi, ale som smutný z toho, že som tam zatiaľ z našej generácie osamotený. Myslím, že máme čo povedať k tomu, čo sa v tejto krajine deje a film je na to ideálny priestor. Takže dotoho tridsiatnici a dvadsiatnici! Chce to tu prievan novej energie! :)“

Comeback

Zdroj: Asociácia slovenských filmových klubov